Svarīgs ķeksītis, kas jāieliek katram iedzīvotājam, lai pazušanas gadījumā viņu varētu vieglāk atrast
Sabiedrība
2023. gada 15. aprīlis, 06:40

Svarīgs ķeksītis, kas jāieliek katram iedzīvotājam, lai pazušanas gadījumā viņu varētu vieglāk atrast

Jauns.lv

Būtu labi, ja seniori, ļaudis ar dažādām garīgām slimībām un jebkurš cits cilvēks “e-veselības” portālā norādītu pazīstamus un uzticamus cilvēkus, kuriem slimnīcu pārstāvji var sniegt informāciju par viņu veselības stāvokli. Brīvprātīgo organizācijas "Bezvests.lv" aktīviste, kinoloģe un juriste Irina Brūniņa intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka tas būtiski atvieglotu šo cilvēku atrašanu, ja gadījies pazust un nonākt slimnīcā.

“Katram cilvēkam būtu ļoti labi ieiet portālā "e-veselība” ar viņa pieeju un atzīmēt uzticamo personu, kurai būs tiesības saņemt informāciju par viņu no slimnīcām. 

Tur ir jāieliek tikai viens ķeksītis, bet tas var ļoti būtiski atvieglot šī cilvēka meklēšanas procesu.”

Var norādīt gan kaimiņus, gan draugus

Arī senioriem būtu svarīgi portālā oficiāli norādīt sev uzticamus cilvēkus. “Cilvēkam, kurš ir jūsu radinieks, ir jāpievienojas portālam “e-veselība” ar saviem internetbankas datiem vai e-parakstu. Šobrīd jau gandrīz visiem ir internetbanka.

Portālā var ieiet, autentificēties un norādīt personas (arī draugus un radus), kuriem būs tiesības saņemt visu iespējamo informāciju par cilvēku, ja ar viņu kaut kas notiks. Tas atvieglos šī cilvēka meklēšanu.”

Portālā var norādīt jebkuru personu, kam konkrētais cilvēks uzticas. Tas var būt ne tikai radinieks, bet arī kaimiņš vai draugs.

Mammai grūtības iegūt informāciju par savu pilngadīgo dēlu

Brūniņa norādīja, ka bieži vien cilvēki kļūdās, pie sevis domādami, ka viņiem jebkurā gadījumā paziņos par tuvāko radinieku: vecāku, bērnu un laulāto draugu veselību, ja ar viņiem kaut kas notiks.

“Ir kļūdaina informācija, ka jums jebkurā gadījumā to paziņos. Ļoti bieži, zvanot uz slimnīcu, mamma nevar iegūt informāciju par savu pilngadīgo dēlu vai pilngadīgā meita nevar iegūt informāciju par savu mammu.

Labāk ielikt ķeksīti

Protams, mums ir jāievēro katras personas tiesības uz fiziskās personas datu aizsardzību, bet tad, kad cilvēks pazūd, tam ir diezgan nelaba nozīme.

Līdz ar to, ja vēlaties, lai jums sniedz informāciju par kāda cilvēka veselības stāvokli un atrašanos slimnīcās, viņam ir jāieliek šis ķeksītis.”

Slimnīcas pārstāvim ir jāsniedz informācija

Tas nozīmē: ja cilvēks “e-veselības” portālā būs norādījis jūsu vārdu, jūs varēsiet piezvanīt uz slimnīcu un noskaidrot viņa veselības stāvokli.

Šādā situācijā slimnīcas pārstāvjiem būtu jāsniedz informācija par pacienta veselības stāvokli portālā norādītajiem cilvēkiem. Viņi nedrīkstētu teikt: “Viņš jau ir tikai jūsu kaimiņš, tāpēc es informāciju par viņa veselību atklāšu tikai kaimiņa bērniem.”

“Ja pati persona “e-veselībā” norāda kādu citu personu, kurai ir tiesības saņemt par viņu datus, tad šai personai pēc noklusējuma ir tiesības iegūt informāciju par to,” Brūniņa paskaidroja.

Vecākiem ir tiesības saņemt visu informāciju par savu nepilngadīgo bērnu

Savukārt nepilngadīgo personu pazušanas gadījumā jāatceras, ka vecāki ir nepilngadīgo personu likumiskie pārstāvji un viņiem ir tiesības saņemt jebkuru informāciju par saviem bērniem, tostarp par viņu veselības stāvokli.

SOS poga, kas var izglābt dzīvību

Otra iespēja, kā palīdzēt senioriem un cilvēkiem ar garīgām slimībām, ir izmantot “Bezvests.lv" aplikāciju, kurā pieejama SOS poga. “Tur var savstarpēji sakontaktēt divas personas, piemēram, omīti ar mazmeitu vai meitu.

Ja ar omīti notiek kaut kas nelabs, viņa var nospiest SOS pogu un aizsūtīt informāciju par savu veselības stāvokli, atrašanās vietu un slikto pašsajūtu. Meita vai mazmeita uzreiz saņems šo informāciju un zinās, kur omīte atrodas.

Varēs ātrāk sniegt palīdzību

Neviens cits, ieskaitot “Bezvests.lv" pārstāvjus, automātiski šo informāciju nesaņems. Tikai tad, ja kādu nopietnu apstākļu dēļ meita vai mazmeita nevarēs omītei palīdzēt, viņa varēs griezties pie mums un teikt: “Ziniet, man ir “Bezvests.lv" aplikācija, es nevaru sazināties ar omīti, bija SOS sauciens no viņas. Vai jūs varat aizbraukt un palīdzēt tur, kur viņa atrodas?””

Piemēram, ja omīte ir aizgājusi līdz aptiekai un viņai palicis slikti, viņa var nospiest aplikācijas SOS pogu. Tad meita vai mazmeita saņems ziņu, ka vajadzīga palīdzība, un zinās, kurā vietā omīte atrodas un pie kuras aptiekas sēž. Tuvinieki varēs ātri aizbraukt pie omītes un sniegt visu nepieciešamo palīdzību, brīvprātīgo organizācijas pārstāve skaidroja.