foto: Pexels.cmom/@Adrienn
Krāpnieki izsauc upurim taksometru, lai tikai tiktu pie viņa naudas
Sabiedrība
2024. gada 6. marts, 11:14

Krāpnieki izsauc upurim taksometru, lai tikai tiktu pie viņa naudas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Eksperti kārtējo reizi atgādina – nesteidzieties spiest uz iesūtītajām saitēm un neatklājiet savus bankas datus. Tomēr krāpšanas stāsti nonāk arī līdz absurdam...

Lai izkrāptu naudu, upurim gatavi pasūtīt taksometru. Sīkāk "Rus.lsm.lv" programmā "Jauna diena".

"Swedbank" pārstāvis Jānis Krops komentē situāciju:

"Nevar teikt, ka krāpnieki būtu pamodušies. Es teiktu, ka viņi nekad nav aizmiguši. Tie ir gudri cilvēki, viņiem laikam ir savas programmas, kā viņi strādā, pēc kādām mērauklām. Mēs vienmēr redzam, ja parādās sabiedrībā kaut kas jauns, tad viņi to izmanto, mēģina iegūt uzmanību, piekļūt cilvēkiem. Atkal parādās ziņas, ka, lūk, mēs, jūsu nodokļu konsultanti, lūk, te saite ir tāda un tāda, nospiediet, ievadiet atlaides kodu un jūs saņemsiet ātrāk nodokļus. Un, protams, mēs saprotam kāpēc - 1. martā cilvēki iesniedza deklarācijas, lai saņemtu pārmaksātos nodokļus."

Krops uzstājīgi iesaka būt modriem arī kredītņēmējiem:

“Atgādināsim, ka politiķi ir nolēmuši dot 30% atlaidi kredītiem un, protams, jābūt modriem. Aprīlī droši vien arī tas parādīsies viņu programmās, krāpnieki rakstīs, zvanīs, teiks: ja vēlaties ātrāk tikt pie naudas, atveriet internetbanku, dodiet piekļuvi un mēs jums palīdzēsim."

Pēc bankas pārstāvja teiktā, īpaši cieš gados vecāki cilvēki:

"Tas, ko banka vairāk jūt, šobrīd ir seniori. Tā sanāk, ka krāpnieki viņus pierunā uzticēties. Lūk, mēs, kāda speciāla dienesta pārstāvji, veicam kaut kādu izmeklēšanu, skatāmies, ka jums ir aizdomīgi darījumi, dodiet glabāšanā skaidru naudu, mēs glabāsim, kamēr šī izmeklēšana notiks. Bet neko nesakiet savai bankai, tas ir konfidenciāli, jo notiek izmeklēšana. Cilvēki uz to uzķeras. Un kas ir baisi — kaut kā izdodas iebiedēt, lai viņi nerunātu ar savu banku!"

Tomēr uz noziedznieku viltībām uzķeras gan jauni, gan nobrieduši cilvēki - krāpnieki vienmēr cenšas izraisīt emocijas savam upurim:

"Zvana un saka — uz jūsu vārda ņem kredītu. Ko darīt? Nu, protams, neņemšu! Kāds ņem uz mana vārda kredītu — tas ir jāaptur! Visādi gadās: vecus cilvēkus laikam ar kredītu nepiekrāpsi, jo viņi teiks — naudas nav. Bet tajā pašā laikā, iespējams, viņi ir sakrājuši vairākus tūkstošus un nodod glabāšanā nesaprotamiem cilvēkiem. Mums ir bijuši gadījumi, kad krāpnieki ir izsaukuši taksometru! Un ar taksi uz Jelgavu veda cilvēkus, lai tie nodotu naudu! Viņiem uzticas, bet piezvanīt bankai un pajautāt — neuzticas," Krops brīnās par krāpniekiem cietušo cilvēku domāšanu.

Tēmas