Sulīgs steiks
foto: Shutterstock
Sulīgs steiks
Gaļas ēdieni
2025. gada 11. augustā, 12:00

Kā izcept sulīgu steiku?

Steika pagatavošanas veiksmes formula – ja ir laba gaļa, ir jābūt labam piparam, labam sālim un labam garastāvoklim. Nekādas steigas! Rīkojies kā ar jebkura kulta lietu, saki sev: “Esmu apņēmies sevi pārsteigt!”

Pagatavošana

1

Gaļai noteikti jābūt labas kvalitātes. Ja jēlā steika šķēlē redzamas smalkas baltas tauku šķiedriņas, steiks būs sulīgāks un garšīgāks.

2

Ja gaļas šķēlei apkārt ir neliela tauku kārtiņa, to iegriez un cepot atstāj klāt. Pirms pasniegšanas vari nogriezt. Raugies, lai svaigajai gaļai tauki ir balti, nevis dzeltenīgi, kādi ir lopiņam cienījamā vecumā.

3

Liellopa gaļai, kas domāta steikam, jābūt koši sarkanā, pat tumšsarkanā tonī. Ja gaļa ir bāla un izskatās ūdeņaina, labāk to nepērc. Šāds steiks cepot krietni sarausies un būs sīksts.

4

Gaļas šķēles pirms cepšanas rūpīgi nosusini, lai eļļa nesprakšķētu pa gaisu. Cepšanai izmanto taukvielas, kas ir piemērotas karsēšanai ļoti augstā temperatūrā. Arī pannai jābūt ļoti karstai, lai steikam izveidotos garoziņa. Ja pie koka karotes, kas ielikta pannā ar eļļu, veidojas sīki burbulīši, vari ķerties pie cepšanas.

5

Steiku cep karstā (bet ne līdz baltkvēlei uzkarsētā) pannā vai grilpannā, vai uz atvērtā uguns grila – pa minūtei no katras malas: minūte, minūte, minūte, minūte (tātad arī no sāniem!). Pēc tam no pannas ieliec cepeškrāsnī (uzsildītā līdz 180 grādiem) vai arī uzliec vāku. Bet, pirms likt vāku, gaļai uzliec virsū piku sviesta, uzber garšvielas, kas pastiprina gaļas garšu, piemēram, ķiploku, timiānu, rozmarīnu. Turi 4 minūtes. Izņem, bet vēl 5 minūtes neliec galdā – pat kotletei ir jāatpūšas! Citādi šķidrums, kas ir gaļā, izlīs nejaukā peļķītē uz šķīvja. Vari pārklāt ar foliju vai izslēgt krāsni un atstāt, lai vēl pasildās.

6

Steiku negriez otrādi ar dakšiņu, jo tad pa dūruma vietām tecēs sula. Sāli steikam pārkaisi pēc cepšanas, lai neizsausinātu gaļu.

7

Zināšanai! Parasti steiku gatavo no liellopa gaļas, taču tikpat labi var izmantot cūkas vai jēra gaļu, kā arī zivis.