foto: Edijs Pālens/LETA
Kur paliek humānu iemeslu dēļ Latvijā ielaistie nelegālie imigranti, un cik no patvēruma lūdzējiem pamet Latviju?
Kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas robežsargi atturējuši 12 293 cilvēkus, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā ir uzņemti 387 cilvēki.
Sabiedrība
2023. gada 30. oktobris, 04:55

Kur paliek humānu iemeslu dēļ Latvijā ielaistie nelegālie imigranti, un cik no patvēruma lūdzējiem pamet Latviju?

Jauns.lv

Laiks rādīs, vai tuvojoties ziemas mēnešiem, ievērojami saruks to imigrantu skaits, kuri Latvijā iekļuvuši, nelegāli šķērsojot robežu. Iepriekšējos mēnešos dienā notverto robežpārkāpēju skaits nereti pārsniedza 100.

Iepriekšējā ceturtdienā Valsts robežsardze (RV) ziņoja par 144 cilvēku mēģinājumiem nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, kas tika novērsti.

Kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas robežsargi atturējuši 12 514 cilvēkus, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā ir uzņemti 389 cilvēki.

Pērn visa gada laikā kopā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta (26. oktobra dati).

Visas personas, kas Latvijā lūdz patvērumu,tiek izvietotas PMIC ''Mucenieki'', kur uzturas, kamēr notiek patvēruma procedūra.

Muceniekos attīsta infrastruktūru nelegālo imigrantu un patvēruma meklētāju uzturēšanai

Tikmēr Marina Heniņa pauž, ka Mucenieku ciema iedzīvotājus Ropažu novada dome ir aizmirsusi - pirms 20 gadiem solītais bērnudārzs tā ...

gallery icon

Patvēruma meklētājam ir tiesības arī atsaukt patvēruma pieprasījumu un izceļot no Latvijas Republikas, Jauns.lv skaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

PMLP apkopo statistiku par visiem patvēruma pieprasījumiem, neizdalot pēc robežas, kura šķērsota.

Pārvalde informēja, ka kopumā līdz 25. septembrim Latvijā patvērumu lūgusi 1011 persona. Aptuveni puse no šiem cilvēkiem pieprasījumu ir atsaukusi un devusies projām.

Robežkontroles punkta "Silene" slēgšana

19. septembrī Ministru kabinets atbalstīja Silenes robežšķērsošanas vietas darbības apturēšanu, ņemot vērā konstatēto lielo Latvijas–Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas un tās ...

gallery icon

Uz robežas būs lielāka NBS iesaiste

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11. augusta līdz 2024. gada 10. februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021. gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Robežpunkta "Vientuļi" slēgšana

Naktī no svētdienas uz pirmdienu šādā veidā, saskaņā ar Ministru kabineta pieņemto lēmumu, tika slēgts Vientuļu robežšķersošanas punkts uz Latvijas ...

gallery icon

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, VR mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās robežas apsardzības stiprināšanai.

Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Valsts policijas (VP).

Ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība septembra vidū nolēma apturēt Silenes robežšķērsošanas vietas darbību.