Pasaulē
2009. gada 26. decembris, 12:44

Nigērietis neveiksmīgi mēģina uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu un gūst smagus apdegumus

Jauns.lv

Nigērijas pilsonis, kurš, iespējams, ir saistīts ar teroristu tīklu "Al Qaeda", piektdien neveiksmīgi mēģinājis uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu ar 289 cilvēkiem, taču aizturēts un pats incidentā ir vienīgais nopietni cietušais, jo guvis smagus apdegumus, paziņoja Savienoto Valstu amatpersonas.

 Incidents notika ASV aviosabiedrības "Northwest Airlines" lidmašīnā "Airbus A330", kas ar 278 pasažieriem un 11 apkalpes locekļiem veica reisu no Amsterdamas Nīderlandē, kad tā gatavojās nolaisties Detroitas lidostā ASV. 23 gadus vecais nigērietis Umars Faruks Abdulmutallabs ar šļirci ievadījis ķīmisku vielu maisījumu eksplozīvā pulverī, kas ar līmlenti bijis piestiprināts viņam pie kājas, noticis sprādziens un terorista kāju apņēmušas liesmas. Lai tās nodzēstu, stjuarti izmantojuši ugunsdzēšamo aparātu un ūdeni.

Pēc neilga laika lidmašīna bez problēmām nolaidusies Detroitas lidostā.

Abdulmutallabs ar apkārtējo pasažieru palīdzību ir aizturēts un pēc lidmašīnas nolaišanās ievietots slimnīcā, jo guvis smagus apdegumus. Viegli cietuši arī divi pasažieri.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas Iekšzemes drošības komitejas loceklis Pīters Kings sacīja, ka līdz šim ASV amatpersonas nav zinājušas par tāda veida sprāgstierīcēm, kādu izmantojis Abdulmutallabs. Kings pastāstīja telekanālam CNN, ka ASV izlūkdienestu datubazēs ir informācija, ka Abdulmutallabam ir saistība ar teroristiem, taču viņš nav to personu sarakstā, kurām aizliegts iekāpt ASV lidmašīnās.

Laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz anonīmām ASV amatpersonām, vēsta, ka Abdulmutallabs nopratināšanā teicis, ka spridzināšanas ierīci un instrukcijas tās lietošanai viņš saņēmis no "Al Qaeda" Jemenas organizācijas dalībniekiem. Tomēr izmeklētāji arī pieļauj iespēju, ka Abdulmutallabs varētu būt terorists pašdarbnieks un viņa stāsts par saistību ar "Al Qaeda" ir izdomāts.

Abdulmutallabs ceturtdien ar savienojošo reisu izlidojis no Nigērijas lielākās pilsētas Lagosas, bet piektdien Amsterdamas Shipholas lidostā iekāpis "Northwest Airlines" lidmašīnā uz Detroitu.

Nīderlandes nacionālais pretterorisma koordinācijas centrs sestdien informēja, ka ASV saistībā ar šo incidentu lūgušas aviokompānijas visā pasaulē pastiprināt drošības pārbaudes pasažieriem, kas izlido uz Savienotajām Valstīm.

Par incidentu ir informēts ASV prezidents Baraks Obama, kurš kopā ar ģimeni pavada gada nogales brīvdienas Havaju salās. Obama seko notikumu attīstībai, pavēstīja amatpersonas.

BNS