Sabiedrība
2023. gada 27. jūlijs, 06:36

Video: Rundāles ūdensdzirnavas – unikāls sendienu tehnoloģiju muzejs

Jauns.lv

Kilometra attālumā no Rundāles pils ainaviskā vietā pie ezera atrodas Rundāles ūdensdzirnavas, kur ikviens interesents var iepazīties ar graudu vēsturisko pārstrādes procesu.

Pirmās liecības par Rundāles ūdensdzirnavām atrodamas jau 1825. gadā, tātad pirms 200 gadu. Zināms, ka tām mainījušies īpašnieki, pāris reižu tās nodegušas un atkal atjaunotas, bet uzplaukumu piedzīvojušas 1934. gadā, kad tās nopirka Valdemārs Bergmanis. Jaunais īpašnieks iegādājās tolaik vismodernākās iekārtas, un dzirnavas kļuva par nelielu biznesa centru – te bija gan galdniecība, gan augļu pārstrāde un darba vietas 15 cilvēkiem. Diemžēl uzņēmēja liktenis bija līdzīgs daudziem tūkstošiem citu Latvijas iedzīvotāju – ceļš uz Sibīriju… Pēc neatkarības atgūšanas dzirnavas atgriezās dzimtas īpašumā.

Rundāles ūdensdzirnavas – unikāls sendienu tehnoloģiju muzejs

Kilometra attālumā no Rundāles pils ainaviskā vietā pie ezera atrodas Rundāles ūdensdzirnavas, kur ikviens interesents var iepazīties ar graudu vēsturisko ...

gallery icon


Tagad Rundāles ūdensdzirnavās ir muzejs, atjaunots to senais izskats, un apmeklētāji var iepazīt tā laika tehnoloģijas un dzirnavu vēsturi.

Noskaties video, uzzini vairāk par Rundāles ūdensdzirnavām un ieraksti savos ceļojumu plānos vēl vienu vietu, kas obligāti jāapmeklē.