Rīgas mākslas izsoļu piedāvājums: no daudziem tūkstošiem līdz pāris eiro

Teju katru nedēļu kāda Rīgas mākslas galerija vai galvaspilsētas izsoļu nams rīko mākslas darbu izsoles – gan interneta tiešsaistē, gan ...

gallery icon
Kultūra
2024. gada 20. februāris, 06:59

Ko un par cik pārdod Rīgas mākslas izsolēs: zelta pulksteņi, briljanti, glezniecības šedevri, sērkociņu kastītes un pastkartes. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Teju katru nedēļu kāda Rīgas mākslas galerija vai galvaspilsētas izsoļu nams rīko mākslas darbu izsoles – gan interneta tiešsaistē, gan arī klātienē. Tajās var iegādāties gan vecmeistaru gleznas un rotas ar briljantiem un zelta pulksteņus, gan korķu viļķus, pelnu traukus un vecas sērkociņu kastītes. Un tajās sev ko atrast var visi, jo ir izsoļu nami, kuri līdzās daudzu tūkstošu vērtajām briljantu rotām tirgo arī kādus amizantus niekus tikai par vienu eiro.

Jauns.lv ielūkojās šobrīd aktuālo mākslas darbu izsoļu cenu listēs. Pircējiem būtu jāņem vērā arī kāda nianse, ka pārdodamās lietas sākumcena var būt arī, ja tā varētu teikt, “neadekvātā novērtējumā”. Piemēram, pirms pāris gadiem pēkšņi pieauga Rīgas porcelāna trauku cena, jo nāca modē to kolekcionēšana. Savukārt, ja kāda ievērojama mākslinieka mantinieks pēkšņi izdomā atbrīvoties no sava senča radītajām gleznām vienā rāvienā, tad darbu cena uzreiz var kristies pat vairākkārtīgi, jo tirgus būs pārpildīts ar šī konkrētā mākslinieka darbiem.

Tāpat kāda priekšmeta cena var uzlidot debesu augstumos, ja solīšanā piedalās kaut vai divi bagāti konkrētās lietas kārotāji. Tāpat reizēm pie kāda vērtīga darba var tikt arī par samērā nelielām naudiņām, ja izsoles rīkotāji vai tās dalībnieki nav laikus apjautuši mākslas priekšmeta unikalitāti.

Vecmeistari, korķu viļķi un bioloģiskā konservēšana

foto: paintings.lv
Voldemāra Gūtmaņa (1904 – 1988) diplomdarba “Rīgas stacija ziemā. 1943” izsoles sākumcena - 5800 eiro.

Pašlaik kārtējo izsoli rīko mākslas galerija/izsoļu nams “Jēkabs”, piedāvājot vairākus simtus dažādus priekšmetus - sākot no latviešu glezniecības vecmeistaru darbiem, stikla mākslas darbiem, grāmatām un beidzot pat ar visnotaļ ikdienišķiem sadzīves priekšmetiem, kā, piemēram, ziepju traukiem, pīpēm vai korķu viļķiem, kuri, neskatoties uz savu utilitāro pielietojumu, tomēr ir sava laika dizaina mākslas paraugi.

Izsolīto darbu sākumcenas amplitūda ir vairāk nekā plaša – sākot no desmit eiro un beidzot līdz 5800 eiro. Tas nozīmē, ka mākslas izsolēs var solīt ne tikai turīgi mākslas kolekcionāri, bet arī cilvēki, kuri, piemēram, par “mazām naudiņām” grib kādu radu vai draugu jubilejā iepriecināt ar kādu neparastu dāvanu.

Pašlaik divi mākslas darbi “Jēkabā” novērtēti vairāk nekā par 5000 eiro – 5800 eiro. Viens no tiem ir Voldemāra Gūtmaņa (1904 – 1988) diplomdarbs, beidzot Mākslas akadēmiju, - “Rīgas stacija ziemā. 1943” (audekls/eļļa, 120x155 cm). Jāteic, ka Voldemāra Gūtmaņa agrīnie darbi varētu būt īpašā vērtē, jo Otrā pasaules kara laikā Liepājā dzimušais mākslinieks devās bēgļu gaitās un 1944. gadā Drēzdenes uzlidojuma laikā bojā gāja ap 150 viņa gleznu. Bet, piemēram, kādā Ņujorkas (ASV) mākslas galerijā viņa pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados gleznoto ziemas ainavu var nopirkt pat par desmit dolāriem (9,28 eiro). Mūžībā mākslinieks devās savā pēcākā mītnes zemē – ASV.

Arī otru izsolē visaugstāk novērtēto latviešu mākslinieku bēgļu gaitas aizveda uz ASV. 5800 eiro sākumcena ir Ludolfa Liberta (1895 – 1959) darbam “Vecrīga, Alksnāja iela” (kartons/eļļa, 61x50 cm).

Cenu kategorijā no 1000 līdz 5000 eiro var iegādāties 12 darbus. Un starp tiem ir ne tikai vecmeistaru un mūsdienu mākslinieces gleznas, bet arī pāris cita veida priekšmetu. Par 1600 eiro tiek piedāvāts zelta kabatas pulkstenis ar zelta ķēdi ejošā stāvoklī, kuram vajadzīga profilakse, bet ar 1450 eiro novērtēts Natālijas Kuzņecovas starpkaru Latvijā pēc Aleksandra Kramareva zīmējuma veidotais dekoratīvais porcelāna sienas šķīvis Kuzņecova porcelāna fabrikai.

Trešais šajā izsolē visaugstāk novērtētais (3900 eiro) darbs ir Alsungas draudzes novadā dzimušā Johana Lēberehta Eginka (1784—1867), kuru uzskata par pirmo latviešu izcelsmes mākslinieku ar akadēmiķa grādu, 1867. gadā gleznotais Kurzemes vicegubernatora portrets (audekls/eļļa, 85x68,5 cm).

Vēl vērtīgāko mākslinieku sarakstā ir mūsu vecmeistari Jēkabs Apinis, Ilmārs Blumbergs, Jānis Pauļuks, Rūdolfs Pinnis, Oto Pladers, Džemma Skulme, Jānis Pauļuks, Konrāds Ubāns un Hilda Vīka. Vairāk par 1000 eiro – par 1500 eiro novērtēts tikai viens mūsdienu mākslinieces darbs. Tas ir Ievas Iltneres (dz. 1957) audekls, kuram nav dots nosaukums (70x90 cm).

Samērā maz ir arī mākslas darbu cenu kategorijā no 500 līdz 1000 eiro. Bet te jau starp 12 gleznām ir arī pāris mūsdienu mākslinieku darbu – Birutas Delles (dz. 1944) un Kaspara Zariņa (dz. 1962) gleznojumi. Vislielākā vērtē (980 eiro) šajā kategorijā ir Harija Veldres (1927 – 1999) “Lapmežciema motīvs” (audekls/eļļa, 70x80 cm).

Zemākajā kategorijā līdz 200 eiro ir 271 priekšmets. Un tajā var dabūt arī kaut ko pieticīgu – par desmit eiro senās atklātnes ar Daugavpils cietoksni, Daugavmalas Rīgā panorāmu vai seno Jelgavu. Par šādu cenu tiek piedāvātas arī dažādas pirmskara grāmatas – gan intelektuālas, gan gluži praktiskas. Pie pirmajām var pieskaitīt pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados izdoto “Kultūras un tikumu vēsturi”, bet pie pie otrajām - “ Adījumu un tamborējumu darbus” vai “Augļu žāvēšanu”, kā arī padomus par dārzaugļu bioloģisko konservēšanu. Tāpat par desmitnieku var atrast arī visnotaļ amizantu korķu viļķi “Cūciņa”. Tā kā tuvojas Lieldienas, tad var būt noderīgs arī trīs svētku atklātņu komplekts “Priecīgas Lieldienas!” 

No briljantiem līdz sērkociņu kastītēm

foto: paintings.lv
Ejoša zelta kabatas pulksteņa ar zelta ķēdi (58 prove) izsoles sākumcena – 1600 eiro.

Savukārt tikko noslēgusies “Artembasy” izsole, kurā dārgākā glezna (par 15 000 eiro) bija pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados tapušais Ludolfa Liberta audekls “Rundāles pils. Hercogs Bīrons izjādē” (audekls/eļļa, 162.5x130 cm). 

Par lētāku naudu varēja solīt rotaslietas ar briljantiem: * ar pagājušā gadsimta sākumu datēts zelta pulkstenis, kas rotāts ar briljantu un rubīnu piespraudi – 700 eiro; * PSRS laikos izgatavots zelta gredzens ar briljantiem un stikliem – 120 eiro; * 19.-20. gadsimtu mijā Krievijā izgatavotā zelta piespraude ar sešiem dabīgiem briljantiem – 1530 eiro. Bija arī jau šajā gadsimtā radītas rotas ar briljantiem, kuru cena jau mērāma daudzos tūkstošos eiro.

Bet līdzās briljantiem izsolē varēja solīt pat tad, ja jums kabatā bija tikai pāris eiro. Tā par viena eiro sākumcenu tika piedāvāta starpkaru Latvijā tapusī fotogrāfija “Māja pie meža”, par diviem eiro – pelnu trauks “Gulbis” vai 1942. gadā izdotā vācu daiļprozas grāmata “Cilvēki un likteņi” ar literāri biogrāfiskām apcerēm un rakstnieku ģīmetnēm. Visai interesanta dāvana kādam varētu būt 1977. gadā tapušais 28 sērkociņu kastīšu dāvanu komplekts “PSRS Zinātņu akadēmijas galvenais botāniskais dārzs” ar dažādu eksotisko augu attēliem uz etiķetēm par četriem eiro.

Savukārt dienā, kad noslēdzās “Artembasy” izsole, sākās “Fajans” interneta izsole, kurā tiek piedāvāti ap 2500 dažādi priekšmeti. Bet nedēļas nogalē sāksies “Baltrs auction house” izsole.