Dramaturgs Balodis: vēsturiskās pieredzes dēļ mums ir svarīgi domāt par Ukrainā notiekošo
Teātra dramaturgs Jānis Balodis.
Kultūra
2014. gada 1. decembris, 14:26

Dramaturgs Balodis: vēsturiskās pieredzes dēļ mums ir svarīgi domāt par Ukrainā notiekošo

Jauns.lv

Ņemot vērā Ukrainā notiekošā kara specifiku, kur ir svarīgi pretinieku iznīcināt ne tikai fiziski, bet dažādos līmeņos, sevišķi aktīvi darbojoties informācijas telpā, kā arī Latvijas vēsturiskās pieredzes dēļ mums ir svarīgi domāt par Ukrainā notiekošo, šodien, iepazīstinot ar Ukrainas notikumu iespaidā veidoto "Dirty Deal Teatro" projektu "Kara piezīmes", žurnālistiem sacīja teātra dramaturgs Jānis Balodis.

Viņš pastāstīja, ka par iedvesmas avotu "Kara piezīmēm" kalpojusi austriešu dramaturga un žurnālista Karla Krausa Pirmā pasaules kara laikā tapusī luga "Cilvēces pēdējās dienas", ko viņš veidojis kā kompilāciju no ziņām, kas atvestas no frontes, no ielās noklausītām runām un citiem tā laika avotiem.

Projekts "Kara piezīmes" ilgs no decembra līdz augustam. Šajā laikā deviņi dramaturgi sekos līdzi notikumiem Ukrainā, lai reizi mēnesī teātrī pulcētos uz tekstu lasījumiem. "Kā katrs dramaturgs šīs norises izvērsīs, paliek viņa ziņā," sacīja Balodis.

Katrs dramaturgs pie teksta strādās aptuveni mēnesi, un mēneša beigās tas tiks nodots režisoram, kas, ja viņam būs vēlēšanās, materiālam pievienos savu skatījumu un korekcijas. Režisors ar diviem aktieriem ar materiālu strādās aptuveni nedēļu, un pēc tam dramaturgs savu lasījumu, ko papildinās aktierspēle, piedāvās plašākai publikai. Tas, kas būs redzams uz skatuves, nebūs luga klasiskajā izpratnē, tālab šīm norisēm piešķirts apzīmējums "Teātra tekstu lasījumi", piebilda teātra direktore Anna Sīle.

Kā norādīja projekta veidotāji, "Kara piezīmju" mērķis ir ne vien parādīt, kā mākslas pārstāvji raugās uz kaimiņos notiekošo karadarbību, bet arī rosināt Latvijas sabiedrību par to aizdomāties un diskutēt.

Pirmais teksta lasījums norisināsies piektdien, 5.decembrī, plkst.19. Tajā savu skatījumu uz norisēm Ukrainā piedāvās dramaturgs Ivo Briedis un režisors Kārlis Krūmiņš. Pēc lasījuma paredzēta diskusija, kurā piedalīsies mācītājs Juris Cālītis, operators Ģirts Straustiņš un dramaturgs Briedis. Diskusiju vadīs Dmitrijs Petrenko. Kā norādīja projekta veidotāji, tā būs atklāta un cilvēcīga saruna par lugā dzirdēto, par norisēm Ukrainā un to atskaņām te, Latvijā.

Kā žurnālistiem pastāstīja Briedis, tā kā viņš ir pirmais dramaturgs, kas sāks deviņu "Kara piezīmju" ciklu, viņa uzdevums ir arī ieskicēt šo konfliktu no faktoloģiskās puses, jo ir cilvēki, kas par Ukrainā notiekošo ir interesējušies visai nedaudz un "dzīvo miglā". Pēc viņa domām, šādiem cilvēkiem "Dirty Deal Teatro" notiekošie lasījumi varētu būt atklājums.

"Par karu Ukrainā ir daudz neskaidrību, versiju. Arī mediji savā ziņā pieliek roku pie tā, ka mēs karu uztveram kā filmu, seriālu, un uz to lūkojamies kā uz izklaidi. Piemēram, publicētās kara fotogrāfijas cilvēkus vienlaikus gan šausmina, gan izklaidē. Ar šo parādību kaut kā ir jātiek galā," izteicās dramaturgs.

Briedis norādīja, ka aptuveni pusi viņa teksta veidos citātu kompilācija, kam viņš būs piešķīris dramaturģisku uzslāņojumu. Pēc dramaturga domām, lai māksla būtu sabiedriski nozīmīga, tā nevar neievērot aktuālos notikumus. "Mākslai ir jābūt ātri reaģējošai, mobilai, un nepievērst uzmanību aktualitātēm ir kļūda," pauda Briedis.

"Kara piezīmes" veidot turpinās dramaturgi Aiva Birbele, Rasa Bugavičute, Jānis Balodis, Justīne Kļava, Sergejs Timofejevs, Agnese Rutkēviča, Andris Kalnozols, Lauris Gundars un teātra tekstu lasījumu režisori Ģirts Šolis, Dāvis Auškāps, Valters Sīlis, Dmitrijs Petrenko, Viesturs Meikšāns un Elmārs Seņkovs.

Savukārt dramaturga teksti režisora nepārveidotā variantā būs lasāmi portālā "Satori.lv". Kā pastāstīja teātra direktore Sīle, patlaban ir doma projekta izskaņā visas dramaturgu piezīmes izdot grāmatā, bet augustā, noslēdzot projektu, varētu tikt apvienoti visi šajā laikā tapušie teksti un to inscenējumi, veidojot "Kara piezīmju nakti".

"Katrā ziņā šis projekts ir lēciens nezināmajā. "Kara piezīmes" palīdzēs saprast, kas deviņu mēnešu laikā būs noticis pasaulē, un varbūt kāds no deviņiem režisoriem no projekta laikā tapušā materiāla izstrādās izrādi," stāstīja Sīle.

"Kara piezīmes" tiks veidotas sadarbībā ar fondu atvērtai sabiedrībai "Dots". Fonda pārstāve Ieva Morica žurnālistiem pastāstīja, ka atbalsta "Dirty Deal Teatro" ieceri, jo tā runā par demokrātiju un iekļaujošo sabiedrību.

"Demokrātija vienmēr ir jādarbina, tai ir jābūt dzīvai. Šī ir iespēja par karu runāt citā, laikmetīgās mākslas valodā, provocēt cilvēkus uz atziņām. Taču lasījumu cikls ir būtisks, arī runājot par iekļaujošo sabiedrību. Skatoties, kā Ukrainā divas slāvu tautas varēja tik ātri viena pret otru sacelties, mums būtu jādomā par to, kā padarīt stiprāku savu sabiedrību," bilda Morica.

Ieeja teātra tekstu lasījumos būs bez maksas, iepriekš "Biļešu paradīzes" kasēs piesakoties bezmaksas biļetei. 

LETA / Foto: Evija Trifanova, LETA / Publicitātes foto