Viltotais zaķis
foto: Juris Rozenbergs
Viltotais zaķis
Gaļas ēdieni
2025. gada 6. septembrī, 12:00

Viltotais zaķis

Žurnālistes Signes Šēnfeldes recepte. "Maltītes plānošanā esmu ļoti racionāla, mācījusies no omas, vecmammas un tantes, kas saimniekoja kā Ulmaņa, tā Brežņeva un arīdzan Godmaņa laikā. Klasiskā viltotā vai, kā teica mūsmājās, falšā zaķa pilnveidē esmu iedvesmojusies no amerikāņu iecienītajiem gaļas klaipiem (angliski – meatloaf), kuru sastāvā ir gan baltmaize, gan dažādi dārzeņi, garšvielas, zaļumi."Joprojām mūsmājās nevar iztikt bez kartupeļiem, štovētiem kāpostiem, cūkas cepeša. Vai viltotā zaķa. Vai karbonādes. Klāt marinēts gurķis vai Latgales salāti, tomāti želejā, klasiskie ķirbju salāti. Ak, gandrīz aizmirsu – marinētas baraviciņas! Mazotnē visvairāk gaidīju dzērveņu ķīseli ar putukrējuma pikām. Diezin vai kādam bērnam mūsdienās tas šķiet kaut kas īpašs, jo saldais krējums ir ikdienišķs produkts, bet mani tās pikas fascinēja.Vēl pavisam nesen, atceroties tanti viņas 100. dzimšanas dienā, cepu karbonādi, vārīju kartupeļus un gatavoju tikko lasīto gaileņu mērci, bet krustmāte bija pagatavojusi saldēdienu, ar kādu tante mūs reiz cienāja. Jā, garšu atmiņa uz mirkli ļāva atkal justies kā toreiz, tomēr šai maltītei trūka galvenā – mīļo cilvēku, kas reiz sēdēja ap šo galdu, ēda, slavēja saimnieces un uzdziedāja: dzīvīte, dzīvīte, šūpojos tevī... Tāpēc svētku maltītei der ikviens impulss – bērnības garša, kas vienmēr atgādina par mājām, prieks par mūsu zemes bagāto rudeni un lieliskajiem produktiem, ko piedāvā tirgi un tirdziņi. Taču galvenais ir savējie, kas sēdīsies ap galdu, tāpēc cel galdā to, kas viņiem garšo! Klasiskā viltotā vai, kā teica mūsmājās, falšā zaķa pilnveidē esmu iedvesmojusies no amerikāņu iecienītajiem gaļas klaipiem (angliski – meatloaf), kuru sastāvā ir gan baltmaize, gan dažādi dārzeņi, garšvielas, zaļumi. Pēc šīs receptes iznāks 10 šķēles viltotā zaķa.

Pagatavošana

80 min10 porcijas
1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Virtuves kombainā drupačās sasmalcini baltmaizi (bet vari rīkoties tā, kā darīja mūsu vecmāmiņas, – uz brīdi iemērc maizi pienā, buljonā vai pat siltā ūdenī un tad ar rokām vienkārši saspaidi). Liec pie maltās gaļas.

2

Virtuves kombainā smalki sastrādā sīpolu, ķiploku, pētersīļus un pievieno gaļai. Liec klāt rīvēto sieru, olu, oregano, kā arī 2 sīki sagrieztas bekona šķēles. Pasāli, sapiparo. Visu rūpīgi sajauc un izmīci.

3

Ar atlikušajām bekona šķēlēm šķērseniski izoderē skārda cepamo formu (aptuveni 1 ½ l ietilpības), liec tajā gaļas masu, piespied, nolīdzini, pārloki pāri bekona šķēlu galus. Liec formu cepamplātī; ko piepildi ar karstu ūdeni formai līdz pusei, un cep 1 stundu, līdz cepamais atlec no trauka malām. Kad izņem no cepeškrāsns, ļauj, lai pastāv 10 minūtes, tikai tad griez šķēlēs.