foto: Publicitātes
Nedēļas jaunumi "Shortcut" - fantastikas komēdija "Glābieties paši!" un izcilais "Dvēseļu putenis"
Kadrs no filmas "Dvēseļu putenis".
TV
2020. gada 11. novembris, 17:00

Nedēļas jaunumi "Shortcut" - fantastikas komēdija "Glābieties paši!" un izcilais "Dvēseļu putenis"

Žurnāls "Kas Jauns"

"Shortcut" un "Helio" šonedēļ lūkojiet vienu no beidzamā laika izcilākajām latviešu filmām "Dvēseļu puteni", kā arī aizraujošu zinātniskās fantastikas komēdiju "Glābieties paši!".

Par ģimeni, par brīvību, par dzimteni

Lieliska iespēja TV ekrānā vai viedierīcē jebkurā vēlamajā laikā noskatīties vienu no beidzamā laika izcilākajām latviešu filmām – "Dvēseļu puteni".

Režisora Dzintara Dreiberga darbs ir vēsturiska kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem, tā ved 100 gadu senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Patriotisms, dzimtenes mīlestība, draudzība un stiprais biedra plecs caurvij visu filmu un ļauj saprast, kāpēc jaunieši pirms tiem tālajiem simts gadiem metās pie šautenēm un durkļiem, lai cīnītos pret svešiniekiem savā zemē. Un, sekojot līdzi galvenā varoņa pieaugšanai no puikas, kas līksmi vicina pirmo īsto šauteni, tad mokās murgos pēc pirmās īstās kaujas un biedru nāves turpat acu priekšā, līdz cīņās rūdītam vīram, kam nākas pavisam jaunus zēnus vest cīņā par savas valsts brīvību, neiztiek bez jautājuma pašam sev – un ko es darītu, ja, nedod Dievs, nāktos nonākt šādā situācijā?

Uzspiest uz pareizajām podziņām filmas režisors Dzintars Dreibergs māk – pirmā mīla, tuvinieku zaudējums, pirmās kara šausmas, brāļu tuvība un biedru draudzība ir tik sabalansētās devās, ka no ekrāna negribas novērsties ne mirkli. Tikpat sabalansētās devās uz ekrāna redzami filmas galvenie varoņi – neviena nav ne par maz, ne par daudz. Turklāt spilgtu lomu netrūkst. Bez galvenā varoņa, ko atveido jaunais Oto Brantevics, spoži ir Raimonds Celms, Gatis Gāga, Jēkabs Reinis, Vilis Daudziņš un Mārtiņš Vilsons.

Kino mīļotāji un prominences apmeklē Dzintara Dreiberga filmas "Dvēseļu putenis" pirmizrādi

gallery icon

Filmu, kas šogad saņēmusi 11 "Lielā Kristapa" nominācijas, no 11. novembra skatieties "Shortcut Films" un "Shortcut Premiere".

Glābieties paši!

Džeks un Sū ir pāris no Bruklinas, kas kļuvuši atkarīgi no tehnoloģijām, un viņi vairs nav spējīgi nolikt malā savus telefonus.

Baidoties, ka viņu apsēstība ar šo ierīču glāstīšanu var likt pazaudēt vienam otru, viņi piekrīt izaicinājumam doties uz izolētu namiņu tālu mežā, solot uz nedēļu atrauties no ārpasaules. Patvērušies prom no īsziņām un izlecošiem paziņojumiem, viņi pat nenojauš, ka planēta piedzīvo uzbrukumu.

Komēdiju "Glābieties paši!" ("Save Yourselves!") skatiet "Shortcut Premiere" angļu valodā ar subtitriem latviešu vai krievu valodā.

Politika un izaicinājumi

Dokumentālā filma "Amerikas dvēsele" ("The Soul of America") izgaismo mūsu tagadnes politisko realitāti.

Filma pēta pagātnes vēsturiskos izaicinājumus – sieviešu balsstiesību iegūšanu, makartismu un cīņu pieņemt likumus par cilvēktiesībām 60. gados.

Šogad iznākušo dokumentālo darbu lūkojiet "Shortcut Films" – angļu valodā ar subtitriem latviešu vai angļu valodā.