Pasaulē
2009. gada 1. decembris, 16:08

Eiropā nogādāti vēl trīs Gvantanamo ieslodzītie

Jauns.lv

ASV nodevušas Itālijai divus līdz šim Gvantanamo bāzē ieslodzītus Tunisijas pilsoņus, kuriem būs jāstājas Itālijas tiesas priekšā, pirmdien paziņoja Itālijas Tieslietu ministrija.

Tajā pašā laikā Gvantanamo bāzē ieslodzītais Alžīrijas pilsonis Sabers Lamārs pirmdien nogādāts Francijā, Vašingtonā pavēstīja viņa advokāts.

Attiecībā uz abiem tunisiešiem - Adelu Ben Mabruku un Riadhu Ben Mohamedu Nasri izsniegti Itālijas aresta orderi un viņi tiks tiesāti Itālijā, teikts ministrijas paziņojumā.

Nasri ASV spēki sagūstīja Afganistānā, un Itālijā viņš tiek meklēts saistībā ar nelegālās imigrācijas organizēšanu, darbību organizētajā noziedzībā un līdzdalību terora aktos, kas veikti laikā no 1997. līdz 2001.gadam, vēsta aģentūra ANSA.

Kā uzskata prokuratūra, abi Tunisijas pilsoņi ir saistīti arī ar pagrīdes tīklu, kas vervēja kaujiniekus pašnāvnieku uzbrukumu veikšanai ārvalstīs, tostarp Afganistānā.

Bens Mabruks tiek turēts aizdomās arī kā islāmistu kaujinieku šūniņas loceklis, kas darbojies Milānā.

Savukārt 39 gadus vecais Alžīrijas pilsonis Lamārs ir pēdējais no pieciem alžīriešiem, kuri 2001.gadā tika arestēti Bosnijā un vēlāk tika nosūtīti uz Gvantanamo. 2008.gada novembrī ASV tiesa deva rīkojumu viņus atbrīvot pierādījumu trūkuma dēļ.

Lamāra advokāts Roberts Kiršs norādīja, ka viņa klienta atbrīvošana ļaušot tam "atjaunot savu brīva cilvēka dzīvi pēc astoņiem nelikumīga ieslodzījuma gadiem".

Saistībā ar Lamāra atbrīvošanu Kiršs izteica atzinību arī Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī un ārlietu ministram Bernāram Kušnē.

Vēl viens Bosnijā arestētais alžīrietis - Lahdars Bumedins Francijā tika atbrīvots jau 15.maijā.

LETA