Pasaulē
2012. gada 12. decembris, 18:21

Mandelas ārstēšanā vērojams progress

Jauns.lv

Bijušais Dienvidāfrikas prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Nelsons Mandela, kurš jau piekto dienu atrodas slimnīcā, pēdējo 24 stundu laikā uzrādījis progresu atveseļošanās procesā, trešdien informēja Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) valdība.

Jau ziņots, ka 94 gadus vecajam Mandelam diagnosticēta plaušu infekcija.

"Ārsti paziņojuši (..), ka viņš pēdējo 24 stundu laikā ir progresējis un ka viņi ir apmierināti ar to, kā viņš reaģē uz ārstēšanu," paziņojusi valdība.

Lai gan plaušu infekcija ir viena no izplatītākajām vecu cilvēku problēmām, mediķi atzinuši, ka Mandelas vecumā jebkura infekcija ir bīstama.

Mandela tiek ārstēts Pretorijas militārajā slimnīcā.

Problēmas ar plaušām Mandelu moka jau sen. 1988.gadā, vēl atrodoties cietumā, viņam tika diagnosticēta tuberkuloze agrīnā stadijā.

2011.gada janvārī viņš tika ievietots slimnīcā ar akūtu elpošanas orgānu infekciju.

Mandelam novecojot, medijus periodiski pāršalc baumas, paužot bažas par leģendārā demokrātijas cīnītāja veselības stāvokli.

Aparteīda režīms Mandelu 27 gadus turēja ieslodzījumā, taču 1990.gadā, iznākot brīvībā, viņš joprojām bija uzticīgs demokrātijas principiem un spēja panākt vienošanos par vispārēju vēlēšanu tiesību atzīšanu.

1993.gadā viņš līdz ar toreizējo baltādaino Dienvidāfrikas prezidentu Frederiku de Klerku saņēma Nobela Miera prēmiju par vienošanos, kas ļāva īstenot miermīlīgu aparteīda režīma izbeigšanu un pāreju uz demokrātiju.

1994.gadā Mandela kļuva par pirmo tumšādaino DĀR prezidentu un vadīja valsti līdz 1999.gadam. Kopš 2004.gada viņš sabiedrībā rādījies reti.

LETA