foto: Shutterstock
Latvijā varēs redzēt retu astronomisku parādību - pēdējo reizi kas tāds notika pirms 80 gadiem
Sabiedrība
2024. gada 17. aprīlis, 08:26

Latvijā varēs redzēt retu astronomisku parādību - pēdējo reizi kas tāds notika pirms 80 gadiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Astronomi paziņojuši par jaunas zvaigznes uzliesmojumu. Ieraudzīt to savām acīm ir reta veiksme, jo ne katrai paaudzei dota šāda iespēja. Kur un kad skatīties?

"Ziemeļu Vainaga zvaigznājā atrodas divas zvaigznes. Viena ir, varētu teikt, oglīte - sen jau apdzisusi, tas ir tā saucamais "Baltais punduris". Šī zvaigzne jau ir pārstājusi ražot termokodolenerģiju, tā palēnām izdeg, bet degt tā var vēl miljardiem gadu. Un tai blakus atrodas Sarkanais milzis - arī tā ir zvaigznes dzīves noslēdzošā stadija, taču tajā vēl ir degviela.

Un, lūk, šī degviela - ūdeņradis un hēlijs - noplūst gravitācijas spēka ietekmē pret šo pašu kaimiņu "Balto punduri". Un, kad uz tā veidojas šīs degvielas sagrābšana, tad tur atkal sākas kodoltermiskā reakcija. Rezultātā debesīs redzam spožu zvaigznīti - tik spožu, ka to var manīt ar neapbruņotu aci. Tas jau notika 1946. gadā. Un, lūk, pēc aptuveni 80 gadiem šīs pulsācijas atkal nonāks pie mums," Latvijas Radio 4 raidījuma "Doma laukums" zinātniskajā blogā sacīja Konstantīns Ranks.

Kā ieraudzīt šīs zvaigznes gaismu mūsu platuma grādos? "Tieši mūsu platuma grādos tas būs redzams ļoti labi. Visi pazīst Lielā Lāča zvaigznāju, bet tālāk uz austrumiem būs Herkulesa un Vēršu zvaigznājs. Un, lūk, starp tiem ir Ziemeļu Vainaga zvaigznājs - sešas zvaigznītes puslokā. Un šī pusloka pamatā ir zvaigzne. Tā ir ļoti interesanta astronomiska parādība, turklāt pietiekami reta. Patiešām, ne katrai paaudzei izdodas izbaudīt šo skatu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka, kā apgalvo aculiecinieki, tas būs redzams nevis dienu vai divas, bet vismaz divas nedēļas pavasara beigās - vasaras sākumā."