foto: Zane Bitere/LETA
Arī pēc kara sākuma bankas turpināja finansēt lielākos eksportētājus uz Krieviju
Publiski pieejamā informācija liecina, ka vairāki (tostarp lielākie) eksportētāji uz agresorvalsti Latvijā reģistrējuši komercķīlas gan pirms, gan pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī.
Sabiedrība
2024. gada 16. aprīlis, 06:19

Arī pēc kara sākuma bankas turpināja finansēt lielākos eksportētājus uz Krieviju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas uzņēmumiem, kuri ierindoti Ekonomikas ministrijas publicētajā sarakstā kā eksportētāji uz Krieviju, arī pēc kara sākuma nav bijis šķēršļu tikt pie aizdevumiem.

Ekonomikas ministrijas (EM) publicētajā sarakstā ar uzņēmumiem, kuri eksportēja uz Krieviju 2023. gadā atrodami 143 uzņēmumi, savukārt sarakstā ar uzņēmumiem, kuri eksportēja uz Baltkrieviju - 80 uzņēmumi.

Nesenā pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" publikācijā arī atklāts, kuri ir lielākie pēdējo divu gadu eksportētāji uz Krieviju.

Pirmo vietu ar - eksporta vērtību 146,027,465.93 ASV dolāru - iegūst "Wellman Logistics", otro - ar eksporta vērtību 100,454,587.29 ASV dolāru - Latvijas zāļu ražotājs "Olainfarm", trešo - ar eksporta vērtību 97,994,788.84 ASV dolāru - farmācijas kompānija "Kalceks" ("Grindeks" holdinga grupa), ceturto - ar eksporta vērtību 55,806,694.38 ASV dolāru - "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca", bet piekto - ar eksporta vērtību - 18,188,866.13 ASV dolāru - metālizstrādājumu ražotājs "CW Tehnics".

Publiski pieejamā informācija liecina, ka vairāki (tostarp lielākie) eksportētāji uz agresorvalsti Latvijā reģistrējuši komercķīlas gan pirms, gan pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī, kas liecina par finansējuma saņemšanu no kredītiestādēm, tostarp arī no valsts kapitālsabiedrības "Altum".

Paskaidrojam, ka komercķīla tiek reģistrēta publiskā reģistrā, un tā dod tiesību finansējuma devējam atgūt aizdoto finansējumu no ieķīlātās lietas, gadījumā, ja aizņēmējs to nevar.

Starp tiem ir trešais lielākais eksportētājs "Kalceks", kurš "Industra Bank" reģistrējis komercķīlu vēl 2023. gada 19. septembrī.

Vēl 2022. gada 12. septembrī divus komercķīlas aktus reģistrējis EM eksportētāju sarakstā ietilpstošais "iCotton" ar "AIF Altum kapitāla fondu" kā ķīlas ņēmēju.

Arī pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, 2021. gadā, "iCotton", kas "Re:Baltica" sarakstā norādīts kā 16. lielākais eksportētājs uz Krieviju pēdējos divos gados, reģistrējis komercķīlu ar "AIF Altum kapitāla fondu" kā ķīlas ņēmēju.

Otrais lielākais eksportētājs uz Krieviju 2022., 2023. gadā, zāļu ražotājs "Olainfarm" 2023. gada 14. jūlijā reģistrējis komercķīlu ar "SEB banka" kā ķīlas ņēmēju.

Tāpat "Olainfarm" trīs komercķīlas aktus - vienu pērn, divus šogad - reģistrējis arī ar "Attīstības finanšu institūciju Altum".

Tāpat arī pirms kara sākuma lielākais 2022., 2023. gadu eksportētājs uz Krieviju "Wellman Logistics" reģistrējis komercķīlu ar "Nordea Bank" kā ķīlas ņēmēju 2016. gadā.

LTRK lūko pārtraukt sadarbību ar eksportētājiem uz Krieviju un Baltkrieviju

Aprīļa sākumā jau ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome plāno vērtēt iespēju pārtraukt sadarbību ar uzņēmumiem, kuri eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju.

Starp LTRK biedriem ir arī "Re:Baltica" apkopotie lielākie eksportētāji un šajā publikācijā pieminētie "Olainfarm", "iCotton", "RER", "Grindeks" un "Wellman Logistics".

Kopumā patlaban LTRK biedru sastāvā ir 25 šādi uzņēmumi, saskaņā ar LTRK valdes priekšsēdētāja Jāņa Endziņa pausto.

Tostarp astoņi uzņēmumi ir loģistikas kompānijas, piecas ir medicīnas un farmācijas kompānijas, divi ir tekstila uzņēmumi, divi pārtikas uzņēmumi, savukārt vēl astoņu uzņēmumu eksporta portfelis uz minētajām valstīm tiks precizēts sarunu gaitā.

"Kopumā LTRK ir vairāk nekā 2700 tiešo biedru. Minētie uzņēmumi ir pavisam maza daļa un neveido pat procentu," uzvēra Endziņš, piebilstot, ka atbilstoši LTRK statūtiem biedri no organizācijas var tikt izslēgti, ja tiek nodarīts kaitējums LTRK reputācijai.

Savukārt taujāts, vai ar attiecīgajiem uzņēmumiem LTRK šobrīd veic pārrunas, Endziņš pauda, ka tās ir sāktas - LTRK organizē tikšanās uzņēmumiem pieejamā laikā.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Kamerai kopumā ir apmēram 6000 biedru. 

LTRK ir Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas un Starptautiskās Tirdzniecības palātas biedre.