foto: ekrānuzņēmums no video
Sportisti izposta Sabiles Vīna kalnu. Pilsētas dome skaidro, cik nopietni ir zaudējumi
Novadu ziņas
2023. gada 26. oktobris, 06:36

Sportisti izposta Sabiles Vīna kalnu. Pilsētas dome skaidro, cik nopietni ir zaudējumi

Jauns.lv

Publiskajā telpā parādījies satraukums par Sabiles Vīna kalna stāvokli pēc taku skrējiena seriāla „Stirnu buks” noslēdzošā posma. Tomēr pilsētas pārvalde mierina – Vīna kalnā esošie vīnogulāji nav cietuši, un kalnā plānoti pastāvīgie uzturēšanas darbi, tostarp nolietojušos mietiņu nomaiņa, kā arī gājēju takas klājuma uzlabošana, ziņo Talsu novada pašvaldība.

Mietiņi, ap kuriem vijas vīnogulāji, bojājas laikapstākļu, lietus un vēja iespaidā un jāmaina regulāri –  tie ir ikdienišķi dārza sakopšanas darbi.

Savukārt centrālajai gājēju takai, kas vijas augšup kalnā un nešķērso vīnogulāju terases, līdz šim bijis zālāja segums, bet papildus tam plānots veikt uzlabojumus, pārklājot tās ar šķeldas materiālu, kas ir mitrumu uzsūcošs. Šie darbi tiks paveikti līdz jaunās tūrisma sezonas aktīvas darbības uzsākšanai – kad būs darbam piemēroti laikapstākļi, ziņo Talsu novada vēstis.

Pirms divām nedēļām taku skrējiens “Stirnu buks” aizvadīja savu desmit gadu jubilejas skrējienu Kurzemes Šveicē jeb pa Sabiles vīna kalnu, par spīti spēcīgajam lietum un nepatīkamajiem laika apstākļiem. Rezultātā Sabiles pilsētas lepnums un vistālāk ziemeļos esošā vīnogu plantācija (pēc Ginesa rekordu grāmatas vērtējuma) pārvērtās par vienu lielu dubļu “vannu”. Apmēram 3000 ekstrēmā skrējiena entuziasti vārda tiešā nozīmē nevis noskrēja pa kalna nogāzi, bet gan nošļūca uz dibena pa “dubļu trasi”.