foto: Ekrānuzņēmums
Putina drauga dēlam Latvijā visas durvis vaļā
Villa “Safīri” Garkalnē. Nekādas sankcijas nav skārušas šo Putinam pietuvināto Rotenbergu īpašumu.
Sabiedrība
2023. gada 25. novembris, 05:01

Putina drauga dēlam Latvijā visas durvis vaļā

Jauns.lv

17. novembrī, dienu pirms Latvijas valsts proklamēšanas 105. gadadienas, tiesu izpildītājs Jānis Jonas atcēla visus ierobežojumus firmai “IMNI”, kas cieši saistīta ar Putinam pietuvināto Rotenbergu ģimeni, raksta Kompromat.lv.

Oficiāli šā uzņēmuma darbības mērķis ir nekustamā īpašuma pārvaldīšana, pamatkapitāls ir 725 000 eiro, apgrozījums pagājušajā gadā bija 30 000 eiro. Juridiskā adrese ir Rubīnu ielā 7, Priedkalnē, Garkalnes pagastā, Ropažu novadā.

Saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem, 2009. gadā “IMNI” par 586 000 latu iegādājās villu “Safīri”, kur arī norāda savu adresi, izpētījis Kompromat.lv. Līdz 2014. gadam īpašums piederēja miljardierim Borisam Rotenbergam, kurš ir viens no ietekmīgākajiem Krievijas “bajāriem”.

Pēc Krimas okupācijas par “IMNI” un tātad villas īpašnieku kļuva viņa dēls Romans Rotenbergs, kurš kopš 2015. gada iekļauts ASV sankciju sarakstā. Pret viņu sankcijas noteikusi arī Lielbritānija, Kanāda, Austrālija, Jaunzēlande un Ukraina.

Romans Rotenbergs ir Krievijas Hokeja federācijas pirmais viceprezidents, “Gazoprombank” valdes priekšsēdētāja padomnieks klientu piesaistē, sporta dzērienu kompānijas “Vitawin” direktoru padomes loceklis, “Gazprom Eksport” ārējo komunikāciju konsultants, ieņem amatus arī citos uzņēmumos, kopā ar Genādiju Timčenko viņam pieder stadions “Helsinki Halli” Somijas galvaspilsētā.

foto: ekrānuzņēmums no port.ria.ru.
Šā gada februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins apbalvoja Romanu Rotenbergu ar Goda ordeni.

Romans Rotenbergs nav iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā, kas viņam ļāva septembrī pārformēt firmu “IMNI” ar tās villu Garkalnē uz Kiprā reģistrēto kompāniju “Quinhon Investments Limited”. Pēc “Сrediweb.lv” datiem, patiesais labuma guvējs šajā uzņēmumā ir Kipras firma “Velidom Ltd”, abi uzņēmumi reģistrēti vienā adresē Nikosijā.

“Velidom Ltd” ir pieminēta Korupcijas un organizētās noziedzības pētniecības centra (OCCRP) izmeklēšanā par Putina tuvajiem draugiem Arkādiju un Borisu Rotenbergiem. Viņi spējuši saglabāt savas jahtas, villas un citas bagātības, pēc “Forbes” aplēsēm, šogad abu Rotenbergu turība sasniedza 4,9 miljardus dolāru. Jāatgādina, ka Arkādija Rotemberga firmas būvēja tiltu uz okupēto Krimu.

Jūnijā publicēta rakstu sērija, balstoties uz “Rotenberg Files”, vairāk nekā 50 000 noplūdušām e-pasta vēstulēm un dokumentiem. Atklāta, piemēram, villa elitārajā slēpošanas kūrortā Kicbīhelē Austrijas Alpos, kuru bieži apmeklējusi Putina vecākā meita Marija Voroncova.

Īpašumu 2013. gadā formāli nopirka Kipras firma “Wayblue Investments Limited”, bet kredītu deva Latvijas “SMP Bank”, kas toreiz piederēja Arkādijam Rotenbergam, un naudu ieguldīja vēl viena oligarha firma. Kopš 2015. gada oficiāli vienīgais “Wayblue Investments Limited” akcionārs ir “Velidom Ltd”, tā pati firma, kas saistīta ar “IMNI” un villu Garkalnē.