Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu okupanti turpina pārvērst drupās Ukrainas pilsētas un ciemus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms stundas
Mariupolē "svin otro gadadienu, kopš Krievija atbrīvoja pilsētu"

Vispirms viņi iznīcināja Mariupoli, nogalināja tūkstošiem iedzīvotāju, desmitiem tūkstošu piespieda bēgt, atņēma viņiem mājokli, ieveda "jaunus iedzīvotājus", un tagad viņi organizē svētkus uz mirušo kauliem.

pirms stundas
Lukašenko pelna naudu ar ukraiņu nāvēm un palīdz Krievijas armijai

BELPOL izmeklēšanā redzamas rūpnīcas, organizācijas un shēmas, kas palīdz Baltkrievijas režīmam piedalīties karā pret Ukrainu, kā arī apiet starptautiskās sankcijas. Lukašenko režīms mērķtiecīgi nogalina Ukrainas civiliedzīvotājus un pelna uz viņu asinīm.

pirms stundas
Krievu propagandisti ziņo, ka raķešu triecienā Jubiļeines ciemā ievainoti vismaz 9 cilvēki

Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Artjoms Lisogors apstiprināja, ka Ukrainas bruņoto spēku raķetes trāpīja okupantu bāzei Jubiļeines ciemā Luhanskas priekšpilsētā.

"Vietējās tērzētavās Luhanskas iedzīvotāji apstiprina, ka trāpījuma vietā ir ierīkota militārā nometne civilās infrastruktūras vidū," norādīja Lisogors.

Savukārt "LTR" vadītājs Pasečņiks apgalvo, ka trieciens it kā veikts ar franču raķetēm "Scalp". Pēc propagandistu ziņām, ievainoti vismaz 9 cilvēki.

pirms 2 stundām
Austrija piešķirs Ukrainai 5 miljonus eiro

Tā mērķis būs Ukrainas enerģētikas infrastruktūras atjaunošana.

"Kā neitrālai valstij Austrijai ir arī pienākums šajā karā nostāties cilvēces pusē," sacīja Austrijas enerģētikas ministre Leonore Geveslere.

pirms 2 stundām
Ukrainas bruņoto spēku 100. mehanizētā brigāde iznīcina okupantu bruņutransportieri
pirms 2 stundām
Ukrainas aizstāvji likvidē krievu iebrucēju grupu
pirms 3 stundām
Pentagona vadītājs brīdinā, ka turpmākās nedēļas un mēneši Ukrainā būs izšķiroši

Nākamās nedēļas un mēneši būs izšķiroši Ukrainai, bet rietumvalstis turpinās izlēmīgi rīkoties, lai palīdzētu valstij cīnīties par savu brīvību, liecina Pentagona vadītāja Loida Ostina paziņojums.

"Ukrainas izdzīvošana un panākumi ir ļoti svarīgi Ukrainas drošībai, Eiropas drošībai, globālajai drošībai un Amerikas drošībai," viņš teica.

Pentagona vadītājs sacīja, ka, ja Krievijas diktators Vladimirs Putins uzvarēs, tirāni secinās, ka arī viņi var mēģināt iebrukt un iekarot savas suverēnās kaimiņvalstis.

Ostins piebilda, ka tas atstās Eiropu "Putina ēnā" un padarīs pasauli vardarbīgāku un haotiskāku. Tāpēc Ukrainas cīņa par brīvību un drošību ir svarīga visām Rietumvalstīm.

Pentagona vadītājs piebilda, ka ir apņēmības pilns nodrošināt Ukrainai visu nepieciešamo, lai tā gūtu panākumus.

pirms 3 stundām
Robežsargi parāda, kā nakts laikā likvidē krievus Severskas virzienā

Ukrainas aizsardzības spēki Severskas virzienā naktī iznīcināja krievu grupu. Šis process tika iemūžināts video, ziņo Ukrainas Valsts robeždienests.

Tiek atzīmēts, ka tas ir robežsargu brigādes "Pomstas" darba rezultāts.

"Precīzu nakts dronu spridzekļu nomešana uz okupantiem," vēsta Valsts robežsardzes dienests.

Robežsargi atklāja, ka tas noticis Severskas virzienā.

pirms 3 stundām
Krievija uzkrāj un pārvieto spēkus Sumu pierobežā

"Krievija uzkrāj un pārvieto spēkus Sumu pierobežā. Uzdevums ir līdzīgs operācijām Harkivā: izstiept Ukrainas aizsardzības līniju un piespiest Ukrainas bruņotos spēkus pārdislocēt rezerves vienības no citurienes. Kopējā situācija frontē ir diezgan sarežģīta, un tā tuvākajā nākotnē nekļūs vieglāk," ziņo 3. atsevišķās triecienbrigādes komandiera vietnieks Maksims Žorins.

pirms 4 stundām
Iespējams, ka Krievijai Melnajā jūrā vairs nav neviens kuģis, kas spēj pārvadāt spārnotās raķetes

Ļoti iespējams, ka Krievijai Melnajā jūrā vairs nav palicis neviens kuģis, kas spēj pārvadāt spārnotās raķetes

Ukrainas Jūras spēku pārstāvis Dmitro Pletenčuks sacīja, ka 19. maijā Ukraina, visticamāk, iznīcināja pēdējo šādu kuģi "Ciklon". Pārbaude turpinās, taču iespējamība ir augsta.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".