Sabiedrība
2023. gada 4. augusts, 13:10

FOTO: Krāslavā sagaida ar ķiršiem - kā bruņotajiem spēkiem gāja, patrulējot Latgales dziļumos?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Vakardien Jauns.lv bija iespēja piedalīties visnotaļ interesantā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vingrinājumā. Tā ietvaros NBS sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri devās uz Latgali, lai patrulētu apdzīvotās vietās. Daudziem vietējiem tas, šķiet, izvērtās par nedēļas galveno notikumu.

Ceļš uz Latgali sākās no Ādažu militārās bāzes. Pulksten  5:30 kāpām autobusā kopā ar brigādes karavīriem un izvirzījāmies.

Atmosfēra - kā parasti starp karavīriem. Pamodušies, ekipēti un motivēti, ko var saprast pēc tā, cik lielu daļu no sarunām sastāda joki un asprātības.

Uzsākam kustību

Drīz praksē kļūst novērojama arī viena no būtiskākajām karavīra prasmēm - izmantot atpūtai pieejamo laiku.

Autobusam izbraucot no novada, karavīri jau guļ. Tie, kuri ir pieredzējuši diennakts ritmu militāro mācību ietvaros, sapratīs, cik būtiska ir prasme pievērt acis un atlaisties starp uzdevumiem, ja ir tāda iespēja. Nu vai arī paēst.

Pēc aptuveni trīs stundu brauciena ierodamies Daugavpils pievārtē, pie Zemessardzes 34. kājnieku bataljona, kur brigādes karavīrus gaida manevru "Nameja Vairogs" transports - bruņumašīnas "Patria".

NBS mācībās norit patruļas Latgales pilsētās

Jauns.lv bija iespēja piedalīties visnotaļ interesantā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vingrinājumā. Tā ietvaros NBS sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri ...

gallery icon

"Atvainojiet, kas noticis pilsētā?"

Pēc sagatavošanās un dažām instrukcijām pirmais "dismaunts" (militārs žargons, no angļu val. "dismount" - nokāpt, izkāpt) ir Daugavpilī, 18. novembra ielā.

Ļoti netālu atrodas Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulāts.

Karavīri vairākās nodaļās, pilnā ekipējumā, ar HK G36 triecienšautemēm kolonnā pa vienam devās pa iepriekš noteiktiem patruļu maršrutiem pilsētas ielās. Viena no patruļām izgāja arī pilsētas centrā.

Lieki piebilst, ka vietējo iedzīvotāju uzmanību notiekošais pievērsa.

Kaimiņi pulcējās pie namdurvīm, citi izgāja uz balkona ar rīta kafiju, bez pilna virsdrēbju komplekta, telefoni gaisā.

Pa kādu no logiem bija novērojams patiesi īpatnējs skats. Sievietes bija izkārtojušās pašas savā formācijā, lai reaģētu uz patruļu.

Bruņojušās ar, domājams, pielādētiem viedtelefoniem, dāmas neatlaidīgi tēmēja uz patruļu ar acīmredzamu interesi par notiekošo.

Kādā no mazākām ieliņām patruļu vēroja padzīvojis kungs ar sirmu bārdu un matiem. Tāds īsts, klasiska bocmaņa tēls.

Sagaidot vadošo karavīru kungs - teju vai atbilstoši reglamentam - rokai ejot pa īsāko ceļu, pielika to pie galvas, sveica  katru garām ejošo.

Droši vien tāds savdabīgs veids kā uzjautrināties, taču kaut kāda nepatika vai nicinājums no vīrieša nebija jūtams.

Citādāk bija ar kādu kundzi, kura Jauns.lv žurnālistam krievu valodā pieklusināti vaicāja: "Atvainojiet, kas noticis pilsētā?"

Uz lūgumu atkārtot jautājumu, kundze atvainojās, arī pārgāja uz latviešu valodu un pārjautāja.

Saņemot atbildi, ka satraukums ir lieks, un, ka notiek vienkārša mācību patruļa, kundze devās projām ar neapmierinātu sejas izteiksmi.

Patruļu laikā pie "Patria" bruņumašīnām sapulcējās kāda ģimene.

Mazie puikas ar interesi pētīja zaļos sešriteņu monstrus, teica, ka paši arī gribētu nākotnē par karavīriem kļūt.

Notikumiem attīstoties arī sociālajos tīklos sāka parādīties video, kuros redzamas cilvēku reakcijas uz notiekošo. Viedokļi dažādi.

Kopumā Daugavpilī, sekojot līdzi patruļām no malas, radās iespaids, ka vairums cilvēku ir pietiekami aizņemti ar savu ikdienu. Atskatās, pafilmē, dodas tālāk.

Netrūka gan momentu, kad pie zaļās gaismas nācās uztaurēt priekšā stāvošajam automobilim, kura šoferis, domājams, bija aizskatījies uz norisēm.

Pusdienas skaistajā Aglonā

Nākamā īslaicīgā pietura - Aglona.

Ļaudis pie Aglonas Bazilikas bija manāmi pārsteigti, redzot kā pustukšo stāvvietu ātri vien aizpildīja "Patria" amfībijas, kuras jau kādu laiku ir NBS bruņojumā.

"Viņi būs tie, kuri mūs aizstāvēs," mazai meitenei notiekošo skaidroja sieviete.

Daži karavīri izmantoja brīvo brīdi, lai paēstu. Fiksi ieturēties no daudzveidīgās, kalorijām un garšām bagātās MRE jeb sausās uzturdevas pakas arī ir jāprot.

Jaunais ieviestais standarts - modernās paciņas ar specifisku sildīšanas sistēmu ir tāls lēciens no tā, ko Latvijas karavīri ēda iepriekšējos laikos.

Vairums speciālistu tās novērtē kā vienu no labākajām uzturdevām starp Rietumu bruņotajiem spēkiem.

Reportieru transportlīdzeklī tikmēr pusdienās bija jāiztiek ar degvielas uzpildes stacijā ieķertu "trīsstūra maizi" un enerģijas dzērienu.

Atkāpei jāpiebilst, ka šis izbrauciens Rīgā bāzētas redakcijas pārstāvim vienlaikus bija ceļojums pa Latgali. Iepriekš šeit sanāca viesoties vien bērnībā.

Ezeru zeme - jā. Bet vēl šeit ir ļoti daudz vēsturisku koka namu, tumši zaļi biezokņi un sazaļojušas, modernas pļaušanas tehnikas neskartas gravas.

Brīžiem ir sajūta, kā skaties kādā 19. gadsimta pastkartē ar tā laika Latvijas dabu. Šajā salīdzinājumā droši vien var saskatīt gan komplimentu, gan nopēlumu.

Pēcāk devāmies uz Krāslavu, kas arī izvērtās par šī brauciena kontrastiem bagāto noslēgumu.

Krāslavas ķiršu vīrs - tu esi leģenda

Ja Latgales lielākajā pilsētā Daugavpilī cilvēku reakcija šķita nesakoncentrēta un neregulāra, tad Krāslavā karavīru iziešana ielās momentā izsauca reakciju.

Vairāki streipuļojoši vīrieši krievu valodā izkliedza dažas provokācijas un pauda dziļu sašutumu par to, ka pilsētā kaut kas tāds ir ticis pieļauts.

Piebalstoja arī daži bērni. Ļoti liels skaits cilvēku skatījās un neiztrūka arī filmēšanas ar telefoniem. Pierobežā atmosfēra nudien bija citādāka, gaiss šķita smagāks, esot šim visam blakus.

Taču neviena piedzērušās personāža lamas un emociju izvirdumi nespēj konkurēt ar iespaidiem, kurus pie netālu esošā veikala "Beta" sagādāja kāds padzīvojis vīrs.

Ieraugot tuvojamies rūcošu "Patria" kolonnu, kungs atplauka smaidā un sāka, kā vien mācēdams, apdāvināt pa bruņu mašīnu lūkām redzamos karavīrus ar vienīgo, kas viņam bija pie rokas - lieliem, tumšas krāsas ķiršiem.

Tos viņš no maisiņa pameta pretī katram garām braucošajam karavīram.

Ne visas šādas piespēles izdevās, daži ķirši nokrita uz zemes, taču vīram smaids bija līdz ausīm un viņš ar lielu centību turpināja.

Bija arī redzams, ka karavīri pieliek visas pūles, lai šo labo žestu novērtētu, un ķēra ķiršus, cik spēja.

Manevros "Nameja Vairogs" citos Latgales reģionos un arī citos novados no 2. līdz 4. augustam piedalījās vairākas vienības, taču jādomā, ka visinteresantākais notika tieši Latgalē.

Kas to lai zina, kad šejienes iedzīvotāji pēdējo reizi pirms šim bija redzējuši, kā dzīvē izskatās un uzvedās Latvijas karavīri?

Latgales dziļumos iet visādi.

Te mīt dažādi ļaudis, arī ķiršu kungs te dzīvo, un daudzi, jo daudzi citi, kuriem galva ir skaidra un sirds - pareizajā vietā.

Kuri šādā veidā, ar vienīgo kas pie rokas, cienījami aizstāv Latgales, kā viesmīlīgu un labsirdīgu cilvēku zemes tēlu, pat tad, kad ciemiņi ierodas uz rūcošām bruņām un negaidīti.

Feini, ka Latvijas armijai bija iespēja šos ļaudis satikt saspringtos laikos un nodot svarīgu vēstījumu - mēs esam tepat, mēs esam gatavi darīt savu darbu profesionāli.

Arī sociālajos tīklos vairums, šķiet, ir patīkami pārsteigti un piekrīt, ka NBS manevrs "Nameja Vairogs" bija ļoti vērtīgs pasākums.