foto: Pexels.com
Kā iztīrīt tauku traipu no apģērba?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 21. oktobris, 06:45

Kā iztīrīt tauku traipu no apģērba?

"100 Labi Padomi"

Ja uz apģērba vai galdauta uzkritis kaut kas stipri taukains, nepieciešama ātra rīcība, lai tauki nepaspēj iesūkties dziļi audumā. Pirmais solis – ar papīra mutautiņu, tualetes papīru vai papīra dvieli tauku plankumu izsusināt pēc iespējas sausāku, pēc tam otrais solis – tīrīt atbilstīgi audumam un situācijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ja audums nav smalks un neprasa īpašu apiešanos (tāds ir kokvilnas audums).

Notraipīto vietu samērcē siltā ūdenī un uz traipa uzlej šķidro mazgāšanas līdzekli. Jo karstāks ūdens, jo labāk tas iedarbojas. Protams, jāņem vērā norādes par pieļaujamo mazgāšanas temperatūru.

Traipa vietu ar pirkstiem mīci, nevis berz.

Pēc tam izskalo ar tīru ūdeni.

Liec veļasmašīnā un izmazgā viskarstākajā pieļaujamajā temperatūrā.

Ja tauku traipi jāiztīra no zīda vai vilnas auduma.

Abpus audumam uz traipa vietas uzliec pa dzēšlapai (vai izmanto citu smalkporainu papīru).

Sakarsē gludekli uz zemākās karstuma pakāpes un gludini – tauki iesūksies papīrā. Ja nepieciešams, pabīdi dzēšlapu uz priekšu, lai uz traipa tiek tīra vieta, un gludini vēlreiz – tik ilgi, līdz dzēšlapa ir uzsūkusi taukus no auduma.

Izmazgā veļasmašīnā vai ar rokām – atbilstīgi audumam.

Ja uzreiz nav pieejams ūdens ar mazgāšanas līdzekli.

Varbūt ir pie rokas kāds sausais līdzeklis? Tauku traipu tīrīšanai der arī cepampulveris, pūderis zīdaiņu ādas kopšanai, sasmalcināts krīts, kartupeļu ciete.

Traipu bagātīgi apkaisi ar pulveri un ar suku iestrādā audumā vai arī iemīci (bet nerīvē). Atstāj, lai kādu brīdi iedarbojas, – līdz tauki iesūcas. Pēc tam iztīri ar mīkstu suku vai sausu švammīti. Ja vajag, atkārto visu vēlreiz. Pēc tam izmazgā veļasmašīnā vai ar rokām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ņem vērā!

● Zīda un vilnas audumu tīrīšanai labāk lieto mīkstu švammīti. Izturīgākiem audumiem piemērotāka būs suka ar vidēji mīkstiem sariem.

● Lai traipu vēl vairāk nepalielinātu, to tīri no traipa malas virzienā uz centru.