foto: Shutterstock
Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Dzīvesstils
2024. gada 18. maijs, 05:50

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Mēs visi droši vien gribētu nodzīvot līdz 100 gadiem esot pie labas veselības, bet saprast, kā to panākt, var nebūt vienkārši. Kā raksta portāls "SheFinds", ir vērts sākt ar vairāku uzturvielām bagātu produktu iekļaušanu savā ēdienkartē.

Medicīnas doktore Sāra Bonza izdevumam pastāstīja, ka labākie produkti ilgdzīvošanai ir lapu zaļumi, rieksti, ogas, pilngraudi un treknas zivis.

1. Lapu zaļumi

"Lapas ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, tās palīdz cīnīties pret hronisku iekaisumu un oksidatīvo stresu - diviem faktoriem, kas saistīti ar novecošanos," norāda Dr. Bonza. Zaļumi ne tikai uztur vispārējo veselību, bet arī veicina zarnu veselību un palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, samazinot hronisku slimību risku, kas var ietekmēt dzīves ilgumu.

2. Rieksti

"Rieksti ir pilni ar labiem taukiem, olbaltumvielām un šķiedrvielām, kas veicina sirds slimību samazināšanos un holesterīna līmeņa uzturēšanu normā," paziņo daktere. Regulāra riekstu lietošana ir saistīta ar iekaisuma mazināšanos un smadzeņu veselības uzlabošanos, kas ir būtisks faktors pozitīvai novecošanai, kognitīvo funkciju uzturēšanai un, galu galā, ilgākai un veselīgākai dzīvei.

3. Ogas

"Ogas ir superēdiens, jo tās satur lielu daudzumu antioksidantu, piemēram, antociānus, kas palīdz cīnīties pret oksidatīvo stresu un samazina slimību risku," skaidro Dr. bonza.

4. Pilngraudu produkti

Pilngraudiem, ieskaitot brūnos rīsus, kvinoju, auzas un pilngraudu kviešus, ir vissvarīgākā loma gremošanas sistēmas veselības uzturēšanā, īpaši novecojot. Turklāt tās palīdz kontrolēt holesterīna un cukura līmeni asinīs, samazinot risku attīstīties hroniskām slimībām, piemēram, 2. tipa diabētam un sirds slimībām, kas potenciāli jums pieliks vēl vairākus dzīves gadus.

5. Treknas zivis

Treknajām zivīm, piemēram, lašiem, skumbrijām un sardīnēm, ir augsts omega-3 taukskābju saturs, kas veicina sirds veselības uzturēšanu, samazinot triglicerīdu līmeni, asinsspiedienu un samazinot aritmijas risku. Dr. Bonza piebilst, ka regulāra zivju lietošana arī palīdz novērst iekaisuma procesus organismā, uzturēt smadzeņu veselību un samazināt demences attīstības iespējamību.