foto: Mārtiņš Ziders
Vai Čulpanu Hamatovu Rīgā izdzina no restorāna, jo viņa nerunāja latviski?
Čulpana Hamatova pērn saņēma “Spēlmaņu nakts” balvu kā “Gada aktrise” par lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē “Post Scriptum”.
Sabiedrība
2023. gada 3. decembris, 04:53

Vai Čulpanu Hamatovu Rīgā izdzina no restorāna, jo viņa nerunāja latviski?

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Jaunā teātra aktrise Čulpana Hamatova esot izdzīta no Rīgas restorāna “Čemodāns”, jo neesot runājusi latviešu valodā un viesmīlis atteicies viņu apkalpot – tādu vēsti savā sociālā tīkla “Telegram” kontā publicējis bijušais Latvijas iedzīvotājs, Krievijas propagandists Mihails Šahnazarovs.

Esot iesaistījušies pat vairāki restorāna apmeklētāji, kuri arī pieprasījuši aktrises izraidīšanu no restorāna. Rezultātā Hamatova esot sarīkojusi pamatīgu skandālu un restorānu pametusi.

Izdomāts citāts

Savā ierakstā Šahnazarovs atsaucies uz kādu Rīgas preses izdevumu, tiesa gan, neminot tā nosaukumu. Tas gan nav viņam traucējis citēt it kā restorāna direktoru: “Viņa sarīkoja histēriju un apgāza uz galda ūdens glāzi. Turpmāk mēs viņu apkalposim, tikai iznesot pasūtījumu līdzņemšanai. Savā restorānā mēs rupjus krievu lamu vārdus vairs negribētu dzirdēt.”

“Kas Jauns Avīzei” sazinoties ar “Čemodāna” vadītāju Liliju Gribusti, atklājas, ka šis stāsts ir pilnīgs izdomājums. Kā stāsta Gribuste, pirmavots bijis anonīms soctīklu konts ar nosaukumu “Ļaunuma impērija”, kur pat bijis norādīts, ka ziņa nav ticama. Tomēr tas netraucēja Šahnazarovam to pārpublicēt.

Uzaicina uz restorānu

“Hamatova nekad nav bijusi mūsu restorānā. Visi mūsu viesmīļi runā vairākās valodās, un šāda attieksme ne pret vienu viesi nebūtu pat iedomājama. Saprotot, ka arī pati Hamatova šādu publikāciju varētu būt pamanījusi, mēs aktrisei aizsūtījām ziņu uz viņas oficiālo kontu un uzaicinājām apmeklēt “Čemodānu”,” teic Gribuste.

foto: ekrānuzņēmums no Facebook.com
Patiesībā vismaz līdz izdomātajam skandālam Čulpana Hamatova šajā restorānā nav redzēta.

Jāatzīmē, ka šis vēstījums visai ātri pārpublicēts vairākos Krievijas medijos, jo Hamatova tur tiek uzskatīta par dzimtenes nodevēju. Kādreiz viņa visai aktīvi iesaistījās diktatora Vladimira Putina priekšvēlēšanu kampaņās, taču pērn parakstīja petīciju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, emigrēja uz Latviju, pievienojās Jaunā Rīgas teātra trupai un ir piedalījusies vairākos uzvedumos. Amatciemā viņai pieder māja, augustā Hamatova informēja, ka ir nokārtojusi latviešu valodas eksāmenu.

Aktrise Čulpana Hamatova uz sarkanajiem paklājiem Kannās, Venēcijā un citviet

gallery icon

Propagandists pēc aicinājuma

Šahnazarovs ir dzimis Latvijā 1967. gadā un absolvējis Rīgas “Dinamo” hokeja skolu. Kādu laiku darbojies apdrošināšanas uzņēmējdarbībā, bet tad sajutis aicinājumu kļūt par žurnālistu, publicējies dažādos Latvijas un Krievijas medijos un jau sākotnēji bijis atklāti promaskavisku uzskatu paudējs.

Nu jau labu laiku Šahnazarovs dzīvo Krievijā, kur darbojas Kremļa televīzijas kanālā “Zvezda”, regulāri piedalās karu propagandējošos raidījumos citos kanālos, kur uzdots kā “eksperts”, “politologs” un “publicists”. Viņa niknos izteikumus par dažādām Krievijas estrādes zvaigznēm, kuras iestājušās pret karu, regulāri savā raidījumā “Besogon” (Velna izdzinējs) citē arī režisors Ņikita Mihalkovs.

Tuvinieki Latvijā

Šahnazarovs ir sacerējis arī vairākas prokremliska satura grāmatas un sociālajos tīklos bieži publicē pret Latviju vērstus izteikumus. Viņš pilnībā atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā un dažas dienas pirms kara sākuma savā sociālā tīkla X kontā ierakstīja: “Ukrainas pavasari mēs gaidījām veselus astoņus gadus. Es lepojos ar mūsu prezidentu.” Viņš rīko dažādus pasākumus, kuros vāc līdzekļus Krievijas armijas vajadzībām.

Portāls Kompromat.lv izpētījis, ka Latvijā joprojām dzīvo vairāki Šahnazarova ģimenes locekļi, ieskaitot tēvu un meitu, un nodarbojas ar uzņēmējdarbību.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi".