foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Nedēļas izskaņā - prezidenta vēlēšanas Krievijā; kā tās norisināsies Latvijā?
Dienesti gatavojas gan 16., gan 17. martam un strādās pēc speciāla sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāna.
Sabiedrība
2024. gada 14. marts, 09:29

Nedēļas izskaņā - prezidenta vēlēšanas Krievijā; kā tās norisināsies Latvijā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nedēļas nogalē Rīgā saistībā ar prezidenta vēlēšanām Krievijā, vienlaikus Leģionāru piemiņas dienas pasākumu kontekstā, iedzīvotājus aicina neiesaistīties provokācijās; policijas rīcība un reaģēšana uz pārkāpumiem būs tūlītēja un strikta.

"Lai gan šobrīd apdraudējuma līmenis valstī ir zems, nav izslēgts, ka šajās dienās ir sagaidāmas provokatīvas aktivitātes un iespējami arī mēģinājumi paust atbalstu agresoram, slavinot kara noziegumus un to izdarījušās personas. Bet Valsts drošības dienests sadarbībā ar Valsts policiju strādā pastiprinātā režīmā, lai savlaicīgi identificētu un novērstu iespējamās provokācijas. Regulāri tiek veikts risku novērtējums, dienesti ir gatavi atbilstoši reaģēt, " portālu Jauns.lv informēja Valsts policijas pārstāvji.

Lai nodrošinātu Latvijā sabiedrisko kārtību un drošību, kā arī Latvijas likumu ievērošanu, tai skaitā attiecībā uz noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanas un slavināšanas nepieļaujamību, 17. martā  vēlēšanu norises vietās būs izvietoti Valsts policijas, kā arī Valsts robežsardzes un citu dienesti spēki.

Tāpat arī 16. martā policija ar sadarbības dienestiem strādās pastiprinātā režīmā –  dienesti gatavojas gan 16., gan 17. martam un strādās pēc speciāla sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāna, vienlaikus sekojot līdzi norisēm sabiedrībā un publiskajā telpā.

Valsts policija aicina iedzīvotājus kritiski vērtēt provokatīvus paziņojumus informatīvajā telpā, kā arī izvairīties no reaģēšanas uz tiem un ziņot atbildīgajiem dienestiem, ja šāds saturs pamanīts. Aicinājums iedzīvotājiem neiesaistīties provokācijās vai pretlikumīgās darbībās ne pret personām, ne apkārtējo vidi.

Simtiem cilvēku dodas gājienā, lai pieminētu leģionārus

Šodien Rīgā vairāki simti cilvēku devās gājienā un nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, pieminot leģionārus. Jauns.lv ievēroja arī atsevišķus gadījumus, ...

gallery icon

"Atgādinām, ka ir aizliegta un sodāma jebkāda militāro agresiju un kara noziegumus slavinošu un attaisnojošu simbolu izmantošana publiskās vietās. Arī Krievijas karoga publiska lietošana tiks uzskatīta kā agresora un tā režīma slavināšana, attiecīgi vērtējot personas atbildību. Policijas rīcība un reaģēšana uz šādiem pārkāpumiem būs tūlītēja un strikta."

Vienlaikus 17. martā pie vēlēšanu norises vietām Valsts robežsardzes amatpersonas veiks stingru Krievijas Federācijas valsts piederīgo uzturēšanas nosacījumu Latvijā kontroli. Proti, pirms personas dosies vēlēšanu norises vietā, tiks pārbaudīta katra vēlētāja personu apliecinoša dokumenta, kā arī uzturēšanās tiesību apliecinoša dokumenta (vīza, uzturēšanās atļauja) derīguma termiņš un viņu uzturēšanās Latvija likumība.

16. martā pasākumu tradicionāli pieteikusi biedrības “Daugavas Vanagi Latvijā” Limbažu nodaļa. Gājiens sāksies plkst.11.00 pie Rīgas Svētā Jāņa baznīcas Skārņu ielā 24, tālāk virzīsies pa Skārņu ielu, Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim.

Līdzīgi kā pērn, citi pieteikumi pasākumu rīkošanai 16.martā nav saņemti, portālu Jauns.lv informēja Rīgas domē.

Kā ziņots, 16. marts jeb Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.