foto: LETA
ASV liegušas iebraukšanas vīzas Latvijas Nacionālā teātra aktieriem
Ilze Rūdolfa (centrā) un bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis pieņemšanas laikā pēc lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča absurda komēdijas "Tuvā pilsēta" pirmizrādes Latvijas Nacionālajā teātrī.
Kultūra
2017. gada 20. aprīlis, 10:22

ASV liegušas iebraukšanas vīzas Latvijas Nacionālā teātra aktieriem

Kasjauns.lv

Kā informē ASV latviešu dziesmu svētku organizētāji, tad ASV liegusi iebraukšanas vīzas Latvijas Nacionālā teātra aktieriem.

Svētku organizētāji preses relīzē raksta, ka "teātris ir vienmēr bijis neatņemama ASV latviešu dziesmu svētku sastāvdaļa. Arī šoreiz XIV Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku rīkotāji īpaši rūpējās, lai svētkos teātra izrāde būtu kas īpašs, uzaicinot Latvijas Nacionālo teātri ar izrādi “Ceļā uz mājām”, kur galveno lomu spēlētu mums labi pazīstamā un iecienītā aktrise Ilze Rudolfa. Bet ne vienmēr labi iecerētais kļūst par iespējamo, un tā arī šoreiz mūsu centieni pārliecināt ASV Homeland Security departamentu, izsniegt iebraukšanas vīzas aktieriem, nevainagojās ar panākumiem.

Nelīdzēja atbalsta vēstules no Actors’ Equity Association, Amerikas Latviešu apvienības, Kultūras ministrijas, Latvijas vēstnieka ASV, Latvijas Nacionālā teātra, ne arī papildus vēstules no Amerikas latviešu teātra leģendas Laimoņa Siliņa un slavenās latviešu aktrises Lailas Robiņas. Homeland Security dienesta lēmums bija nemaināms un nepārsūdzāms – lūgums saņemt vīzas aktieriem tika noraidīts."

"Vai šādi lēmumi iznīcinās latviešu teātra mīlestību," jautā latviešu dziesmu svētku organizētāji.

Nacionālā teātra aktieri svin teātra sezonas atklāšanu

Latvijas Nacionālā teātra aktieri un darbinieki šodien pulcējās svinīgajā teātra sezonas atklāšanas pasākumā.

gallery icon
22

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā teātra Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēvica, 5.aprīlī Latvijas Nacionālais teātris no ASV Pilsonības un imigrācijas departamenta saņēma vīzu atteikumu. Atteikums esot pamatots ar to, ka konkrētā izrāde - Eliota Heiza komēdija "Ceļā uz mājām" - nav latviešu autora darbs, līdz ar to tās izrādīšanai Amerikā nav kultūrvēsturiskas nozīmes.

Savukārt, kā aģentūrai LETA norādīja ASV vēstniecības preses atašejs Metjū Tompsons, māksliniekiem, kas plāno uzstāties ASV, pirms vīzu pieprasījuma iesniegšanas ASV vēstniecībā jāsaņem apstiprināts iesniegums no ASV Iekšzemes drošības departamenta. Turklāt pasākumu organizatori ASV šo pieprasījumu departamentā iesniedz mākslinieku vārdā. ASV vēstniecība Rīgā pēdējo gadu laikā nav atteikusi vīzu Latvijas mākslinieku braucieniem uz ASV, uzsvēra Tompsons.

Iesniegumi ASV Iekšzemes drošības departamentā var tikt aizkavēti vai neapstiprināti administratīvu prasību dēļ, ieskaitot nepieciešamību iesniegt papildu dokumentāciju, skaidro vēstniecībā.