Marinēti gurķi
foto: Rojs Maizītis
Marinēti gurķi
Konservēšana
2025. gada 13. augustā, 12:00

Marinēti gurķi

Māca žurnāliste Signe Šēnfelde: "Pasterizēju cepeškrāsnī, vāciņus vienkārši aizskrūvēju. Vienā reizē burkās salieku ne vairāk par pieciem kilogramiem. Nekā sarežģīta!"

Pagatavošana

1

Sagatavo. Izvēlies mazus, stingrus, nesen nolasītus gurķus, nomazgā, nogriez galus.

2

Liec burkā. Burkas dibenā ieliec diļļu ziedu un citas garšzāles, bet nepārspīlē, jo tās aizņem vietu. Es garšvielas beru uzreiz burkā, nevis vāru marinādē, tātad saber burkā arī garšvielas, kuras vēlies pievienot; bez melnajiem pipariem lietoju arī smaržīgos piparus jeb virces, sarkanos piparus. Gurķus blīvi sapildi burkās, virspusē uzliec vēl dilles un ķiploka daiviņas.

3

Vāri marinādi. Lej katlā ūdeni, uzvāri, pievieno sāli, cukuru un visu uzvāri. Kad ūdens uzvārījies un cukurs un sāls izkusuši, pievieno etiķi un nogriez uguni.

4

Pasterizē. Karstu marinādi lej burkā uz gurķiem. Uzliec, bet neaizskrūvē vāciņu. Liec burciņas līdz 160 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz vidējā plaukta ne pārāk tuvu citu citai. Kad gurķi sāk mainīt krāsu no zaļās uz olīvzaļo, ņem ārā no cepeškrāsns, aizskrūvē, apgāz otrādi (paskaties, vai vāciņš labi pieguļ un marināde netek ārā) un ļauj, lai atdziest. Lūdzu, neaizmirsti par karstuma cimdiem un piesardzību, jo applaucēties ir tik viegli! Esmu dzirdējusi, ka konservi ātri jāatdzesē, lai būtu kraukšķīgi, bet es daru tieši pretēji – pārsedzu ar biezāku dvieli, lai atdziest lēnāk, un arī šādi gurķi sanāk kraukšķīgi. Pasterizēšanas vietā vari izmantot divreizēju karsto marinādes pārliešanu – kad pirmo reizi uzlietā verdošā marināde ir atdzisusi, to uzmanīgi nolej no gurķiem katlā. Marinādi vēlreiz uzvāri, verdošu pārlej gurķiem un uzreiz aizskrūvē vāciņu.

5

Eksperimentē. Atceries, ka marinādei garšā jābūt nedaudz spēcīgākai par to, kādu vēlies savu marinēto gurķi, tāpēc vienmēr pagaršo marinādi, pirms lej uz burkā saliktajiem gurķiem. Varbūt tai vajag vairāk cukura vai etiķa, varbūt tieši otrādi – marināde ir par stipru, tātad jāpievieno vēl nedaudz vārīta ūdens un jāļauj, lai uzvirst. Protams, garšvielu sarakstu vari papildināt, piemēram, ar sinepju sēklām, svaigu čili vai čili pārslām, interesanta garšas nianse ir tad, ja svaigas dilles aizstāj ar kaltētu diļļu sēklām. Mana vecāmamma gurķu burkā lika arī kādu gabaliņu mārrutka, pētersīļa un selerijas saknes, savukārt es nereti izmantoju lupstāju un baltā cukura vietā ņemu brūno.