Japānā nav atrodami vairāk nekā 230 000 simtgadnieku
Pasaulē
2010. gada 10. septembris, 12:01

Japānā nav atrodami vairāk nekā 230 000 simtgadnieku

Jauns.lv

Japānā nav atrodami vairāk nekā 230 000 cilvēku, kuri uzskaitīti kā dzīvi un vismaz 100 gadus veci, ieskaitot 884, kuriem būtu jābūt 150 gadus veciem vai vecākiem, ziņo amatpersonas.

­

Japāna, kas izslavēta ar savu ilgdzīvošanu, uzsākusi valsts mēroga pārbaudi pēc virknes neseno atklājumu, ieskaitot savā gultā mūmijā pārvērtušos vīrieti un vecas sievietes atliekas mugursomā. Šausminošie atradumi sacēla trauksmi par veco cilvēku likteņiem valstī.

Pēc šiem gadījumiem uzsākta nošķirtībā dzīvojošo veco cilvēku apzināšana, un sabiedrības dusmas vērsušās pret tiem cilvēkiem, kuri slēpuši savu tuvinieka nāvi, lai saņemtu viņu pensijas.

Tieslietu ministrija informēja, ka, pārbaudot ģimeņu reģistrus, kas tiek koriģēti, balstoties uz iedzīvotāju paziņojumiem, noskaidrots, ka 234 354 cilvēki, kas atzīmēti kā 100 gadus veci, savās norādītajās adresēs nav atrodami.

Daudzi no tiem, kuru atrašanās vieta ir nezināma, varētu būt miruši jau Otrā pasaules kara laikā vai pēckara periodā, vai arī emigrējuši, vietējām varas iestādēm par to nepaziņojot, vēsta ministrija.

Valdība devusi rīkojumu vietējām varas iestādēm dzēst no oficiālajiem reģistriem to cilvēku vārdus, kuri ir vecāki par 120 gadiem un kuru atrašanās vieta nav apstiprināma.

Ministrija norādīja, ka šāda soļa ietekme uz Japānas iedzīvotāju mūža ilguma rādītājiem, visticamāk, būs minimāla, jo tie tiek aprēķināti pēc citiem datiem, kas tiek savākti tautas skaitīšanas laikā, apsekojot iedzīvotāju mājas.

Japānas Veselības ministrija jūlijā paziņoja, ka valsts vidējais mūža ilgums ir pasaules rekords, kas ir attiecīgi 86,44 gadi sievietēm un 79,59 vīriešiem.

Trauksme par veco cilvēku pazušanu tika sacelta pēc tam, kad amatpersonas apmeklēja Sogenu Kato viņa 111.dzimšanas dienā, taču atrada viņa mumificēto 30 gadus veco skeletu.

Citā gadījumā Tokijā, 104.gadus vecas sievietes mirstīgās atliekas tika atrastas sapakotas viņas dēla mugursomā. Savukārt mēneša sākumā 58 gadus veca sieviete Osakas apkaimē atzinās, ka pēdējos piecus gadus mājās glabājusi sava tēva līķi.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP

­