Pasaulē
2009. gada 15. decembris, 12:24

Lielbritānijas tiesa izsniegusi Cipi Livni aresta orderi

Jauns.lv

Viena no Londonas tiesām izsniegusi orderi bijušās Izraēlas ārlietu ministres Cipi Livni aizturēšanai apsūdzībās par kara noziegumiem, taču to atsaukusi, kad uzzinājusi, ka viņa neatrodas valsts teritorijā, pirmdien ziņoja laikraksts "Guardian".

Vestminsteras miertiesa aresta orderi izsniegusi pēc pieprasījuma, kuru iesnieguši advokāti, kas pārstāv palestīniešus, kuri cietuši izraēliešu iebrukuma laikā Gazas joslā.

Livni bija paredzējusi ierasties Londonā pagājušās nedēļas nogalē, taču uzzinot, ka bijusī ministre Lielbritānijā neatrodas, tiesa izsniegto orderi anulējusi.

Taču britu un izraēliešu mediji ziņo, ka tieši ziņas par ordera izsniegšanu likušas bijušajai ministrei atteikties no plānotās vizītes.

"Mūs mulsina tas, ka tiesa izsniedz orderi kāda arestam, kurš neatrodas pat valstī," sarunā ar aģentūru AFP atzina kāds avots diplomātu aprindās.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas un ANO izmeklētāji apsūdz Izraēlu kara noziegumos, ko tā pieļāvusi 22 dienas ilgā iebrukuma laikā islāmistu radikāļu grupējuma "Hamas" pārvaldītajā Gazas joslā, kas sākās pagājušā gada decembra beigās un kura laikā, kā apgalvo paši palestīnieši, gājušas bojā vairāk nekā 900 civilpersonas. Izraēla gan šo skaitli apstrīd.

Livni, kura vada šobrīd opozīcijā esošo partiju "Kadima", spēlēja vienu no galvenajām lomām, pieņemot lēmumu par iebrukuma uzsākšanu.

Tikmēr Lielbritānijas Ārlietu ministrija aģentūrai "Reuters" paziņoja, ka tā "steidzami izvērtē šīs lietas implikācijas".

"Apvienotā Karaliste ir apņēmusies darīt visu, ko spēj, lai veicinātu mieru Tuvajos Austrumos un būtu Izraēlas stratēģiskais partneris," sacīja ministrijas pārstāve. "Lai to panāktu, Izraēlas līderiem jābūt iespējai ierasties Apvienotajā Karalistē uz sarunām ar Lielbritānijas valdību."

Savukārt Tieslietu ministrija paziņojusi, ka nesniegs komentārus atsevišķās lietās. Arī Iekšlietu ministrija atteikusies sniegt komentārus šajā jautājumā.

Septembrī palestīniešu atbalstītāji neveiksmīgi mēģināja pārliecināt Londonas tiesu izsniegt orderi Izraēlas aizsardzības ministra Ehuda Baraka aizturēšanai. Arī viņu aktīvisti vaino kara noziegumos.

Tiesa atzina, ka Baraks, kurš apmeklēja Leiboristu partijas ikgadējo konferenci, kā arī tikās ar premjerministru Gordonu Braunu, bauda diplomātisko imunitāti.

LETA