foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Ārlietu ministrija par Līgas Skromanes lietu: "Komunikācija ar Indijas policiju ne vienmēr ir viegla"
Ministrijā informē, ka par palīdzību saistībā ar Līgas mirstīgo atlieku nogādāšanu Latvijā tiks domāts vēlāk. Šobrīd vēl notiekot tiesu medicīnas ekspertīze.
Sabiedrība
2018. gada 25. aprīlis, 05:50

Ārlietu ministrija par Līgas Skromanes lietu: "Komunikācija ar Indijas policiju ne vienmēr ir viegla"

Jauns.lv

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, informējot par turpmāko rīcību saistībā ar Indijā traģiskā nāvē bojā gājušo Līgu Skromani, atzina, ka šī brīža sarunas ar Indijas atbildīgajām iestādēm ne vienmēr norit tik raiti, cik būtu vēlams, kā arī atbildēja, vai cietusī ģimene var rēķināties ar turpmāku Latvijas valsts palīdzību.

Pirmdien, runājot preses konferencē, Līgas māsa norādīja uz policistu cietsirdību, piebilstot: “Izšķirošas bija pirmās 24 stundas, kurās manas māsas meklēšanas laiks tika izšķiests valdības sistēmu cietsirdīgās nostājas dēļ,” paziņoja Ilze, piebilstot, ka policija viņas sūdzību neuztvēra nopietni.

Portāls Jauns.lv sazinājās ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju (ĀM), lai noskaidrotu, kāda būs Latvijas valsts turpmākā rīcība saistībā ar šo lietu, kāda ir bijusi līdzšinējā sadarbība ar Indijas pārstāvniecību un vai sievietes traģiskās bojāejas iemeslu izmeklēšana pilnībā tiks uzticēta Indijas atbildīgajām iestādēm.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Ministrijā informē, ka par palīdzību saistībā ar Līgas mirstīgo atlieku nogādāšanu Latvijā tiks domāts vēlāk. Šobrīd vēl notiekot tiesu medicīnas ekspertīze.

Vai ģimenei palīdzēs ar mirstīgo atlieku pārvešanu?

ĀM Komunikācijas direkcijas vadītājs, preses sekretārs Gints Jegermanis telefonsarunā ar Jauns.lv pauda, ka Latvijas vēstniecība Indijā turpinās palīdzēt Skromaņu ģimenei, strādājot pie tā, lai komunikācija ar Indijas varasiestādēm būtu maksimāli savlaicīga.

Uz jautājumu par to, vai ĀM nodrošinās Līgas Skromanes piederīgajiem finansiālu vai citādu palīdzību saistībā ar mirstīgo atlieku transportēšanu, ministrija konkrētu atbildi pagaidām nesniedza.

“Šobrīd vēl norit tiesu medicīnas ekspertīzes procesi, līdz ar to jautājums par mirstīgo atlieku nogādāšanu paredzētajā vietā tiks risināts nākotnē,” pauda Jegermanis.

Jāpiebilst, ka Keralas štata valdība ir paziņojusi, ka kopā ar tūrisma departamentu Līgas ģimenei mirušās sievietes ķermeņa nogādāšanai atpakaļ dzimtenē piešķīrusi 500 000 rūpiju (6150 eiro).

Informācijas apmaiņu apgrūtina vairāki faktori

Telefonsarunā ar Jauns.lv ĀM preses sekretārs Jegermanis piebilda, ka sadarbība ar Indijas Keralas štata policiju notiek, taču komunikācija “ne vienmēr ir viegla”.

Ministrijas pārstāvis skaidroja, ka par apgrūtinājumu kalpo tas, ka šobrīd situācija jārisina caur Latvijā akreditēto Indijas vēstniecību Zviedrijā, kā arī tas, ka Latvijas vēstniecība Indijā atrodas ievērojamā attālumā no konkrētā štata.

Konkrētu atbildi uz jautājumu, vai Latvija pilnībā uzticēs šīs lietas izmeklēšanu Indijas iestādēm ĀM pagaidām nesniedza.

Par Līgas pazušanu un nāvi:

Jauns.lv jau vēstīja, ka 21. aprīlī tika atrasta kopš 14. marta Indijā pazudusī Latvijas pilsone Līga Skromane, kura tur bija ieradusies kopā ar māsu Ilzi Skromani, lai ārstētos pēc tradicionālajām ājurvēdas metodēm.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Līga Skromane (pa kreisi) ar māsu Ilzi Skromani.

Kā liecina sākotnēja informācija, Līga Skromane, kas cieta no smagas depresijas, atstāja ājurvēdas centru Pothenkodes ciematā.

Kāds vietējais autorikšas vadītājs pastāstījis policijai, ka viņš aizvedis Līgu uz netālo Kovalamas kūrortu, taču arī tur policija nav spējusi Līgu atrast.

Sievietes mirstīgās atliekas tika atrastas upes krastā Keralas štata Thiruvananthapuramas pilsētā – ķermenis bija izkropļots un bez galvas.

Pēc Līgas pazušanas no Dublinas Indijā ieradās arī viņas dzīvesbiedrs Endrjū Džordans. Gan Ilze, gan Džordans paši saviem spēkiem veica Līgas Skromanes meklēšanu, paralēli policijas darbam.

10 dienas pēc Līgas pazušanas tika izveidota speciāla izmeklēšanas grupa. Ģimene apgalvoja, ka Keralas štata ministrija bijusi vienaldzīga, kad ģimene vēlējusies noorganizēt tikšanos.

Vardarbīgas nāves pazīmes neesot atrastas

Keralas policija svētdienas vakarā paziņoja, ka pēc sākotnējās izmeklēšanas uz Līgas ķermeņa nav bijušas vardarbīgas nāves pazīmes.

“Uz viņas ķermena nav atrasti nekādi savainojumi, bet precīzs nāves cēlonis tiks konstatēts pēc ķīmiskās analīzes,” vēsta policijas paziņojums.

Lai gan Ilze un Endrjū identificēja ķermeni, policija gaida DNS pārbaudes rezultātu apstiprināšanu.

Autopsija tika veikta Thiruvananthapuramas medicīnas koledžas slimnīcā, kur morgā tiek uzglabāts Līgas ķermenis.

Radi netic pašnāvības versijai, vaino policiju nolaidībā

Savukārt Līgas Skromanes māsa Ilze pirmdien īpaši sasauktā preses konferencē, kas norisinājās Thiruvananthapuramas pilsētā, atkārtoti paziņoja, ka Keralas policija sākotnēji viņas sūdzību nav uztvērusi nopietni, izšķirošajās pirmajās 24 stundās nerīkojoties, un noliedza versiju par pašnāvību.

“Mums bija jādodas no vienas iestādes uz citu. Viņi mūs mierināja, paziņojot, ka māsa 24 stundu laikā atgriezīsies,” sacīja Ilze.

Ilze ar Līgas dzīvesbiedru Endrjū Džonsonu noraidīja mediju ziņas, kuros citēti policijas avoti, norādot, ka Līgas ķermenī atrastas indes pēdas, un, ka viņa varētu būt izdarījusi pašnāvību. 

“Neviens vienatnē nevar nokļūt tajā vietā, kur atrada viņas ķermeni. Viņai mugurā bija drēbes, kas viņai nepiederēja un viņas ķermenis bija tādā stāvoklī, kas neliecina, ka cilvēks varētu būt izdarījis pašnāvību,” reportieriem paziņoja Ilze.

Viņa uzskata, ka Līga ir noslepkavota un tā nav bijusi pašnāvība.