foto: Shutterstock
"Apstākļi šokēja!" - Latviete Inga nomirst uzgaidāmajā telpā, gaidot ārstu Lielbritānijas slimnīcā
Dzīvības loterija
2024. gada 30. aprīlis, 10:40

"Apstākļi šokēja!" - Latviete Inga nomirst uzgaidāmajā telpā, gaidot ārstu Lielbritānijas slimnīcā

Veselības nodaļa

Jauns.lv

39 gadus vecā latviete Inga Rublīte bija tikai kārtējā paciente pārpildītā Lielbritānijas slimnīcā, kas gaidīja ārsta vizīti. Pēc savas nāves latviete ir kļuvusi teju par traģisku simbolu tam, cik pārslogota realitātē ir Lielbritānijas Nacionālā Veselības dienesta sistēma. 

Inga tika atrasta bezsamaņā, apsegusies zem mēteļa Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta uzņemšanas uzgaidāmajā telpā vairāk nekā astoņas stundas pēc ierašanās. Informācija par to, kas notika ar sievieti stundās pirms viņas nāves, šokējusi Ingas draugus un ģimeni, vēsta "The Guardian". 

Latviete Karalienes medicīnas centrā Notingemā pavadījusi visu nakti, pēc tam, kad 19. janvārī pulksten 22.30 ieradās ar stiprām galvassāpēm, reiboni, paaugstinātu asinsspiedienu un vemšanu. Kad pēc septiņām stundām, ap plkst. 5.30, tika izsaukts viņas vārds, viņa neatsaucās, un personāls Ingu izrakstīja, uzskatot, ka viņa ir nogurusi no gaidīšanas un devusies mājās. Taču stundu vēlāk viņa tika atrasta, raustāmies krampju lēkmē un zaudējusi samaņu. 

Inga steidzami tika nogādāta intensīvās terapijas nodaļā, taču viņa bija piedzīvojusi asinsizplūdumu smadzenēs un asiņošana bija tik spēcīga, ka ārstiem nebija iespēju operēt. Pēc divām dienām, 22. janvārī, viņu atzina par mirušu, kad tika atslēgti dzīvību atbalstošie aparāti.

“Tas ir oficiālais nāves datums, bet es domāju, ka viņa būtībā nomira šajā uzgaidāmajā telpā,” sacīja Rublītes dvīņumāsa Inese Briede. “Neviens viņai nepalīdzēja. Un, kad viņi viņu atrada, bija jau par vēlu.”

Inese Briede stāsta, ka viņai bijušas ļoti tuvas attiecības ar savu dvīņumāsu, par spīti attālumam. „Mēs runājām pa telefonu trīs, četras reizes dienā,” atceras Inese. Abas dvīņumāsas uz Lielbritāniju pārcēlās 2004. gadā pēc vidusskolas pabeigšanas Latvijā. 2008. gadā Inese pārcēlās atpakaļ uz dzimteni, bet Inga palika uz dzīvi Lielbritānijā, kur arī izveidoja ģimeni. 

Inga Rublīte Lielbritānijā nodzīvojusi 20 gadus un pasaulē laidusi divus dēlus, kurus tagad audzinās zēnu tēvs. 

19. janvāra pēcpusdienā Inga bija sazvanījusies ar māsu un jau tad sūdzējusies par galvassāpēm. Vakarā tās tikai pastiprinājās un Inga vairs nespēja ne ēst, ne mierīgi nosēdēt. „Viņa izmērīja asinsspiedienu, un tas bija augsts, es teicu, lai nekavējoties brauc uz slimnīcu. Māsa izsauca ātro palīdzību, taču pārslogotības dēļ neviena ekipāža nevarēja ierasties. Ingu uz slimnīcu aizveda kaimiņiene,” atklāj Inese. 

Kaimiņiene stāstīja, ka tajā vakarā, braucot uz slimnīcu, Rublītei bija reiboņi un vemšana, un, kad viņas ieradās slimnīcā ap pulksten 22.30, viņu pārbaudīja medmāsa, kura izmērīja temperatūru un asinsspiedienu. Lai gan kaimiņiene kopā ar Ingu uzņemšanā nosēdēja divas stundas, viņai nācās doties mājās pie bērniem, tāpēc Inga tika atstāta viena.

„Man šķita, ka atstāju viņu drošā vietā, ka ārsti palīdzēs un viss būs kārtībā. Tai vajadzēja būt visdrošākajai vietai, bet mēs neapzinājāmies, cik tas ir nopietni,” stāsta Ingas kaimiņiene. 

Ingas dvīņumāsa no rīta vairākkārt zvanīja māsai, un ap pulksten 7 no rīta „FaceTime” zvanu uztvēra medmāsa, kura teica, ka kādam nekavējoties jāierodas slimnīcā. Fonā viņa redzēja māsas kājas uz slimnīcas gultas.

Briede arī atklāja, ka ārsti divas reizes viņai teikuši, ka, ja māsa būtu ārstēta ātrāk, viņa būtu izdzīvojusi.