Kultūra
2024. gada 8. aprīlis, 05:15

Video: ekskursija atjaunotajā Leļļu teātrī, kur top aizvien jaunas izrādes arī pusaudžiem un pieaugušajiem

Kultūras nodaļa

Jauns.lv

Pēc divus gadus ilgušiem renovācijas darbiem Latvijas Leļļu teātra ēkā K. Barona ielā 16/18 pagājušā gada nogalē teātra kolektīvs atgriezās savā mājvietā. Sākums bijis grūts, trūcis daudzu radošā darba procesam svarīgu sīkumu, kas nu pamazām sagādāti, un renovētās telpas apdzīvotas.

Teātrī joprojām smaržo pēc nesen pabeigta remonta. Pašiem leļļiniekiem īpašs prieks par Mazo zāli. Tajā ar speciālu piebūvi pacelti griesti, kas paplašina teātra spēles telpu un, tā sacīt, piešķir zālei vairāk gaisa. Augšup pa kāpnēm tagad var tikt arī cilvēki ratiņkrēslos. Kādreizējā leļļu muzeja vietā tagad iekārtota Kamerzāle, tur uz izrādēm pulcējas paši mazākie.

foto: Ekrānuzņēmums

Savukārt pirmajā stāvā skatītāji novērtēs glīti izremontēto kases telpu, gaiteni, ģērbtuves, labierīcības un Lielo zāli. Lielākais veikums nav tik viegli saskatāms – Leļļu teātra ēkai ir nomainīts jumts, nostiprinātas nesošās konstrukcijas, nomainīti logi un durvis, uzstādītas modernas apkures un ventilācijas sistēmas, kā arī veikta nama siltināšana. Leļļu teātris tagad ir gudrā māja, un teātra darbinieki pamazām apgūst tās elektronisko vadību.

foto: Ekrānuzņēmums

Lai arī pēc renovācijas Lielajā zālē skatītāju vietu kļuvis mazāk, teātris ir noskaņots leļļu un objektu teātra mākslai piesaistīt aizvien plašāku auditoriju. Šosezon repertuārā ir jau četri iestudējumi pusaudžiem un pieaugušajiem: Edgara Kaufelda iestudētā izrāde “Smalkās kaites”, Rūdolfa Apses “Vaļa dziesma”, Valtera Sīļa “Sibīrijas haiku” un vēl topošā “Jelgava 94” Mārtiņa Eihes režijā.

foto: Ekrānuzņēmums

Teātra direktors Mārtiņš Eihe cer ne tikai uz auditorijas, bet arī uz telpu paplašināšanu: “Vietas mums ir šausmīgi maz. [..] Mēs esam sākuši sarunas ar Kultūras ministriju par to, kā varētu tālāk attīstīties. Viens no paplašināšanās plāniem ir Barona un Elizabetes ielas stūrī, kur kādreiz bija Suvorova viesnīca. Ceram rast iespēju paplašināties tās apjomā”.

foto: Ekrānuzņēmums

 Skaties pievienoto video un kopā ar Latvijas Leļļu teātra galveno režisoru Edgaru Kaufeldu izstaigā un apskati atjaunoto ēku.

foto: Ekrānuzņēmums