foto: AFP/Scanpix
Valsts kultūrkapitāla fonds sadalījis 90 000 eiro oriģinālmūzikas radīšanai
Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) latviešu oriģinālmūzikas radīšanas atbalsta programmā 61 projektam ir sadalījis 90 000 eiro
Kultūra
2024. gada 6. aprīlis, 17:09

Valsts kultūrkapitāla fonds sadalījis 90 000 eiro oriģinālmūzikas radīšanai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) latviešu oriģinālmūzikas radīšanas atbalsta programmā 61 projektam ir sadalījis 90 000 eiro, informē VKKF pārstāve Ilona Skuja.

No konkursā saņemtajiem 88 pieteikumiem atbalstīts 61 jaundarbu radīšanas projekts ar kopējo finansējumu 90 000 eiro. No tiem 20 projekti atbalstīti ar pilnu pieprasīto finansējumu, savukārt 41 projekts atbalstīts ar daļēju pieprasītā finansējuma summu.

VKKF Mūzikas nozares ekspertu komisijas priekšsēdētājs Edgars Saksons norāda, ka pēc Latvijas Komponistu savienības lūguma šogad tika palielināts mērķprogrammas "Latviešu oriģinālmūzika" kopējais budžets, kas ļāvis atbalstīt lielu skaitu pieteikumu. Viņu priecē fakts, ka projekti kļūst kvalitatīvāki administratīvo kritēriju ievērošanas ziņā, kas krietni samazinājis atteikumu skaitu tieši šī iemesla dēļ.

Lielākais finansējums, proti, 7000 eiro šajā konkursā piešķirts Jēkabam Jančevskim par "Ērģeļsimfoniju". Savukārt Georgs Pelēcis atbalstīts ar 6748 eiro koncertam divām klavierēm un simfoniskajam orķestrim "Tandem", Artūrs Maskats iecerējis instrumentācijas radīšanu solistiem, koriem, simfoniskajam orķestrim un ērģelēm Lūcijas Garūtas kantātei "Dievs, Tava zeme deg!". Šī iecere atbalstīta ar 3500 eiro.

Savukārt no radošajām stipendijām lielākās šajā konkursā saņēma Andris Vecumnieks, kurš radīs "Sinfoniju F", kuras tapšana atbalstīta ar 3018 eiro. Jānim Petraškēvičam piešķirti 3018 eiro, lai radītu dubultkoncertu diviem perkusionistiem un lielam ansamblim. Krists Auznieks atbalstīts ar 2515 eiro, lai radītu Stīgu kvartetu.

VKKF pārstāve norāda, ka atbilstoši programmas "Latviešu orģiniālmūzika" konkursa mērķim un nolikuma nosacījumiem, prioritāri atbalstīti autori ar izglītību kompozīcijas jomā, pārliecinošu profesionālo darbību, pieredzi un kompetenci, reputāciju nacionālā un starptautiskā mērogā. Atbalsts sniegts dažādu žanru un stilu oriģināldarbu radīšanai, sekmējot radošās darbības izcilību.