foto: ZUMAPRESS.com
"Krievijas režīms jāsauc pie atbildības!" Valstu līderi norāda, ka Navaļnija nāvē vainojams Kremlis
ASV prezidents Džo Baidens preses konferencē vēstījis, ka par Navaļnija nāvi atbildīgs ir Krievijas diktators Vladimirs Putins.
Sabiedrība
2024. gada 16. februāris, 21:51

"Krievijas režīms jāsauc pie atbildības!" Valstu līderi norāda, ka Navaļnija nāvē vainojams Kremlis

Jauns.lv/LETA

Jau ziņots, ka Krievijas kolonijā 16. februārī miris slavenais Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs. ASV prezidents Džo Baidens viņa nāvē apsūdzējis Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena vēsta, ka "šodien mēs esam zaudējuši brīvības cīnītāju", savukārt, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs norāda, ka Navaļnija nāve atklāj Krievijas režīma patieso dabu.

"Lai arī kādas būtu domas par Alekseju Navaļniju kā politiķi, Kremlis viņu nonāvēja. Tas ir fakts, kas atklāj visiem Krievijas režīma patieso dabu," mikroblogošanas vietnē vēsta Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Rinkēvičs uzsvēra, ka "Kremlim Navaļnija nāve nerūp un vienīgais veids, kā nosūtīt ziņu Putinam, ir atbalstīt Ukrainu, un sekmēt Krievijas zaudējumu karā".

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) norādījusi, ka "Putina režīms ir ieslodzījis un novedis līdz nāvei “vienu no pēdējiem demokrātijas simboliem” Krievijā. Viņa aicina Krieviju pārtraukt represijas pret politisko opozīciju un atbrīvot visus politieslodzītos.

Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) izsaka līdzjūtību Navaļnija ģimenei un norāda, ka opozicionāra nāve gulstas uz Putina noziedzīgā režīma sirdsapziņas.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena norādījusi, ka “pasaule ir zaudējusi brīvības cīnītāju – Alekseju Navaļniju. Politiķe norāda, ka viņa vārdā mēs iestāsimies par demokrātiju un ES vērtībām.”

Lietuvas prezidents: Krievijas režīms jāsauc pie atbildības 

Krievijas režīms jāsauc pie atbildības par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi, piektdien paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Aleksejs Navaļnijs nenomira cietumā, viņu nogalināja Kremļa nežēlība un mērķis par katru cenu apklusināt opozīciju," saziņas platformā "X" ierakstījis Nausēda.

"Krievijas režīmam ir jāizjūt sekas. Tas ir jāsauc pie atbildības," uzsvēris Lietuvas prezidents.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis norādījis, ka "Navaļnija slepkavībai vajadzētu būt pēdējam signālam tiem, kas joprojām uzticas vēlēšanām Krievijā".

"Rietumi nedrīkst atzīt vēlēšanas Krievijā un tiem ir jānosaka sankcijas personām, kas veicinājušas šādu Navaļnija likteni," sacīts Landsberģa paziņojumā.

Jau ziņots, ka Navaļnijs miris ieslodzījumā 47 gadu vecumā.

ANO satriekta par Navaļnija nāvi cietumā

ANO ir satriekta par opozicionāra Alekseja Navaļnija nāvi cietumā Krievijā, apliecināja organizācijas pārstāve, vienlaikus arī mudinot Maskavu izbeigt vajāšanas.

ANO Cilvēktiesību augstā komisāra birojs (OHCHR) "vairākkārt paudis nopietnas bažas saistībā ar Navaļnijam izvirzītajām apsūdzībām un viņa atkārtotu apcietināšanu, kas, pēc visa spriežot, bija patvarīga", norādīja birojs.

"Ja kāds nomirst valsts ieslodzījumā, tad pieņēmums ir, ka atbildīga ir valsts. Atbildība, ko var atspēkot tikai ar neitrālu, rūpīgu un caurredzamu neatkarīgas struktūras veiktu izmeklēšanu," paziņojumā apliecināja OHCHR preses sekretāre Liza Trosela.

"Mēs mudinām Krievijas varasiestādes nodrošināt, ka šāda ticama izmeklēšana tiek veikta," viņa piebilda.

Trosela arī mudināja Maskavu "izbeigt politiķu, cilvēktiesību aizstāvju un žurnālistu vajāšanu".

Krievijas varasiestādes piektdiena pavēstīja, ka Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā cietumā Galējos Ziemeļos, miris.

Krievijā un daudzās citās pasaules valstīs piektdien jau notikuši pasākumi Navaļnija piemiņai. Krievijas mediji arī ziņo par pirmajiem aizturētajiem.

Baidens: Putins ir atbildīgs par Navaļnija nāvi

ASV prezidents Džo Baidens piektdien apsūdzēja Krievijas līderi Vladimiru Putinu par Kremļa ievērojamākā kritiķa Alekseja Navaļnija nāvi cietumā.

"Nekļūdieties. Putins ir atbildīgs par Navaļnija nāvi. Putins ir atbildīgs. Tas, kas notika ar Navaļniju, ir vēl viens pierādījums Putina brutalitātei. Nevienam nevajadzētu maldīties," sacīja Baidens.

Viņš piebilda, ka Putins ir "gatavs nogalināt ne tikai citu valstu pilsoņus, bet arī savus pilsoņus".

Baidens norādīja, ka "nav pārsteigts un ir sašutis" par Navaļnija nāvi. Viņš sacīja, ka Navaļnijs drosmīgi stājās pretī Krievijas varasiestāžu vardarbībai, par ko viņš tika ieslodzīts cietumā un saindēts, taču pat tas viņu neapturēja.

ASV prezidents atzīmēja Navaļnija drosmi, kurš pēc saindēšanas varēja palikt dzīvot ārzemēs, bet tomēr atgriezās Krievijā.

Viņš arī izteica līdzjūtību politiķa ģimenei. "Viņa drosme netiks aizmirsta," piebilda Baidens.

Kā ziņots, Krievijas opozīcijas līderis Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (FSIN) vietu pārvalde. Trešdien Navaļnija preses sekretāre pavēstīja, ka politiķis jau 27.reizi ieslodzīts karcerī.

Kā apgalvo varasiestādes, Navaļnijam pēc pastaigas esot kļuvis slikti un viņš zaudējis samaņu. Tikusi izsaukta ātrā palīdzība, ārsti mēģinājuši viņu reanimēt, taču neveiksmīgi un nācies konstatēt pacienta nāvi.

Navaļnija advokāts Leonīds Solovjovs sarunā ar laikrakstu "Novaja Gazeta" paziņojis, ka savu klientu apmeklējis trešdien un ka tad viss esot bijis "normāli". Navaļnijam nāves brīdī bija 47 gadi.

Vēl ceturtdien Navaļnijs ar video starpniecību piedalījās tiesas prāvā, kur izskatījās možs un jokoja.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Alekseja Navaļnija sieva: "Putins par nodarīto samaksās"

"Krievijas diktators Vladimirs Putins un viņa aprindas tiks saukti pie atbildības par to, ko viņi nodarījuši Krievijai, manai ģimenei un manam vīram," emocionālā uzrunā vēsta sieviete.

"Droši vien jūs visi jau esat pamanījuši šodienas briesmīgās ziņas. Es ilgi domāju, vai man vajadzētu šeit uzstāties vai lidot taisnā ceļā pie saviem bērniem. Bet tad es padomāju, ko manā vietā darītu Aleksejs. Un es esmu pārliecināts, ka viņš būtu šeit. Viņš būtu uz šīs skatuves," pavēstīja Navaļnija.

"Es nezinu, vai ticēt šausmīgajām ziņām, ko mēs Krievijā saņemam tikai no valdības avotiem. Jo jau gadiem ilgi, un jūs visi to zināt, mēs nevaram ticēt Putinam un Putina valdībai. Viņi vienmēr melo," sacīja Navaļnija.

"Bet, ja tā ir taisnība, es gribu, lai Putins, visa viņa svīta, Putina draugi, viņa valdība zina, ka viņi tiks saukti pie atbildības par to, ko viņi ir izdarījuši ar mūsu valsti, manu ģimeni un manu vīru. Un šī diena pienāks ļoti drīz."

"Es vēlos aicināt visu pasaules sabiedrību, visus šajā zālē, cilvēkus visā pasaulē, lai mēs esam vienoti un uzveicam šo ļaunumu. Uzvarēt šausminošo režīmu, kas tagad valda Krievijā. Gan šim režīmam, gan Vladimiram Putinam ir personīgi jāatbild par visām šausmām, ko viņi pēdējos gados ir nodarījuši mūsu valstij Krievijai," pavēstīja Navaļnija.