Lekciju ciklā būs iespēja iepazīt aizsaulē aizgājušo dzejnieku Andri Bergmani
Dzejnieks miris 2009.gadā.
Kultūra
2014. gada 23. novembris, 22:11

Lekciju ciklā būs iespēja iepazīt aizsaulē aizgājušo dzejnieku Andri Bergmani

Jauns.lv

Jāņa Akuratera muzejā lekciju ciklā "Grāmatu putni jeb Pārdaugavas stāstu medības" 25.novembrī varēs iepazīt dzejnieku Andri Bergmani.

Lekciju cikla nodarbību "Andris Bergmanis - dzejnieks, bohēmists un draugs" vadīs Lelde Stumbre.

Bergmanis (1945-2009) pārstāvēja noteiktu laiku latviešu literatūras vēsturē un bija viens no izturīgākajiem "Skapja" un "Kazas" bohēmiešiem. Viņš literatūrā ienāca 1970.gadā ar dzejoļu krājumu "Uzdāvini man tīru sniegu". Pagājušā gadsimta 70.gados viņš bija pazīstams dzejnieks, darbojās arī žurnālistikā. Bergmanim iznākuši divi dzejas krājumi un divi romāni, dzīves nogalē viņš rakstījis memuārus par padomju laika bohēmu.

Stumbre ir viena no pazīstamākajām mūsdienu dramaturģēm, viņas lugas kaut reizi iestudētas teju vai visos Latvijas teātros un amatierteātros, taču retais vairs zina, ka jaunībā viņa nopietni aizrāvusies ar dzejošanu. Bergmani viņa pazina kopš 70.gadu sākuma, tāpat kā tā laika bohēmiešu vidi.

Audiovizuālā dzejas vakarā būs iespēja iepazīties arī ar mūsdienu brīvdomātājiem un čigānu dzīvesveida piekopējiem, kas gan daudzos gadījumos atšķiras no pagātnes bohēmiešiem ar to, ka brīvību un protestu nesaista ar tendenci pašiznīcināties, bet drīzāk – ar garīguma meklējumiem, mākslu, dzeju un mūziku saprotot kā dzīvesveidu. Audiovizuālajā dzejas vakarā Brīnumoloģija" piedalīsies ielu muzikants Harijs Vagrants, Raivis Kapilinskis, Dzintars Briedis, Artūrs Gailītis, kā arī Simons Krasts ar grupu "Mazie smirdīgie kociņi". Diapozitīvus rādīs Latvijas Mākslas akadēmijas studente Vika Eksta.

BNS, Foto: Lita Krone/LETA