foto: LETA
Rinkēviča ierosinājumu Skolotāju dienu svinēt 5.oktobrī izskatīs Saeimas komisijā
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs
Kultūra
2024. gada 13. aprīlis, 18:02

Rinkēviča ierosinājumu Skolotāju dienu svinēt 5.oktobrī izskatīs Saeimas komisijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 16.aprīlī, pirms pirmā lasījuma skatīs Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča rosinātos grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz starptautisko Skolotāju dienu atzīmēt 5.oktobrī.

Sēde sāksies plkst.10, un tā notiks Saeimas komisiju sēžu zālē, kā arī attālināti videokonferences formātā. Uz to uzaicināti pārstāvji no Valsts prezidenta kancelejas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas un Saeimas Juridiskā biroja.

Pašlaik likumā noteikts, ka Skolotāju diena tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā.  Tas rada nevienlīdzīgu praksi šīs dienas atzīmēšanā un nereti arī neizpratni skolēniem un viņu vecākiem par to, kad godināmi skolotāji, atzīmē Valsts prezidents.

"Lai vienveidotu pieeju Skolotāju dienas atzīmēšanā Latvijā un tādējādi uzsvērtu šīs profesijas prestižu un nozīmīgumu, aicinu šo atzīmējamo dienu noteikt atbilstoši Starptautiskajai skolotāju dienai 5.oktobrī," rakstīts Valsts prezidenta vēstulē Saeimas Prezidijam.

Arī LIZDA vērtējumā "būtu tikai likumsakarīgi" arī Latvijā Skolotāju dienu noteikt vienoti ar UNESCO ierosināto Starptautisko skolotāju dienu, ņemot vērā, ka Latvija kopš 1992.gada ir UNESCO dalībvalsts.

No 1994.gadā pēc UNESCO iniciatīvas par Starptautisko skolotāju dienu pasludināts 5.oktobris, kura tiek svinēta par godu UNESCO un Starptautiskās Darba organizācijas rekomendāciju par skolotāju statusa pieņemšanu 1966.gada 5.oktobrī