Stūra mājā atklās izstādi "Draudzības (re)konstrukcija" par lielvaru "draudzību" ar mazākām valstīm
Ukraiņu mākslinieka Nikitas Kadana darbs.
Kultūra
2014. gada 8. aprīlis, 16:31

Stūra mājā atklās izstādi "Draudzības (re)konstrukcija" par lielvaru "draudzību" ar mazākām valstīm

Jauns.lv

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā 1.maijā tiks atklāta starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde "Draudzības (re)konstrukcija", informēja izstādes veidotāju pārstāve Elza Lāma.

Izstāde veidota mijiedarbībā ar šī brīža vispārējo politisko kontekstu īpaši zīmīgā atrašanās vietā - bijušajā VDK ēkā jeb Stūra mājā, Rīgā, kā daļa no projekta "Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014".

Izstādē "Draudzības (re)konstrukcija" tās veidotāji aktualizējuši un mākslinieciskiem paņēmieniem pētījuši situācijas, kurās lielvaru pārstāvji noslēdz "draudzību" ar mazākām valstīm un sabiedrības grupām, kā tas notika, piemēram, PSRS lielajā "tautu draudzībā" vai ASV militārajā klātbūtnē Islandē. Šīm un citām situācijām katrai esot raksturīga īpaša sadzīves atmosfēra, kas savas pēdas atstājusi gan cilvēku mentalitātē, gan arī viņu apdzīvotajā vidē.

Daudzi no mākslas darbiem izstādē "Draudzības (re)konstrukcija" ir saistīti ar traumu, represiju un vardarbības tematiku, tajos atspoguļoti politiski notikumi, personīgas pieredzes un to mijiedarbība. Caur stāstījumu, ironiju un ziņkāri izstādes veidotāji iesaistīs skatītājus, aicinot padomāt par šī brīža ģeopolitiskās situācijas sarežģītību, robežām un draudzības nozīmi.

Izstādē "Draudzības (re)konstrukcija" piedalīsies Daniels Fukss un Geo Fuksa no Vācijas, Nikita Kadans no Ukrainas, latvieši Sandra Krastiņa un Kristaps Epners, Albans Muja no Kosovas, apvienība no Latvijas "Orbīta", Tanels Randers no Igaunijas, "Spessi" no Islandes un zviedrs Ēriks Posers, Nomeda un Ģedimins Urboni no Lietuvas, Jūhans Vernts un Monika Marklingere, kā arī Helēna Vikstrema no Zviedrijas.

Izstādes kuratori ir mākslas zinātnieces Inese Baranovska un Aisa Sigurjonsdotira, Inga Lāce, Kārlis Vērpe un Kitija Vasiļjeva. Izstādi organizē biedrība "Mākslas telpa".

VDK ēka jeb Stūra māja Latvijas okupācijas piecdesmitgadē kļuva par totalitārās varas spilgtāko simbolu un tā joprojām ir pagājušā - totālo karu, masu represiju un genocīda - gadsimta relikts 21.gadsimta Rīgā. Lāma norādīja, ka 2014.gads ir īstais brīdis, lai mainītu Stūra mājas likteni, lai atvērtu durvis un saskartos ar ēkā ieslēgto pieredzi, likteņiem, tos pilnībā apzinoties, izprotot un pārradot.

Stūra māja būs atvērta no 1.maija līdz 19.oktobrim, piedāvājot apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto ekspozīciju, ekskursiju "Čekas pagrabos" gida pavadībā un piecas izstādes - "Draudzības (re)konstrukcija", "Latvieša koferis", "Par spīti visam", "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" un "Liktens lietu muzejs", kas no dažādiem skatpunktiem parāda cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu šodienas apziņu.

LETA/Publicitātes foto