“Stabilitātei!” deputātam Kovaļenko tomēr būs jāmaksā sods par izvairīšanos no valodas prasmju pārbaudes
Vairāki "Stabilitātei!" deputāti – Jefimijs Klementjevs, Viktors Pučka, Nataļja Marčenko-Jodko un Dmitrijs Kovaļenko (attēlā) - nesadarbojas ar VVC un novilcina valsts valodas prasmes pārbaudes.
Sabiedrība
2024. gada 16. janvāris, 13:08

“Stabilitātei!” deputātam Kovaļenko tomēr būs jāmaksā sods par izvairīšanos no valodas prasmju pārbaudes

Jauns.lv

Valsts valodas centrs (VVC) atklāja, ka vairāki Saeimā ievēlētie “Stabilitātei!” deputāti izvairās no valsts valodas prasmes pārbaudes, kā rezultātā viņiem tiek piespriests naudassods.

Jauns.lv rīcībā bija nonākusi informācija, ka vairākiem "Stabilitātei!" Saeimas deputātiem šobrīd ir "nepatikšanas" ar Valsts valodas centru (VVC).

Vēršoties VVC, Jauns.lv uzzināja, ka, pamatojoties uz VVC saņemtajām ziņām, pirms kāda laika ir sākta pārbaude par iespējamu Valsts valodas likuma 6. panta pirmās daļas prasību pārkāpumu atsevišķu Saeimas deputātu darbībā.

Citiem vārdiem - VVC centās pārbaudīt, vai atsevišķi "Stabilitātei!" deputāti tiešām prot valsts valodu tādā līmenī, kāds ir nepieciešams šī augstā valsts amata pienākumu pildīšanai.

Ir gan zināms, ka VVC nebūt neiet viegli ar šo pārbaužu veikšanu, jo konkrētie deputāti – Jefimijs Klementjevs, Viktors Pučka, Nataļja Marčenko-Jodko un Dmitrijs Kovaļenko - nesadarbojas ar VVC un novilcina šīs pārbaudes.

VVC Jauns.lv apliecināja, ka visiem četriem deputātiem 2023. gada 26. aprīlī piemērots naudassods saskaņā ar Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 4. pantu.

Par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu jeb - vienkāršiem vārdiem - nesadarbošanos ar VVC valsts valodas prasmju pārbaudīšanai.

Trijiem deputātiem lēmums stājās spēkā iepriekšējā gada 20. maijā, bet Kovaļenko to pārsūdzēja.

Kā zināms, Dmitrijs Kovaļenko pirms vairāk nekā desmit gadiem ir bijis krimināli sodīts divās lietās par alkohola nelikumīgu glabāšanu un realizāciju (sodāmības vairs nav aktuālas).

VVC nu ir informējis, ka pārsūdzēšana nav vainagojusies panākumiem – šā gada 10. janvārī VVC saņemts Zemgales rajona tiesas apliecinājums, ka nolēmums stājies spēkā 2023. gada 20. decembrī.

Tādējādi VVC 2023. gada 26. aprīlī pieņemtais lēmums par izdarītu pārkāpumu ir stājies spēkā un Dmitrijam Kovaļenko ir jāapmaksā piemērotais naudas sods.

VVC skaidro, ka soda apmērs šobrīd nav publiski atklājams, bet konkrētais likums paredz visnotaļ plašu diapazonu - no brīdinājuma līdz pat 140 naudassoda vienībām (viena naudassoda vienība šobrīd ir 5 eiro).

Jauns.lv ir sazinājies ar "Stabilitātei!" deputātiem, lai lūgtu skaidrot šī brīža situāciju komunikācijā ar VVC, piespriestos sodus par nesadarbošanos ar iestādi un nesadarbošanās iemeslus.

Atbilde vairāku nedēļu laikā nav saņemta.