Viedokļi
2023. gada 28. jūlijs, 06:55

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par Rīgas bandām: "Tās ir sociālisma sekas"

Jauns.lv

“Man tas atgādina situāciju, kāda bija padomju laikos. Toreiz bija kaut kādas “rajona komandas”, kad viena rajona cilvēki, būtībā bērni, gāja kauties pret citiem, bija savi vadoņi un tā tālāk. Tā ir viena no problēmām, kura pie mums “aug” kopā ar ne ļoti labo labklājības situāciju. Jo tālāk tā ies, jo vairāk tādu problēmu būs,” saka uzņēmējs Pēteris Šmidre, vērtējot jauniešu bandu uzdarbošanos galvaspilsētā.

Šovasar Rīgu pārsteigušas vairākas ziņas par jauniešu bandu savstarpējo attiecību kārtošanu. Bijuši atsevišķi uzbrukumi gan jauniešiem, gan pieaugušajiem. Plašsaziņas līdzekļu virsrakstos nonākuši vārdi “Origo bērni” un “Imantas banda”, bet sociālajos tīklos izplatās paziņojumi par grupējuma “Banāni” veidošanu. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai Rīgā ir droši?”

To Jauns.lv uzdeva viedokļu līderim – uzņēmējam Pēterim Šmidrem. Tikmēr policija saka, ka jauniešu bandu izlēcieni nav nekas diži nopietns – tās ir tikai atsevišķu indivīdu nesaskaņas. Bet lielākā likumsargu redzeslokā nonākušo “Rīgas bandu” huligānu nav sasnieguši pat 15 gadu vecumu.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Bērni nav nodarbināti, viņiem pazūd kaut kāda orientācija ģimenē un skolā, un tad viņi orientējas uz pagalmu," saka Pēteris Šmidre.

“Tās ir sociālās sistēmas, sociālisma sekas,” saka Pēteris Šmidre, analizējot vardarbības pieaugumu, un turpina: “Bērni nav nodarbināti, viņiem pazūd kaut kāda orientācija ģimenē un skolā, un tad viņi orientējas uz pagalmu.

Mēs ģimenes izlīdzinām ar kaut kādiem pabalstiem, no kuriem tās dzīvo. Vecāki darbā īpaši nav nodarbināti, dzīvo tā kā dzīvo. Un bērni šādās ģimenēs izaug tajā pašā sociālajā slānī”.

Vērtējot policijas darbu viņš teic: “Tur arī viss ir skaidrs. Domāju, ka policijas darbiniekiem nav labāka situācija kā ārstiem vai skolotājiem, tikai situācija ir citādāka: policisti jau neies streikot. Bet pieņemu, ka “iekšējie streiki” tur ir. Padomju laikā teica – ja viņi domā, ka viņi mums maksā, lai viņi domā, ka mēs strādājam priekš viņiem”.

Uzņēmējs uzskata, ka mums ir daudz lielāks potenciāls, lai atrisinātu samilzušo problēmu nekā citās valstīs, jo esam Eiropas Savienībā un mums nav no ārpuses atvestas kaut kādas “kriminālbandu tradīcijas”. Mums jādara viss, lai tādas arī neparādītos, kad hierarhijā augstāks tas stiprākais ir tas, kurš var sadot pa purnu.

Kā Andrejs Ērglis, Jurģis Liepnieks un Pēteris Šmidre vērtē situāciju ap galvaspilsētas jauniešu bandām, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.