foto: Shutterstock
Rēķins būs pat par 50% lielāks nekā iepriekš! "Rīgas namu pārvaldnieks" skaidro, kāpēc tik ļoti pieauguši rēķini
Sabiedrība
2024. gada 13. februāris, 14:14

Rēķins būs pat par 50% lielāks nekā iepriekš! "Rīgas namu pārvaldnieks" skaidro, kāpēc tik ļoti pieauguši rēķini

Jauns.lv

Janvāra aukstums īpaši izpaudās šomēnes saņemtajos apkures rēķinos. Apkures rēķini daudziem salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi būtiski pieauguši.

Lielākais namu apsaimniekošanas uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" atzīmē, ka atsevišķām mājsaimniecībām rēķini ir pat dubultojušies, vēsta "Lsm.lv".

"Viens faktors ir apkures cena. Otrs faktors ir āra gaisa temperatūra. Un nākamie faktori ir tas, kā mājas lieto, piemēram, kādā veidā tiek vēdinātas telpas. Ja mēs skatāmies kopumā šos rēķinus par aizvadītajiem trijiem mēnešiem, tad faktiski šobrīd rēķins būs vidēji par 30–50% lielāks, nekā tas bija iepriekš," skaidroja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" pārstāvis Krists Leiškalns.

Sals, kas janvārī knieba degunā, tagad jūtams maciņā. Apkures rēķinu pieaugumu īpaši izjūt iedzīvotāji, kuru nami nav ne renovēti, ne siltināti, un tādu ir vairākums. Lai gan Rīgā vidējā gaisa temperatūra janvārī bija tikai par 2,4 grādiem zemāka nekā decembrī, rēķinu starpība ir ievērojama.

Piemēram, starpība starp janvāra un februāra rēķinu ir 51 eiro par nepilnu 50 kvadrātmetru dzīvokli nesiltinātā ķieģeļu ēkā. 

Rīdzinieks Andris pastāstīja, kāds ir rēķins par 50 kvadrātmetru dzīvokli:  "Ja kādreiz bija 200, tagad saņēmu rēķinu – 402 eiro. Tas ir bez elektrības, bez gāzes. Pieaugums ir nesamērīgs, es uzskatu, jo alga jau nepieaug." 

"Rīgas namu pārvaldnieks", kas apsaimnieko vairākus tūkstošus māju, atzīmēja, ka rēķinu ietekmē ēkai piegādātais siltumenerģijas apjoms un tas var atšķirties pat divām identiskām ēkām. To var ietekmēt ne tikai mājas tehniskais stāvoklis, bet pat vēdināšanas paradumi.