Skatīs Kulberga rosināto prasību Krievijas un Baltkrievijas auto reģistrēt Latvijā
Automašīna ar Krievijas numurzīmi (ekrānuzņēmums no "X")
Sabiedrība
2023. gada 5. oktobris, 11:17

Skatīs Kulberga rosināto prasību Krievijas un Baltkrievijas auto reģistrēt Latvijā

Jauns.lv/LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijā grozījumus Ceļu satiksmes likumā par prasību Krievijas un Baltkrievijas auto reģistrēt Latvijā trīs mēnešu laikā pretējā gadījumā tos konfiscējot.

Grozījumus virza "Apvienotais saraksts", kuras deputāts Andris Kulbergs (AS) uzsver, ka, lai motivētu autovadītājus veikt automašīnu pārreģistrāciju, iesniegtajos grozījumos arī teikts, ka spēkrati, kuri pēc trīs mēnešu pārejas perioda beigām joprojām nebūs reģistrēti Latvijā, tiks konfiscēti.

Grozījumu nodošanu komisijām šodienas Saeimā sēdē neierasti atbalstīja visi 100 deputāti.

Kulbergs debatēs uzsvēra, ka izmaiņas jāpieņem, lai pēc iespējas agrāk pārtrauktu tiesisko nihilismu un neļautu ņirgāties par Latvijā noteikto kārtību.

Kā informēja AS pārstāve Mudrīte Grundule, grozījumi iesniegti, lai Latvijā liegtu turpmāku pārvietošanos ar Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Tāpēc visas šāda veida automašīnas ir jāreģistrē Latvijā trīs mēnešu laikā, laika atskaitei sākoties no 12. septembra.

Grozījumus iesnieguši AS deputāti Kulbergs, Edvards Smiltēns, Edgars Tavars, Māris Sprindžuks, Māris Kučinskis, Ingmārs Līdaka, Lauris Lizbovskis, Česlavs Batņa, Aiva Vīksna un Juris Viļums.

Kā ziņots, septembra beigās Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) pavēstīja, ka valdošajai koalīcijai ir politiski kopīgs redzējums un konceptuāla vienošanās par ieceri konfiscēt Krievijā un Baltkrievijā reģistrētus transportlīdzekļus, ja tie neizbrauktu no Latvijas vai netiktu pārreģistrēti.

Tieslietu ministrijas izstrādātais likumprojekts faktiski liegtu Latvijā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, kas jau iepriekš iebraukuši Latvijā. Gadījumā, ja trīs mēnešu laikā netiktu veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekotu sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

Siliņa septembra beigās norādīja, ka atbildīgās ministrijas strādā pie tehniskajiem risinājumiem, kā datu bāzes varētu konstatēt, kad transporta līdzekļi ir iebraukuši Latvijā, jo patlaban tādu datu neesot. Tāpat ekspertiem vēl ir jāizstrādā risinājumi gan par termiņu, gan kā tiktu veikta konfiskācija.