Īru sodas maize
foto: Shutterstock
Īru sodas maize
Veselīgi
2025. gada 6. jūnijā, 12:00

Īru sodas maize

Šīs maizes receptē kā irdinātāju izmanto nevis raugu, bet sodu. Tas krietni vienkāršo un paātrina gatavošanas procesu. Lai maizīte būtu veselīgāka un sātīgāka, daļu balto miltu aizstāj ar pilngraudu miltiem vai auzu pārslām. Var pievienot arī sēkliņas un riekstus. Zināšanai! Lai soda kārtīgi izreaģētu un maizītei nebūtu ziepjaina garša, izmanto skābpiena produktus – kefīru, paniņas vai rūgušpienu. Gatavojot pēc šīs receptes, iznāks viens maizes kukulītis.

Pagatavošana

60 min
1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Plāti izklāj ar cepamo papīru.

2

Bļodā ber abu veidu miltus, auzu pārslas, sodu, sāli un cukuru. Kārtīgi samaisi.

3

Sagriez nelielos kubiņos sviestu un ar pirkstgaliem iestrādā sausajās sastāvdaļās.

4

Pielej kefīru un veikli samaisi mīklu. Tā var būt neviendabīga vai kunkuļaina; galvenais, lai turas kopā. Šajā stadijā mīklu nedrīkst samīcīt par daudz, jo tad maizīte būs blīva un cieta.

5

Izveido ap 20 cm garu kukulīti un saudzīgi pārcel uz plāts. Iegriez virspusē dziļu krustu – mēdz teikt, ka tā izlaiž brīvē laumiņas, bet visdrīzāk tas palīdz maizītei vienmērīgāk izcepties.

6

Liec cepeškrāsnī un cep 30–35 minūtes. Šo maizi vislabāk apēst svaigu, jo pastāvējusi tā nav īpaši garšīga.