Milzu plaisas uz sakurām Uzvaras parkā

Pavasarī rīdziniekus un pilsētas viesus Uzvaras parkā ik gadu priecē gleznaino Japānas ķiršu, jeb sakuru ziedēšanas laiks. Tomēr šogad uz ...

gallery icon
Runā Rīga
2024. gada 6. maijs, 07:20

FOTO: kas noticis ar sakurām Uzvaras parkā? Uz kokiem parādījušās milzu plaisas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pavasarī rīdziniekus un pilsētas viesus Uzvaras parkā ik gadu priecē gleznaino Japānas ķiršu, jeb sakuru ziedēšanas laiks. Tomēr šogad uz vairākiem kokiem novērojamas milzu plaisas, un vairāki iedzīvotāji pauduši raizes, ka sakuras parkā lēnām mirstot.

"Esmu ļoti sarūgtināta. Alejas vienā pusē bojā gājusi baltā sakura, bet uz vairākiem kokiem parādījušās milzu plaisas, kas stiepjas no stumbra līdz resnākajiem zariem. Nezinu, vai tajā vainojama ziema vai kāda slimība, bet kaut kas ar šiem kokiem nav kārtībā," sociālajā vietnē "Facebook" norāda Marina.

Daži iedzīvotāji par redzēto pauduši sašutumu norādot, ka "uz kaut ko tādu ir sāpīgi skatīties", vai "koki iestādīti nepareizajā vietā un tos nepieciešams pārstādīt", savukārt citi uzsver, ka "pie plaisām vainojama skarbā ziema" un "dārznieki ziemā šogad aizmirsuši nosegt koka stumbrus, līdz ar to, pie tiem piekļuvis sals".

"Kokiem plaisas veidojas gaisa temperatūras svārstību dēļ un parasti tas notiek ziemā. Augļu kokiem, kas ir arī Sakuras (ķirsis) - ziemā saules ietekmē stumbrs un zari sasilst, savukārt vakaros, jo īpaši naktīs, gaisa temperatūra strauji pazeminās. Temperatūru maiņas rezultāts notiek izplešanās un saraušanās reakcija – koku mizas sasilušas saulē izplešas, atdziestot saraujas, turklāt miza atdziest ātrāk nekā stumbru koksne, kā rezultātā rodas plaisas," redzēto skaidro Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons.

Speciālists norāda, ka "šādas plaisas novērotas divām SIA “Rīgas meži” apsaimniekotā Uzvaras parka sakurām, un tās radušās jau pirms trīs gadiem ziemas mainīgo laika apstākļu ietekmē". Tomēr viņš uzsver, ka lielām raizēm nav pamata, jo "pēc šādām nelaimēm koki paši sevi spēj sadziedēt".

"Šie koki paši ir izveidojuši mizas rētaudus, proti  plaisā redzams, ka koks ir izveidojis kambiju, kas nodrošina vielu apmaiņu. Uz šo brīdi sakuras ir pašas sevi sadziedējušas," uzsver Vilemsons.

Viņš norāda, ka “Rīgas meži” speciālisti šim procesam turpina sekot līdzi, jo īpaši ziemā, kad ar agro plēves vai niedru paklāja palīdzību tiek noēnoti sakuru stumbri. Ja kokiem rodas šāda problēma, koku stumbru nosegšanai var izmantot arī koku kaļķošanu, lai pēc iespējas mazinātu laikapstākļu radītos bojājumus.