Kultūra
2014. gada 6. maijs, 01:31

Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcija sabiedrībai varētu kļūt pieejama novembrī

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) ekspozīcija sabiedrībai varētu kļūt pieejama novembrī, pastāstīja LNVM direktors Arnis Radiņš.

Viņš norādīja, ka rudenī apmeklētājiem varētu būt pieejama puse no iepriekšējās ekspozīcijas, kas atradās muzejā Rīgas pilī. To plānots izvietot pagaidu telpās Brīvības bulvārī 32.

Jau 14.maijā Brīvības bulvārī 32 paredzēta izstādes "Dzintars - Baltijas jūras dārgakmens" atklāšana. Tā būs apskatāma ēkas pirmajā stāvā. LNVM ekspozīcijas iekārtošana un muzeja krājumu pārvešana notiks pēc izstādes atklāšanas, jo muzeja resursi ir ierobežoti, norādīja Radiņš.

Līgumi par ēku pārņemšanu Brīvības bulvārī 32 un Lāčplēša ielā 106/108 vēl neesot parakstīti. Tās, pēc Radiņa teiktā, ir tehniskas detaļas, jo faktiski muzejs pagaidu telpas ir pārņēmis jau no 1.aprīļa. Pielāgošanas darbi Brīvības bulvārī 32 esot pabeigti, savukārt Lāčplēša ielā 106/108 muzejs pašlaik veicot savus pielāgojumus.

Lielākā daļa muzeja krājumu Rīgas pilī esot gatavi pārvešanai. Arheoloģiskais un etnogrāfiskais krājums, pēc Radiņa teiktā, ir 60% gatavs, lai to varētu likt kastēs. Kaut arī vēstures krājums no abiem iepriekš minētajiem mazliet iepaliek, viss notiek pēc plāna, norādīja Radiņš.

Plānots, ka Rīgas pili LNVM pilnībā varētu atbrīvot septembrī.

LNVM krājumus no Rīgas pils uz telpām Lāčplēša ielā 106/108 iepriekš bija plānots pārvest aprīlī.

Jau ziņots, ka noslēgušies remontdarbi divos korpusos Lāčplēša ielā 106/108, kur pēc postošā ugunsgrēka Rīgas pilī paredzēts novietot LNVM krājumus. Telpu pielāgošanas darbus veica sarunu procedūrā izraudzītā SIA "Baltic Builders Alliance". Remonta un inženiertehnisko darbu izpildes kopējās izmaksas ir 874 600 eiro, kas ir 151 eiro kvadrātmetrā.

Telpas iekārtotas krājumiem un darbnīcām, nodrošinot piemērotus apstākļus metāla, koka un akmens apstrādei. Sakārtoti inženiertīkli - ūdensvads, kanalizācija, elektrība, apsardzes un ugunsdzēsības sistēma, veikts telpu kosmētiskais remonts, atjaunots ēkas jumta segums.

Brīvības bulvārī atjaunoti grīdas segumi, sienu krāsojums, iemontēti iekārtie griesti, tai pašā laikā saglabājot ēkas vēsturiskās vērtības restaurācijas darbiem nākotnē. Būvdarbu veicēja ir SIA "Newcom Construction".

Namā Tērbatas ielā 75, uz kuru pārcelsies Rakstniecības un mūzikas muzejs, pagaidām vēl atrodas Nacionālās bibliotēkas krājumi. Krājumu pārcelšana uz šo īpašumu cieši saistīta ar "Gaismas pils" gatavību uzņemt Tērbatas ielā izvietotos krājumus.

LETA