foto: Dmitry Serebryakov/TASS
Veikalos Krievijā būs mazāk desu, siera, jogurtu, kečupu un majonēzes. Valsts arguments: neveselīgi
Krievijā Veselības ministrija nolēmusi cīnīties par tautas labklājību, samazinot neveselīgu produktu klāstu vai vismaz stingri brīdinot par tiem.
2017. gada 25. septembris, 19:40

Veikalos Krievijā būs mazāk desu, siera, jogurtu, kečupu un majonēzes. Valsts arguments: neveselīgi

Kasjauns.lv

Krievijas veikalos tuvākajā laikā krietni samazināsies, piemēram, desu izvēle, vēsta Krievijas medijs "Utro". Ir izveidots saraksts ar dažādu segmentu produktiem, kuru piedāvājumam veikalos jāsamazinās.

Krievijas Federālais pārtikas dienests publiskojis sarakstu ar produktiem, kuri veikalos būtu jāierobežo. To starpā ir desas, maize, konservi, sieri, saldinātie jogurti, pīrādziņi, majonēze un kečups.

Šī pārtika nosaukta par neveselīgi bīstamu, un kā galvenais arguments minēts lielais sāls daudzums šajos produktos. Tāpat atzīmēts, ka šie ēdieni mēdz saturēt neadekvāti daudz cukura un transtaukskābju, vēsta medijs.

Pēc tam, kad Krievijas zinātnieki sagatavoja tautai neveslīgo produktu sarakstu, tas ticis nosūtīts Veselības ministrijai un "Rospotrebnadzor". Tām piedāvāts šos produktus marķēt ar īpašu atpazīšanas zīmi, proti, tādu kā luksoforu, kur lietas, kas satur pārāk daudz cukura, sāls vai neveselīgos taukus, būtu atzīmētas ar sarkanu signālu.

Piedāvājumu no pārtikas klāsta izskaust neveselīgos produktus patlaban izskata Eirāzijas ekonomikas komisija, vēstīts vietnē "Utro".

Izdevumam "Izvestija" akadēmiķis Viktors Tuteļjans skaidroja, ka, saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, cilvēkam dienā nevajadzētu uzņemt vairāk kā piecus gramus sāls, 60 gramus cukura (visās tā izpausmēs) un ne vairāk kā 65 gramus tauku. Pieļaujamā norma esot 20 grami piesātināto taukskābju un divi grami transtaukskābju. Ar šiem argumentiem zinātnieks pamato vajadzību stingri ierobežot vai pat dozēti izskaust no tirgus produktus, kas ir neveselīgi. 

Galvenie avoti, caur kuriem tiek uzņemts pārāk daudz šo barības vielu, ir maize un tās izstrādājumi, desas, gaļas konservi, siers, konservēti dārzeņi, marinēti gurķi, kūpinātas zivis, sālītas ātrās uzkodas, kā arī kečups un majonēze. 

Tāpat Krievijas eksperti atzīmē, ka valstī pusei vīriešu un pusei sieviešu vecumā virs 30 gadiem ir liekais svars vai pat nopietna aptaukošanās.

Krievijas Veselības ministrija paziņojusi, ka šis pētījums iekļauts kā stratēģikā, kā tālāk attīstīt nācijas dzīvesveidu.