foto: LETA
Nosauktas divas bīstamākās vietas Rīgā, kur šoferiem jābūt īpaši uzmanīgiem
Avārijā cietusī automašīna "Opel Vectra" pēc sadursmes ar baļķvedēju, Jaunciema gatvē, pie 10.šķērslīnijas, kuras vadītājs gājis bojā notikuma vietā.
Runā Rīga
2024. gada 10. marts, 05:26

Nosauktas divas bīstamākās vietas Rīgā, kur šoferiem jābūt īpaši uzmanīgiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rīgā avārijas visbiežāk notiek divos Jaunciema gatves posmos un Bolderājā, Latvijas mērogā bīstamākās vietas satiksmei ir autoceļu A4 un A6 krustojums Salaspils novadā, ceļš P94 starp Staļģeni un Emburgu, Daugmale un Stelpe.

Turklāt negadījumi lielākoties notiek skaidrā un saulainā laikā, nevis sliktos laikapstākļos, liecina apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma "Balcia" lietotnē pieejamā drošības rādītāja "Road Risk Report" dati.

Visbiežāk vakarā pēc darba

Rīgas garākajā ielā Jaunciema gatvē avārijas visbiežāk notiek posmā no Mīlgrāvja "Rimi" līdz Āliņģu ielas pieturai un pie Niedru ielas pieturas. Liela melno punktu koncentrācija ir arī Bolderājā, īpaši Silikātu un Stūrmaņu ielā.

Vairums cietušo ir autovadītāji, visbiežāk avārijas šajos posmos notiek darbadienās ap plkst. 17–18, kad daudzi dodas mājup no darba un ir intensīvākā satiksme.  Daudz negadījumu ir arī svētdienu rītos no plkst. 7 līdz 9 – tas bieži ir laiks, kad īpašnieki konstatē savam auto nodarītus bojājumus, kas radušies naktī vai iepriekšējā dienā.

Jo sliktāks laiks, jo uzmanīgāki

Arī ārpus Rīgas negadījumi visbiežāk notiek uzreiz pēc darbalaika beigām, taču gana daudz avāriju reģistrēts arī citos laikos. Visā Latvijā negadījumi ļoti bieži ir arī lielveikalu stāvvietās, kur ir liela transportlīdzekļu koncentrācija ierobežotā teritorijā. Pateicoties ātruma ierobežojumam, lielākoties negadījumi stāvvietās ir viegli un bez cietušajiem vai būtiski bojātiem spēkratiem.

"Balcia" motoru produktu vadītājs Edgars Korzāns norāda: “Daudzi uzskata, ka avārijas visbiežāk notiek sliktos laikapstākļos, krēslā vai tumsā, taču statistika rāda pretējo. No pavasara līdz rudenim vairums negadījumu patiesībā notiek gaišā un saulainā laikā, jo tad cilvēki nereti pie stūres atslābst, turpretī sliktos laikapstākļos daudzi vai nu izvēlas vispār nesēsties pie stūres, vai brauc īpaši uzmanīgi un piesardzīgi. Izņēmums, protams, ir ziema, kad avāriju daudzums pieaug slidenu un sniegotu ceļu dēļ.”

Pieejama lietotne

Balcia mobilajā lietotnē ikviens reģistrētais lietotājs var noskaidrot satiksmes drošības līmeni savas dzīvesvietas, darbavietas vai jebkuras citas adreses tuvumā – tajā pieejamie dati parāda trīs kilometru rādiusā esošos melnos punktus, statistiku par šo negadījumu diennakts laiku, cik smagi bijuši negadījumi, ar kādiem transportlīdzekļiem notiek avārijas, kādos laikapstākļos utt.

Šie dati nodrošināti, izmantojot informāciju no Centrālās statistikas pārvaldes, Valsts policijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja, laikapstākļu prognozēšanas un informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Weather.com", "Google", "Tom-Tom" un "Latvijas valsts ceļiem".