foto: Ivars Soikāns/LETA
Jūrmalā no mirušā nedrīkstēs atvadīties ilgāk par pusstundu
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 17. aprīlis, 06:12

Jūrmalā no mirušā nedrīkstēs atvadīties ilgāk par pusstundu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ja pārsvarā visā Latvijā pašvaldību kapu noteikumi nosaka, ka "Atvadu ceremonijas ilgums kapličā nedrīkst pārsniegt laiku, ko noteicis kapsētas pārzinis" (citos gadījumos, kā Alūksnē stundu), tad Jūrmalas pilsētas kapsētās reglamentā tas paredzēts tikai 30 minūtes.

Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošo noteikumu sadaļā "Kapličas izmantošana" melns uz balta rakstīts, ka "vienas bēru ceremonijas ilgums kapličā nepārsniedz 30 minūtes".  

Tāpat sabiedrības viedokļa noskaidrošanai nodots saistošo noteikumu projekts par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības kapsētu darbību un uzturēšanu. 

Saistošie noteikumi nosaka sabiedriskās kārtības noteikumus Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā esošajās kapsētās, zemes iecirkņu mirušo apbedīšanai piešķiršanas un uzturēšanas kārtību, apbedīšanas kārtību, kapsētu apsaimniekotāja pienākumus un tiesības, kapliču izmantošanas kārtību, kolumbārija nišas piešķiršanas un lietošanas kārtību.

Tāpat ir paredzēts piemērot administratīvos sodus par šo noteikumu pārkāpumiem.

Būtiskākās izmaiņas salīdzinot ar saistošo noteikumu iepriekšējo redakciju: 

  • paredzēta iespēja apbedīt mirušos "Jūrmalas kapi" aktētajos zemes iecirkņos – tādos, kas  vairākus  gadus netiek uzkopti un ir pamesti;
  • konkretizēti kapsētu statusi - no daļēji slēgtām uz daļēji atvērtām,  lai varētu veikt jaunus apbedījumus aktētajos zemes iecirkņos;
  • paredzēts atsevišķi izdot maksas pakalpojumu cenrādi.

Viedokli pašvaldība aicinājusi izteikt līdz 24. aprīlim.

Ar saistošo noteikumu projektu var iepazīties sadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Pašvaldība aicina jūrmalniekus būt aktīviem un sekot līdzi norisēm pašvaldībā, lai kopīgi varētu pilnvērtīgāk realizēt sabiedrības intereses.