Preiļu iedzīvotāji nikni par apvedceļa izbūvi caur dzīvojamajam masīvam
Pašvaldības mājas lapā, aizpildot anketu, iedzīvotāji var paust viedokli par būvniecības ieceri.
Novadu ziņas
2015. gada 17. februāris, 20:30

Preiļu iedzīvotāji nikni par apvedceļa izbūvi caur dzīvojamajam masīvam

Jauns.lv

Preiļu iedzīvotāji sākuši parakstu vākšanu pret apvedceļa izbūvi caur mikrorajonu, uzskatot, ka tā rezultātā dzīvojamajā masīvā var rasties piesārņojums un troksnis, pastāstīja iedzīvotāju pārstāve Agnese Sevastjanova.

Viņa norādīja, ka, neraugoties uz projekta noraidīšanu 2007.gadā, dome turpina virzīt apvedceļa izbūvi cauri mikrorajonam Andreja Upīša ielā, pret ko iebilst liela daļa mikrorajona iedzīvotāju. Tāpēc dzīvojamo māju vecākie organizē parakstu vākšanu pret apvedceļa izbūvi. Tie šonedēļ kopā ar pavadvēstuli tiks izsūtīti atbildīgajām ministrijām, ar lūgumu izskatīt šo gadījumu. Tāpat parakstus plānots iesniegt arī novada domē.

"Projekts iet cauri dzīvojamajam masīvam. Kad paplašinās Andreja Upīša ielu, iznāks tā, ka ceļš ies kādus septiņus metrus no māju logiem. Kas tad mums būs ar troksni, piesārņojumu, vibrācijām?" akcentēja Sevastjanova. Tāpat viņa norādīja, ka apvedceļa izbūve, iespējams, nav likumīga, kā arī, iespējams, dome projektu vēlas realizēt kāda deputāta interesēs.

"Manā skatījumā tas ir klaji pretrunā ar likumu. [..] Ministru kabineta noteikumos par teritoriālo plānojumu ir skaidri pateikts, ka apvedceļš ir jāizbūvē ārpus apdzīvojamiem rajoniem. Pilsētas teritoriālajā plānojumā apvedceļš pa Upīša ielu nav paredzēts, teritoriālais plānojums grozīts nav. Man izskatās, ka šeit notiek kaut kādas vienas personas interešu lobēšana, un šī persona, iespējams, ir deputāts," pauda Sevastjanova.

Savukārt Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda aģentūrai BNS pastāstīja, ka apvedceļa izbūvē tieši šajā paredzētaja vietā ir ieinteresēts uzņēmuma "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs, domes deputāts Jāzeps Šņepsts (Reformu partija). Realizējot projektu tikšot uzlabota infrastruktūra līdz viņa uzņēmumam. Tāpat arī Šņepstam ir ferma, uz kuru smagajai lauksaimniecības tehnikai šobrīd ir jābrauc caur centru, norādīja Plivda. Viņa arīdzan piebilda, ka projekta ietvaros paredzēts zem zemes ievilkt siltumtrases, kas pašlaik ir virszemē.

"Šis jautājums ir publiskajā apspriešanā, un viss atkarīgs no iedzīvotāju izteiktā viedokļa. Ja iedzīvotāji pilnīgi tam nepiekritīs, tad viņiem pāri netiks darīts," komentējot iedzīvotāju neapmierinātību, pauda Plivda.

Viņa pavēstīja, ka konkrētas projekta izmaksas vēl nav zināmas, taču aptuveni tas varētu izmaksāt piecus miljonus eiro. Projekts tiks realizēts Latgales programmas ietvaros par Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Projekta publiskā prezentācija notiks 25.februārī Preiļu novada domē, savukārt sabiedrisko apspriešanu dome izsludinājusi līdz 9.martam.

BNS, Evija Trifanova/LETA