foto: scanpix
Kas patiesībā notiek, kad cilvēks mirst? Paliatīvās aprūpes ārste atklāj, kādiem posmiem iziet cauri ķermenis
Ārste Ketrīna Manniksa.
Dzīvības loterija
2023. gada 31. oktobris, 19:15

Kas patiesībā notiek, kad cilvēks mirst? Paliatīvās aprūpes ārste atklāj, kādiem posmiem iziet cauri ķermenis

Jauns.lv

64 gadus veca, pensionēta britu ārste Ketrīna Manniksa, kura 30 gadus strādājusi paliatīvā aprūpē, sociālajā tīklā "Instagram" pa posmiem aprakstījusi miršanas procesu un to, kas šajā brīdī notiek ar ķermeni. 

Cenšoties kliedēt bailes no nāves, viņa sacīja, ka dzīves beigās daudzi cilvēki būs bezsamaņā. "Tas nav biedējošs garīgs stāvoklis, bet gan stāvoklis, kad nezinām, kas notiek,” piebilda Ketrīna. 

"Pirmais, kas ir pamanāms, ir tas, ka ķermenim sāk pietrūkt enerģijas, gandrīz kā tad, kad jums ir vecs mobilais tālrunis un bateriju vairs nav iespējams uzlādēt. Laikam ejot, cilvēkiem pakāpeniski vajag vairāk miega, lai viņiem būtu pietiekami daudz enerģijas domāt un darīt to, ko viņi spēj. Un pamazām cilvēki kļūst ne tikai miegaini, bet arī nonāk bezsamaņā,” miršanas procesu skaidro ārste.

Tāpat viņa pēdējos cilvēka dzīves mirkļus apraksta, izmantojot tā sauktos "nāves trokšņus" – apgrūtinātu elpošanu, kas var izklausīties nomācoši. "Smadzenēs darbojas refleksu elpošanas modeļi, kas mainās starp diezgan dziļu elpošanu, kas pakāpeniski kļūst arvien lēnāka, un tad atkal atgriežas pie sākuma." Ārste to raksturoja, kā dziļas bezsamaņas pazīmi. 

Ketrīna Manniksa nav vienīgā, kas centusies izskaidrot nāves pieredzi. Virdžīnijas universitātes psihiatrijas un neirozinātņu profesors Dr. Brūss Greisons jau teju 50 gadus pēta nāvei tuvu pieredzi jeb gadījumus, kad cilvēks, kas atrodas tuvu nāvei, šķietami atrodas ārpus sava ķermeņa un pēcāk ir spējīgs izstāstīt par piedzīvoto. 

Vairāk par Dr. Greisona teoriju lasi šeit! 

Tēmas