Aculiecinieka FOTO. Piedzēries britu karavīrs Vecrīgā piekauj latvieti
112
2016. gada 2. novembris, 14:13

Aculiecinieka FOTO. Piedzēries britu karavīrs Vecrīgā piekauj latvieti

Jauns.lv

Par pamatīgu starptautisku skandālu draud izvērsties kāds asiņains uzbrukums, kas vakar Makdonaldā, Vecrīgā norisinājies starp britu karavīriem un latvieti. Iesaistīto pušu ir daudz un versijas par notikušo – dažādas. Pārsteidzoši, taču aizvadītā vakara incidents, pagalam sagrozītā un klaji melīgā veidā atspoguļots arī britu medijos. Tur teikts, ka kaušanos izprovocējuši vietējie pro-krieviskie aktīvisti, kuru mērķis ir graut britu kareivju godu.

Saskaņā ar vairāku liecinieku teikto, incidents sācies ap 17:30. Par militāristu izrēķināšanos Rīgas centrā pirmie uzrakstījuši paši briti. Portāls Telegraph.co.uk vakardienas notikumus pie Makdonalda atstāsta šādi: „Armija (britu) pašlaik skaidro, vai vakar Latvijas galvaspilsētā Rīgā divi britu karavīri tika ierauti krievu provokatoru bandas organizētā kautiņā, kura mērķis bija diskreditēt britu bruņotos spēkus.”

Papildus tam ārzemju portāls norāda, ka, saskaņā ar britu komandieru teikto, kautiņš izskatījās izplānots un ticis filmēts. Publikācijā arī teikts, ka vietējais latvietis, kurš pavadījis angļu karavīrus, pēc kautiņa ievērojis, kā filmētāji dodas uz kāda Krievijas ārpolitiku atbalstoša Latvijas medija durvju pusi. Tālāk britu medija publikācijā tiek runāts par to, ka Krievija jau sen grasījusies darīt visu iespējamo, lai maksimāli traucētu ārzemju bruņoto spēku pārstāvjiem uzturēšanos Latvijā, kā arī austrumu valsts kiberuzbrukumiem.

Britu medijs klaji melo

Kasjauns.lv rīcībā ir nonākusi ticama informācija, ka britu preses atstāsts par notikušo ir klaji melīgs un nepilnīgs. Papildus tam uzticamo avotu teiktais pavisam nepatīkamā gaismā parāda gan britu grenadieru brigādes karavīrus, gan Latvijas Nacionālo Bruņoto Spēku (NBS) pārstāvi, kurš bijis notikuma vietā un, pēc aculiecinieku teiktā, aicinājis policistus „izprast” situāciju, skaidrojot, ka britu vīriem šī ir pirmā brīvdiena pēc mācībām.

Kasjauns.lv izdevās sazināties ar vietējiem, kuri piedalījās vakardienas konfliktā un viņu atstāsts, kuru papildina fotogrāfijas, video un citi pierādījumi, liek secināt, ka melojuši gan britu karavīri, gan, iespējams, arī NBS pārstāvis, kurš tos pavadījis un britu medijs Telegraph.co.uk.

Angļi bez iemesla uzbrukuši kādam vīrietim

„Vakarā, ap 17:30 saņēmu zvanu no kolēģa. Viņš lūdza paiet netālu pretī un palīdzēt viņam, jo viņš ir cietis uzbrukumā netālu esošajā Makdonaldā, savukārt es, kopā ar citiem kolēģiem gāju viņam palīdzēt. Notikuma vietā pamanīju, ka mūsu darbiniekam bija salauzts, asiņojošs deguns un iekšā ēstuvē, kā arī blakus tai atradās liels skaits angliski runājošu vīriešu, aptuveni 30. Viņi visi bija pamatīgā alkohola reibumā, uzvedās ļoti agresīvi un provocējoši,” notikušo atstāsta aculiecinieks.

Kā viņam pēcāk izskaidrojis cietušais darba biedrs, kautiņš izcēlies brīdī, kad viņš stāvējis pie ēstuves letes un gatavojies pasūtīt. „Viņš stāvēja pie letes. Piepeši viņam pienāk klāt brits un saka, ja neaizvāksies desmit sekunžu laikā, dabūs pa seju. Tā viņš arī noskaitīja liktenīgās desmit sekundes un vienkārši ar dūri iesita viņam pa galvu, salaužot degunu,” atstāsta cietušā paziņa, kurš meties viņu aizstāvēt.

Latvieši aizstāv savu kolēģi

Ierodoties notikuma vietā ar vēl citiem kolēģiem, starp angļu grupu un pāris latviešiem izcēlies konflikts. Notiekošā laikā skaidri bijis noprotams, ka svešzemnieku grupa ir britu karavīri – viņi savu piederību kašķa laikā esot lepni deklamējuši. Klātesošie arī pamanījuši, ka lielu daļu no karavīru grupas no ēstuves telpām nav laidis ārā kāds skaidrāka paskata vīrs, kurš, spriežot pēc uzvedības, bijis atbildīgs par piedzērušo ārvalstu vīriešu grupu.

Pašvaldības policija cenšas distancēties

„No sākuma centāmies pievērst netālu esošo Rīgas pašvaldības policijas (RPP) patruļu. Taču pavisam drīz bija redzams, ka viņi cenšas distancēties no notiekošā un atteicās pat izsaukt Valsts policiju, sakot – sauciet paši!” atklāj viens no aculieciniekiem.

Ierodoties Valsts policijai (VP), kautiņš izšķirts taču pavisam drīz sarunās ar VP operatīvo darbinieku iesaistījies kāds latviski runājošs vīrietis, kurš, pēc aculiecinieku, kolēģa aizstāvju teiktā, meties aizstāvēt sadzērušos britu karavīrus. „Viņš teica, ka puišiem esot pēdējā diena valstī, esot jāļauj izpriecāties un vajagot visu mierīgi nokārtot,” sašutis stāsta aculiecinieks. Latviski runājošais esot atkārtoti demonstrējis arī kaut kādu apliecību un klātesošie secinājuši, ka viņš ir NBS pārstāvis.

„Manuprāt, tā ir klaja bezkaunība, kad Latvijas armijas pārstāvis iestājas par iebraucējiem, kuri piekauj savējos,” niknumā pauž viens no aculieciniekiem, kurš stājies pretī britu huligānu „armijai”.

Krievu provokatori ir pilnīgs izdomājums

Izdzirdot, kā vakardienas notikumus atspoguļojuši britu mediji, aculiecinieki pauž neizpratni. „Nav saprotams, kā britu medijs tādā ātrumā var tikt pie tik konkrētas, taču pagalam aplamas informācijas. Viņus neviens neprovocēja – kautiņu uzsāka viens no britiem, bez iemesla nodarot ievērojamus miesas bojājumus manam kolēģim, kurš pēc dabas ir miermīlīgs,” sašutumu pauž cietušā draugs, kurš pirmais uzzinājis par situāciju netālu esošajā ēstuvē.

Vietējie aculiecinieki arī atkārtoti uzsver, ka notikuma vietā šoreiz nav bijis iesaistīts pilnīgi neviens krieviski runājošs cilvēks, kur nu vēl ar misiju nomelnot britu bruņotos spēkus. Filmēšanu veica kāds no cietušā kolēģiem, ar nolūku nepieļaut sarunāšanu starp policiju un vīrieti, kurš centies aizstāvēt britu karavīru grupu. Aculiecinieki Kasjauns.lv apstiprina, ka neviens no iesaistītajiem nekad nav plānojis doties uz kādu no Krievijai simpatizējošiem Latvijas medijiem, kā tas melīgi apgalvots Telegraph.co.uk.

Aizsardzības ministrija apstiprina incidentu

Kasjauns.lv sazinājās ar Aizsardzības ministriju (AM), lai noskaidrotu, cik daudz par starptautisko incidentu ir zināms. AM preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze informē, ka iesaistītie tik tiešām bijuši britu karavīri, taču skaitu pagaidām neapstiprina. „Patlaban Lielbritānijas militārā policija aktīvi strādā kopā ar Latvijas Valsts policiju, lai noskaidrotu apstākļus. Plašākus komentārus pagaidām nevaram sniegt,” stāsta AM pārstāve.

Policija uzsāk administratīvo lietvedību

Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Dairis Anučins aizvadītā vakara notikumus komentē šādi: „Vakar ap pulksten 18:00 Valsts policija saņēma izsaukumu uz Rīgas centru par konfliktu starp diviem vīriešiem. Notikuma vietā konstatēts, ka 1987. gadā dzimis Lielbritānijas pilsonis, iespējams, nodarījis maznozīmīgu miesas bojājumu kādam citam vīrietim. Tā kā 1987.gadā dzimušais vīrietis uzvedies agresīvi un neadekvāti, tika pieņemts lēmums viņu nogādāts policijas iecirknī.”

Policija pauž, ka šī brīža informācija liecina, ka 1987. gadā dzimušais Lielbritānijas pilsonis izraisīja minēto konfliktu, tādēļ Valsts policija pret viņu uzsākusi administratīvo lietvedību par maznozīmīga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. Lietvedības materiāli ir nodoti Militārajai policijai tālākajai notikušā apstākļu noskaidrošanai.

Aculiecinieki gan papildina, ka ārzemnieks, kuru policija ievietojusi operatīvajā transportlīdzeklī uzvedies neadekvāti, spārdot policijas automašīnas sānus no iekšas.

 

Britu karavīri piedalījušies „Sudraba bulta 2016” mācībās

AM arī skaidro, ka britu karavīri Latvijā uzturējušies starptautisko mācību „Sudraba bulta 2016” ietvaros. Šīs mācības Latvijā, Ādažu poligonā norisinājās no 17. līdz 31. oktobrim. Tajās piedalījās vairāk nekā 3000 karavīru no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Albānijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Rumānijas un Vācijas.

Mācību mērķis bija pilnveidot Nacionālo bruņoto spēku sadarbību ar sabiedrotajiem un partnervalstīm, kā arī trenēt vienību spējas plānot un īstenot aizsardzības operācijas ar kaujas nodrošinājuma elementu integrāciju. „Sudraba bulta 2016” sākotnēji bija nacionālās mācības, bet kopš 2014. gada tās izaugušas par starptautiskām mācībām ar plašu sabiedroto un partnervalstu dalību.

Ārzemju karaspēks ar huligānismu izpaužas regulāri

Šī nav pirmā reize, kad ārvalstu karavīri pēdējo divu gadu laikā bijuši iesaistīti kādā incidentā. Jūnija sākumā patrulēšanas laikā pie pašvaldības policistiem Rīgā, Alfrēda Kalniņa ielā, vērsās kāds taksometra vadītājs, kura automašīnai divas personas no Lielbritānijas bija radījušas bojājumus. Uz notikuma vietu tika izsaukta VP, kas aizturēja personas tālākai lietas apstākļu noskaidrošanai. Noskaidrojās, ka aizturētie ir Lielbritānijas karavīri, kuri bija ieradušies Latvijā uz starptautiskajām mācībām. Policijā tika sākts kriminālprocess par mantas tīšu bojāšanu, taču vēlāk lieta izbeigta uz izlīguma pamata, un materiālais zaudējums tika atlīdzināts.

2014.gada maijā vairāki Latvijas iedzīvotāji Ventspilī smagi piekāva jūrnieku no Nīderlandes, kurš bija ieradies uz starptautisko mīnu meklēšanas operāciju. Pērn pirmās instances tiesa diviem vīriešiem par šo noziegumu piesprieda reālu brīvības atņemšanu, bet trešajam apsūdzētajam nosacītu brīvības atņemšanu.

2015. gadā 11. jūlijā Priekuļu novadā, Veselavas pagastā, uz autoceļa Rīga-Veclaicene, automašīna "Toyota Yaris", kuru vadīja 1989. gadā dzimis ASV karavīrs, pārkāpjot satiksmes noteikumus, iebrauca pretējā braukšanas joslā un sadūrās ar automašīnu "Mitsubishi Lancer". Negadījumā nopietnas traumas guva abi autovadītāji, kuri tika nogādāti reanimācijā. Policija par šo negadījumu joprojām turpina izmeklēšanu. Šajā negadījumā smagas traumas guva Latviju pārstāvošais krievu autorallija braucējs  Vasilijs Grjazins.

Kasjauns.lv/Foto: Latvijas armija/Flickr, aculiecinieka foto, Zane Bitere/LETA

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.