foto: Valsts robežsardze
Tracina krievu mūzika Jomas ielā, nevar savaldīt mazo līvāniešu vecākus, Zemgalē atklāj kūlas dedzināšanas sezonu: kriminālā province
Kontrabandisti nelegālos smēķus no Baltkrievijas uz Latviju pa Daugavu palaiž “brīvpeldē”.
112
2023. gada 18. marts, 05:26

Tracina krievu mūzika Jomas ielā, nevar savaldīt mazo līvāniešu vecākus, Zemgalē atklāj kūlas dedzināšanas sezonu: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas domes deputātu Valteru Bergu pamatīgi sadusmojusi kāda lētu mākslas darbu tirgotāja skaļā reklāma Jūrmalas galvenajā promenādē – Jomas ielā. Viņš pašvaldības policijai prasa pārtraukt andelmaņa skaļo aizrautību ar krievu popsu. Savukārt Līvānu dome pie kārtības nekādīgi nevar saukt bērnudārza “Rūķīši” motorizētos vecākus.

Mēnesi pēc šīs sezonas kūlas dedzināšanas atklāšanas, beidzot “sasparojušies” ar zemgalieši, kuri liesmas pērnajai zālei pielaiduši Jelgavā. Baltkrievijas pierobežā – Piedrujā robežsargi no Daugavas izzvejojuši pašdarinātu plostu ar 139 600 kontrabandas cigaretēm. Bet Jēkabpils pusē, Dignājas pusē, policisti ar kādas godprātīgas mednieces palīdzību aizturējuši trīs malumedniekus, kuri bija nošāvuši grūsnu staltbrieža govi.

Jūrmalniekus tracina krievu mūzika

Rīgas domes neatkarīgais deputāts Valters Bergs (ievēlēts no Jaunās konservatīvās partijas) sociālajā tīklā “Facebook” vērsies ar prasību pie Jūrmalas pašvaldības policijas: “Lūgums novērst nelicencētu krievvalodas mūzikas atskaņošanu Jomas iela 84”.

Arī interneta lietotājus saniknojusi bildīšu tirgotāja “skaļā reklāma”, kura apdullina kūrortpilsētas galveno promenādi:

Kristaps Sietiņš: “Kā tas izskatās, ka kaut kādi iebraucēji svešā valstī skaļi atskaņo nepiedienīgu mūziku rašistu valodā... Mazākais nepieklājīgi...”

Elita Kalniņa: “Kur nu ...Jūrmalas pilsētā tikai viena mūzika - monētu skaņa”.
 
Aiga Gulbe: “Bet ko darīt, ja kaimiņos regulāri (darbdienu vakaros, brīvdienās visu dienu) notiek autobraucēju izklaides ar skaļu izpūtēju un motora troksni, pie tam pašvaldības apsaimniekotā teritorijā, kur ir aizliegums iebraukt? Policija uz izsaukumiem nereāģē, jo neesot ekipāžu!!!”

Līvānu bērnu motorizētie vecāki sanikno pašvaldību

foto: Līvānu novada pašvaldība
Līvānus sašūmējuši bērnudārza “Rūķīši” bērnu vecāki, kuri regulāri ar saviem spēkratiem aizsprosto iebrauktuvi pirmsskolas iestādes teritorijā.

Līvānu novada dome sabārusi pilsētnieku mazuļu vecākus, kuri savas atvases uz “Rūķīšu” bērnudārzu ved ar auto: “Lūgums vecākiem, kuri ved savus bērnus uz pirmsskolas izglītības iestādi “Rūķīši", nenovietot auto pret vārtiem! Tas apgrūtina gan operatīvā transporta darbu, gan pārtikas preču piegādi iestādei. Ja pārtikas preču piegādātāji vēl var pagaidīt, kamēr atnāks auto īpašnieks, operatīvajam transportam katra minūte ir no svara. Būsim atbildīgi viens pret otru!”

Šis pašvaldības ieraksts izpelnījies plašu rezonansi sociālajā tīklā “Facebook”, kurā par to lasāmi daudzi jo daudzi komentāri. Lūk, daži:

Jegana Nadzafova: “Pretī “Rūķīšu” dārziņam ir vecas, nepabeigtas piecstāvu mājas. Tāpat Sporta ielā arī veca nogruvusi piecstāvu māja. Tādas nojaucot būtu plašas teritorijas stāvlaukuma izveidošanai, kā arī tīri estētiski tas būtu skaistāk, nekā tie gruveši, kas vēl pie tam ar katru gadu brūk vairāk un vairāk apdraudot iedzīvotājus. Pusaudži tur ložņā, sen bij laiks nojaukt”.

Viktorija Miņina: “Pie bērnudārza “Rūķīši” stāvlaukums ir smieklīgi mazs! Jāliek mašīna vai nu uz pus ceļa vai jāaizņem vietu svešā pagalmā! Pirms māciet vecākus, paši arī kaut ko darat lietas labā. Piedodiet, atvainojiet… Bet tad, kad man bērns jāved ātri uz bērnudārzu, lai paspētu uz darbu, man būs vienalga, kur to mašīnu nolikt, lai tik visu ātri paspētu!”

Rolands Iraids: “Augsti godātie vecāki un savādāk domājošie! Esmu patiesi pateicīgs, ka Jūs atrodat laiku izteikt savu neatkārtojamo viedokli interneta plašumos, bet, ja vēlaties kaut ko labot pilsētā, tad ir jādara kaut kas nedaudz vairāk. Ja ir problēma, kuru ir nepieciešams risināt, tad varam sākt ar iesniegumu domē. Ja kāds uzņemtos šādu iesniegumus uzrakstīt un piedāvāt savu risinājumu, es būtu viens no cilvēkiem, kurš labprāt tādā iesniegumā parakstītos! Var arī piesaistīt pilsētas opozicionārus, īpaši personas kuri filmējas pie strojkām un priekšvēlēšanu plakātiem. Viņi varētu pafilmēties arī pie bērnudārza stāvlaukuma - iespējams efekts būtu lielāks! Kā Jums ideja?”
 
Kristine Lace: “Piedodiet, bet, kur lai liek tās mašīnas, lai izņemtu bērnu vai aizvestu bērnu uz dārziņu vai skolu! Tas netiek darīts apzināti, ja ir brīvas vietas!” 

Zemgale pievienojas kūlas dedzināšanas maratonam

foto: Jelgavas pilsētas dome
Jelgavā trešdien dzēsts šosezon pirmais kūlas ugunsgrēks Zemgalē.

Ar mēneša novēlēšanos pavasara kūlas dedzināšanas maratonam pievienojusies Zemgale. Ja šogad pirmais kūlas ugunsgrēks tika dzēsts Pierīgā – 15. februārī Salaspils pagastā, tad Zemgalē tieši mēnesi vēlāk. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 15. martā, dzēsis šogad pirmo kūlas ugunsgrēku Jelgavā, un tas ir pirmais šogad Zemgalē reģistrētais kūlas ugunsgrēks.

Trešdien pusastoņos vakarā Tērvetes ielā Jelgavā dega kūla astoņu kvadrātmetru platībā. Pilsētas pašvaldība savā mājas lapā kārtējo reizi uzsver:

“Kūlas dedzināšana ir aizliegta un bīstama, jo apdraud apkārtējo vidi, īpašumus, cilvēku veselību un dzīvību, turklāt par kūlas dedzināšanu var sodīt.

Kūlas dedzināšanas rezultātā tiek izpostītas plašas teritorijas, meži, cilvēku īpašums, kā arī var tikt apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība. Ja pirmie kūlas ugunsgrēki parasti notiek nelielās platībās, tad, iestājoties sausākam laikam, tās kļūst arvien lielākas, liesmas nereti pārņem arī jaunaudzes un mežus. Ja nodedzinātās zāles vietā pēc laika izaugs jauna, tad nodegušā meža atjaunošanai ir nepieciešami gadu desmiti”.
 
Saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu par kūlas dedzināšanu fiziskām personām var piemērot naudas sodu no 280 līdz 700 eiro.

Dignājas pagastā ar mednieces palīdzību notver malumedniekus

foto: Valsts policija
Ar kādas mednieces palīdzību pagājušās nedēļas svētdienas rītā Dignājas pagasta nomaļā vietā izdevies aizturēt trīs malumedniekus.

Pagājušās nedēļas svētdienā, 12. martā, pateicoties vērīgai iedzīvotājai, Jēkabpils novada Dignājas pagastā aizturēti trīs malumednieki. Valsts policija informē:

“Aizturēti trīs vīrieši, aizdomās par Dignājas pagastā īstenotām nelikumīgām medībām tā sauktajā bezlīguma teritorijā. Šo medību laikā nomedīta grūsna staltbrieža govs, kuru šajā laikā medīt aizliegts. Iespējamos nelikumīgo medību īstenotājus izdevies aizturēt uzreiz pēc notikuma pateicoties vietējo iedzīvotāju iniciatīvai, kuri aizkavēja notikuma vietā pieķertos medniekus, neļaujot tiem aizbraukt līdz likumsargu ierašanās brīdim. Par notikušo Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirknī sākts kriminālprocess”.

12. martā ap pulksten 6.30 kādai vietējai iedzīvotājai izdzirdot šāvienu netālu esošajā lauku apvidū, kas ir tā sauktā  bezlīguma teritorija un kurā medības nav atļautas, radās aizdomās par iespējamiem malu medniekiem. Pati būdama medniece, sieviete devās aplūkot tuvumā esošo teritoriju un aizdomas apstiprinājās brīdī, kad pamanīja nošautu staltbrieža govi, ko šajā laika posmā ir liegums medīt.

Par konstatēto pārkāpumu, nekavējoties tika informēts Valsts mežu dienests un Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas, vienlaikus izsaucēja uzkavējās tuvumā notikuma vietai līdz likumsargu ierašanās brīdim un novēroja, vai drīzumā kāds ieradīsies pēc medījuma. Aptuveni 20 minūšu laikā, neilgi pirms pulksten 7.00, notikuma vietā ieradās trīs vīrieši, kuri, piebrauca ar transportlīdzekli un iecēla medījumu tajā, lai vestu sev līdzi. Pa šo laiku, sievietes paziņas aizšķērsoja piebraucamo ceļu, tādējādi aizkavējot nelegālos medniekus un neļaujot pamest notikuma vietu.

Skaidrojot notikušā apstākļus, pēc sākotnējās informācijas, aizturētie vīrieši īstenojuši medības teritorijā, ko uzskatīja par medībām atļautu teritoriju, vienlaikus liecinot, ka viņuprāt nošāvuši staltbrieža teļu, uz ko arī norāda medību vietā uz lopa ķermeņa uzliktā medību atļauja (savilcējs). Tomēr apskatot medījumu tuvāk, redzams, ka dzīvnieks bija jau paaugusies staltbrieža govs, kuras ķermenī atradās arī jauns embrijs un tās šobrīd ir liegts medīt.

Par notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 112. panta otrās daļas par nelikumīgām medībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai, ja tās izdarītas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, vai ja ar tām radīts būtisks kaitējums. Par šādu pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonas pateicas vietējiem iedzīvotājiem, kuri ziņoja par aizdomām un aizkavēja nelikumīgo medību īstenotājus līdz likumsargu ierašanās brīdim.

Robežsargi no Baltkrievijas sagaida plostu ar nelegāliem smēķiem

foto: Valsts robežsardze
Nedēļas vidū Piedrujas robežsargiem bija pamatīgs ķēriens – viņi no Daugavas izzvejoja 6890 paciņas cigarešu.

Trešdien, 15. martā, robežsargi no Daugavas izzvejoja pašdarinātu plostu ar 6890 kontrabandas cigarešu paciņām. Robežsargi informē:

“Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Piedrujas robežapsardzības nodaļas amatpersonas, veicot dienesta pienākumus, ar tehnisko novērošanas līdzekļu palīdzību pamanīja aizdomīgu Daugavā peldošu taisnstūrveida priekšmetu, kas bija ietīts polietilēna plēvē. Izmantojot Valsts robežsardzes motorlaivu priekšmets no upes tika izvilkts.  Apskatot to, robežsargi konstatēja, ka tajā atrodas 40 000 cigarešu “NZ GOLD” un 99 600 cigarešu “NZ Black Power” ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Par kontrabandu lielā apmērā pēc Krimināllikuma 191. panta trešās daļas uzsākts kriminālprocess”.