foto: Juris Rozenbergs
Beidzies vesels laikmets: durvis ver ciet leģendārais Vecrīgas krogs "Runcis"
Šīsnedēļas nogalē notiek atvadu ballītes no vecā, labā "Runča". Iemīļotā Vecrīgas tusiņu vieta maina īpašniekus.
Sabiedrība
2018. gada 27. jūlijs, 20:25

Beidzies vesels laikmets: durvis ver ciet leģendārais Vecrīgas krogs "Runcis"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Savā leģendārajā veidolā pēdējās dienas piedzīvo Jāņa sētas krogs „Runcis”, kas savulaik bija galvaspilsētas bohēmistu, tusētāju, žurnālistu un studentu pulcēšanās vieta. Kroga līdzšinējie īpašnieki tajā saimnieko pēdējās dienas. Augustā tas nonāks jau citu pārvaldnieku pārziņā.

Kopš 1996. gada „Runcis” ir krogs, kurš visus pastāvēšanas gadus nav mainījies - īpašnieks, bārmeņi, iekārtojums, publika un atmosfēra vairāk kā 20 gadus bijusi viena un tā pati. Tā apmeklētāji uzsver, ka „Runcī” viņi sastapuši teju „otro ģimeni”, kas kopā gan līksmo un atpūšas, gan atbalsta viens otru grūtā brīdī. Krogus sirds ir divas bijušas „mafijas” – žurnālistu un ģeogrāfu, tajā regulāri rīkoti zolīšu turnīri, tur pulcējās arī kungi gados, lai omulīgi pavadītu dienu. „Runci” apmeklē visa gadagājuma cilvēki un tas ir demokrātisks iestādījums, arī cenas salīdzinot ar glaunajiem vecpilsētas restorāniem, tajā ļoti pievilcīgas. Šajā nedēļas nogalē notiek atvadu ballītes no vecā „Runča”.

Klapējas ciet leģendārais Vecrīgas „Runcis"

Savā leģendārajā veidolā pēdējās dienas piedzīvo Jāņa sētas krogs „Runcis”, kas savulaik bija galvaspilsētas bohēmistu, tusētāju, žurnālistu un studentu pulcēšanās ...

gallery icon

„Runcis” iemantojis slavu kā omulības saliņa Vecrīgas vidū – cilvēcīgas cenas, patīkama un brīva atmosfēra, labdabīgi ļaudis. Tā bija vieta, kur atļauts gandrīz viss: var dejot (arī uz galda), muzicēt, dziedāt, pļāpāt un dzīt jokus, un, ja arī kāds saguris viesis uz brīdi aizsnaudīsies, neviens viņu ārā nemetīs, tieši otrādi – vēl pieskatīs. Vienīgais, kas nekādi netika akceptēts bija rupja un agresīva rīcība.
 
Bārmenis Jānis portālam  Jauns.lv teic, ka pēdējos pāris gados apmeklētāju skaits ir strauji sarucis, kas arī ir iemesls kroga slēgšanai: „Krogs novecojis kopā ar publiku - vieni aizprecējušies, citi aizbraukuši uz ārzemēm, nav vairs publikas. Nav vērts imitēt darbību. Pēc nodokļu un īres nomaksas (krogs ierīkots mājā, kurš pieder kādreizējā pirmās brīvvalsts laika saldumu karaļa Vilhelmu Ķuzes dzimtai, kura tagad dzīvo Kanādā) īsti vairs nepaliek nauda par ko samaksāt algu. Un mūsu boss nolēma „Runča” biznesu slēgt”.

foto: Juris Rozenbergs
"Runča" bārmenis Jānis: "Krogs novecojis kopā ar publiku!"

Līdzšinējie „Runča” saimnieki īres tiesības uz krogu pārdevuši citiem. Mierinājumam jāteic, ka jaunie kroga saimnieki būs latviešu puiši un tā vietā nebūs ne ķīniešu bistro, ne pakistāniešu kebabs. Viņi plāno arī turpmāk „Runča” vietā saglabāt krogu, līdz gada beigām vēl plāno strādāt „zem vecā karoga”, bet kā būs nākotnē, rādīs laiks.

Kāds „Runča” fans pauž: „Uzzināju, ka tiek klapēts ciet mūžsenais (Latvijas mērogos) studentu krodziņš „Runcis” - dzīvs pagājušā gadsimta beigu juku laiku, tai skaitā Muļķu partijas dibināšanas liecinieks. Nu nekādi nepretendē uz restorāna statusu, prasts, taču mīļš. Vieta, kur viens var stūrī palasīt grāmatu, cits pie blakus galdiņa sist zoli, vēl cits pie letes sekot līdzi TV kaut kādām sporta aktivitātēm vai pļāpāt ar nejauši ieklīdušām jaunuvēm (ja to nav, tad ar bārmeni aiz letes), vai arī ieķiķināt par studentiem, kas ar alus kausiem rokā karsti spriež par to, vai ticēt Polockas hronikā minētajiem skaitļiem, vai nē. Nu kaut kas tāds, ko ar laiku varētu definēt kā „latviešu pabs”.” Savu nostalģiju pēc vecā „Runča” pauž arī sociālo tīklu lietotāji:

Jāteic, ka „Runča” saimnieku maiņa nav vienīgā, kas ieviesis izmaiņas Jāņa sētas gaisotnē. Šovasar tur durvis slēdza arī viena no redzamākajām vecpilsētas mākslas galerijām „Jāņa sēta”. Un arī tā paša iemesla dēļ – klientu trūkuma dēļ. Jāpiebilst, ka šī nav vienīgā mākslas galerija, kura pēdējos gadus beigusi darbu vecpilsētā.

foto: Juris Rozenbergs
Šovasar durvis slēdza arī "Runcim" līdzāsesošā mākslas galerija "Jāņa sēta".