2010. gada 2. decembris, 22:11

Par spīti "WikiLeaks" nopludinātajiem dokumentiem, Krievija joprojām ir ASV partnere

Jauns.lv

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins trešdien plašā intervijā aizstāvējis savas valsts progresu demokrātijā un apstiprinājis, ka ASV un Krievija joprojām ir partneres, neskatoties uz tīmekļa medija "WikiLeaks" publiskoto informāciju.

Intervijā CNN programmas vadītājam Lerijam Kingam Putins paziņojis, ka Krievija ar ASV sadarbojas galvenajos ar Irānas un Ziemeļkorejas kodolprogrammām saistītajos jautājumos.

Skarbu kritiku viņš veltījis "WikiLeaks" publiskotajās diplomātiskajās telegrammās lasāmajiem apgalvojumiem, ka demokrātija Krievijā izzūd, un sadarbība ar Vašingtonu ir mazinājusies.

Krievijas premjers uzsvēris, ka ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss ticis "dziļi maldināts" par Krievijas demokrātiju, kā arī ieteicis ASV amatpersonām nejaukties Krievijas iekšpolitikā.

"Mūsu valsti vada Krievijas Federācijas tauta ar likumīgi ievēlētas valdības palīdzību. Krievijas tauta ir vienpusīgi izdarījusi savu izvēli demokrātijas virzienā 90.gadu sākumā. Un mēs nenomaldīsimies," uzsvēra Putins.

Premjera komentāri izskanējuši kā atbilde kādai "WikiLeaks" publiskotai telegrammai, kurā Geitss izteicies, ka "Krievijas demokrātija ir pazudusi". Citi nopludinātie dokumenti atklāj, ka ASV diplomāti Krieviju raksturojuši kā "mafijas valsti", bet Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva attiecības ar Putinu pielīdzinājuši Robina un Betmena attiecībām.

"Es pazīstu Geitsa kungu. Esmu ticies ar viņu vairākas reizes. Es ticu, ka viņš ir ļoti jauks cilvēks, kā arī neslikts eksperts," izteicies Putins. Ar piebildi, ka Geitss "ticis dziļi maldināts".

Betmena un Robina salīdzinājumu Putins uztvēris kā mēģinājumu celt neslavu viņam vai Medvedevam.

"Tas ir par mūsu savstarpējo mijiedarbību, kas ir nozīmīgs faktors iekšpolitikai šajā valstī," atzīmējis Putins.

Putins arī noliedzis to, ka Krievija pārvietotu taktiskos kodolieročus tuvāk NATO valstīm, un pārmeta Rietumiem spriedzes saasināšanu šajā jautājumā.

"Tie neesam mēs, kas pārvieto savas raķetes tuvāk jūsu teritorijai," uzsvēra Putins.

Tā vietā Krievijas premjers paziņojis, ka Rietumu spēki "plāno izvietot raķetes mūsu robežu, mūsu teritoriju tuvumā", lai nodrošinātos pret iespējamajiem Irānas kodoldraudiem.

"Šādi draudi, vismaz tagad, nepastāv," atzīmējis premjers.

Putins arī norādīja, ka iespējamā raķešu izvietošana blakus Krievijas robežai, protams, ir uztraucoša, un šādā gadījumā Krievija būtu spiesta rīkoties.

Jautāts par strīdīgi vērtēto Irānas kodolprogrammu, Putins paskaidroja, ka Krievijai nav pamata turēt šo valsti aizdomās par mēģinājumiem iegūt sev kodolieročus.

"Mēs ANO noteiktajos ietvaros esam sadarbojušies ar visiem mūsu partneriem, ieskaitot Amerikas Savienotās Valstis. Un kā jūs zināt, līdz šim mēs esam bijuši spējīgi pieņemt saskaņotus lēmumus," piebilda Putins.

Spriedzi saistībā ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu Putins komentēja šādi: "Situācija ir ļoti uztraucoša, un tā ir ļoti akūta", un prasa sadarbību ar ASV un citiem šajā jautājumā.

"Kopīgi ar partneriem, ieskaitot ASV, mēs esam cieši sastrādājušies attiecībā uz Ziemeļkorejas pussalas [jautājuma] nokārtošanu," atzīmējis Putins.

Viņš arī piebilda, ka "Krievija ir ieinteresēta dialoga turpināšanā".

Cita starpā Putins arī izteicies, ka ASV prezidents Baraks Obama aktīvi uzdarbojies politiskajā frontē, kamēr mājās sakāries ar smagām ekonomiskām problēmām.

Bijušo ASV prezidentu Džordžu Bušu Kingam sniegtajā intervijā Putins raksturojis kā "ļoti pieklājīgu puisi", kā arī atsaucis atmiņā abu eksprezidentu ģimeņu savstarpējās tikšanās.

LETA